09/05/2019

Kornet vs Trophy σημειώσατε 2

Αφορμή για το άρθρο ήταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο twitter, που δείχνει ένα ισραηλινό APC, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς (ή κάποια ισλαμική Τζιχάντ) εκτοξεύει πύραυλο Kornet (το πιθανότερο), εναντίον του APC, που προφανώς έχει ενεργοποιημένο το Trophy APS. Το Trophy παρά την υψηλή ταχύτητα του οχήματος, εντοπίζει τον πύραυλο και τον καταρρίπτει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Trophy αντιμετωπίζει επιτυχώς αντιαρματικούς πυραύλους στην Παλαιστίνη ή το Λίβανο. Το έχει κάνει πολλές φορές και μάλλον θα το ξανακάνει.

Τώρα, γιατί σας τα λέμε όλα αυτά;
Μεγάλο μέρος των επιχειρησιακών σχέδιων του Ε.Σ στον Έβρο και τα Νησιά βασίζονται στους μεγάλους αριθμούς αντιαματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Kornet και TOW II. Τα Kornet, πάνω σε HUMVEE αλλά και οι TOW, σε Μ-901 ITV θα παίξουν (hopefully) ένα μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις στον Έβρο. Θα κλείσουν κενά, θα δημιουργήσουν ενέδρες, θα απομειώσουν εχθρικές δυνάμεις πριν καταφτάσουν οι αρματικές ενισχύσεις. Το Kornet, παρά το γεγονός της ρωσικής του προέλευσης (που του δίνει στην ελληνική λαϊκή παράδοση δυνατότητες υπερόπλου), συστήματα προστασίας αρμάτων σαν το Trophy το έχουν για ...πρωινό. Αρκετές ειδήσεις που είχαμε δημοσιεύσει για τα νέα τουρκικά συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων μάλλον έχουν περάσει στα “ψιλά”. Η τουρκική εμπειρία από την Συρία και μετά από το Κουρδιστάν, μάλλον δίδαξε αρκετά στους γείτονες. Μετά τις ατιμωτικές ήττες στο Αλ-Μπαμπ, οι Τούρκοι αξιωματικοί, με περίσσια διορατικότητα (εκ των υστέρων), φρόντισαν και εξόπλισαν τα άρματα που θα εμπλακούν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων με συστήματα APS Pulat.

Μα καλά, μπορούν να συστήματα Pulat να προστατεύσουν τόσο καλά από το Trophy;
Μπορούν να προστατεύσουν πολύ καλύτερα από το τίποτα. Πολλές φορές έχουμε δει αναγνώστες μας να υποτιμούν τις τουρκικές δυνατότητες, για παράδειγμα λέμε Altay και παίρνουμε απάντηση Kornet, λέμε Anadolu και μας λένε τορπίλες (που δεν έχουμε). Συγχωρέστε μας, είπαμε, να μην υπερτιμούμε τον αντίπαλο, αλλά στην δική μας περίπτωση η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. H Τουρκία, επενδύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα εμείς για άρματα μάχης, έχει τελικά πιο επίφοβο αρματικό δυναμικό. Ο λόγος είναι πως τα άρματα πρώτης γραμμής, ακόμη κι αν αυτά είναι M60A3, προστατεύονται επαρκώς από ATGM και μπορούν ουσιαστικά να αντιμετωπιστούν μόνο από άλλα άρματα. Καθώς σε όλα τα σενάρια η Τουρκία θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων και θα επιλέξει που θα επιτεθεί (εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα), θα χτυπήσει κάπου μακρυά από τα Leo2HEL/2A4. Επίσης έχει λάβει τα μέτρα της ή προσπαθεί να τα πάρει για να δημιουργήσει προβλήματα. Δηλαδή, παράγγειλε πρόσθετους Kornet, ενώ αναμένει και αμερικανικούς Javelin (ίσως τελικά να μην τους πάρει).

Οι γείτονές καλά κάνουν. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Δυστυχώς, τίποτα. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν προβλέπουμε να κάνουμε και κάτι στο εγγύς μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.ptisidiastima.com/trophy-kills-kornet-launch/

No comments :

Post a Comment