06/05/2019

Εκκλησιαστική διπλωματία: Ο Πάππας σε Σόφια και Σκόπια

περιοχές όπου οι καθολικοί είναι ελάχιστοι, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και συγκριτικά έναντι του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που καθιστά την περιοδεία υψηλού συμβολισμού. Στη Βουλγαρία με πληθυσμό 7,1 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν μόνο 58.000 καθολικοί, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων μόλις 15.000 καθολικοί.

Ένας από τους στόχους του τριήμερου ταξιδιού του είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ορθόδοξες εκκλησίες, μέρος της ώθησης της Βατικανού να ενωθούν σταδιακά οι κλάδοι του χριστιανισμού που χωρίστηκαν με το Σχίσμα του 1054. Η κινητικότητα αυτή έρχεται, όμως, τη στιγμή που η ορθόδοξη εκκλησία διέρχεται σχισματική κρίση, με τη Μόσχα να επιχειρεί να υπονομεύσει το Φανάρι, μετά τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας. Συνεπώς, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τυχαίο και απομονωμένο περιστατικό αλλά, στο ευρύτερο πλαίσιο της θρησκευτικής διπλωματίας. Η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου έχει αυξημένη σημειολογική αξία και αποτελεί από μόνη της ηχηρό πολιτικό-διπλωματικό μήνυμα, δεδομένου ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε ενεργοποιηθεί επίσης στο πλαίσιο της αποδόμησης της ρωσικής κυριαρχίας στη γενέτηρά του, την Πολωνία. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η ιστορία, η συγκυρία και ο χρονισμός διαμορφώνουν την αίσθηση καλά προγραμματισμένης κίνησης στη θρησκευτική σκακιέρα των Βαλκανίων με πολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Οι επικεφαλής της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μη συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον Πάπα, καθώς οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια. Στη Βόρεια Μακεδονία ωστόσο δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας Στέφανο. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα περάσει την Τρίτη στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016. Αλβανικής καταγωγής, η Μητέρα Τερέζα είναι γνωστή για το ιεραποστολικό έργο της, κυρίως στην Ινδία. Το 1979 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε το 1997.

https://www.crisismonitor.gr/2019/05/03/ekklisiastiki-diplomatia-o-pappas-se-voylgaria-kai-voreia-makedonia/

DW: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πάπα σε Σόφια και Σκόπια

3 comments :

  1. Anonymous7/5/19 18:19

    Έχεις υπόψιν σου γιατί παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής; Παίχτηκε κάποιο παιχνίδι, παρασκηνιακά;

    ReplyDelete
  2. ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ..."ΚΑΘΑΡΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ. ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΝ "ΕΠΕΙΣΑΝ' ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous8/5/19 19:10

    https://www.defence-point.gr/news/oi-allages-sta-patriarcheia-den-stamatoyn-stin-ameriki

    ReplyDelete