15/04/2019

YJ-18C: Πύραυλοι σε εμπορευματοκιβώτιο (και) από την Κίνα

Η Κίνα είναι πιθανό να κατασκευάσει μια έκδοση του πυραύλου πλεύσης μεγάλης εμβέλειας YJ-18 που θα μπορούσε να χωράει κι εκτοξεύεται από ένα εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ). Αυτή η έκδοση θα ονομαζόταν YJ-18C και θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να μετατρέψει το στόλο των φορτηγών της πλοίων σε δυνητικά πολεμικά πλοία και τα εμπορικά λιμάνια σε πυραυλικές βάσεις. H νέα έκδοση του πυραύλου αυτού αναφέρεται ότι βρίσκεται στη φάση της πτητικών δοκιμών.

Ο συγκεκριμένος πυραύλος θα αποτελούσε έκδοση προσβολής στόχων εδάφους ενός ενός εξελιγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου που θα χρησιμοποιούσε εκτοξευτές που εξωτερικά θα έμοιαζαν με ένα τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο, καθιστώντας έτσι πρακτικά αδύνατο στον εντοπισμό του. Τέτοιοι πυραύλοι εμπορευματοκιβωτίων θα είχαν άπειρες χρήσεις.  Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε εμπορικά πλοία που θα έπλεαν ανεμπόδιστα και χωρίς υποψία κοντά στις αμερικανικές ακτές ή ακόμα και μέσα στις ίδιες τις αμερικανικές λιμενικές εγκαταστάεις πριν από μια πολεμική αναμέτρηση. Θα ήταν τότε ένα απίστευτο πλεονέκτημα αιφνιδιασμού για την Κίνα ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεδομένου του αριθμού κινεζικών φορτηγών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται σε λιμένες των ΗΠΑ τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική ακτή.

Το YJ-18C είναι το αντίστοιχο του ρωσικού πύραυλου πλεύσης Club-K που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία γύρω στο 2010 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μέσα από τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια. Το Ισραήλ έχει κι αυτό φτιάξει κάτι αντίστοιχο, μία έκδοση του βαλλιστικού πύραυλου Lora που μπορεί να εγκιβωτιστεί μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο. Ακόμα και στις ΗΠΑ έχει υπάρξει παρόμοια πρόταση, που παρουσιάστηκε πέρυσι το φθινόπωρο από τη Northrop Grumman. Το όπλο θα μπορούσε επίσης να πωληθεί στο Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, όπως έχει κάνει η Κίνα στο παρελθόν με άλλα όπλα, μεταξύ των οποίων και εκτοξευτές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

https://www.ptisidiastima.com/container-missile-from-china/

No comments :

Post a Comment