12.3.19

Για την μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 και Firtina στην Κύπρο ευθύνεται η Ελλάδα

Η ευθύνη της μεταφοράς των τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2A4 και των αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina στην Κύπρο είναι απόρροια ελληνικής “στρατηγικής”.

Η Τουρκία κατέχει παράνομα εδάφη Κράτους-Μέλους της ΕΕ, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Έχει δημιουργήσει ένα Ψεύτικο Κράτος, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια επαρχία της. Εποικίζει το νησί, προσπαθώντας να αλλοιώσει τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά. Επίσης, ενώ παράνομα χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στην Κύπρο, προσφάτως μετακίνησε και γερμανικά άρματα μάχης. Φυσικά η Γερμανία πετάει “χαρταετό”. Αυτά ας τα βλέπουμε εμείς, προς γνώση και συμμόρφωση μελλοντικών μας αγορών οπλικών συστημάτων. Έχουν μεταφερθεί στα Κατεχόμενα άρματα μάχης τύπου Leo2A4 καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα με κάνες των 52 διαμετρημάτων. O αριθμός τους πιστεύεται πως δεν περιορίζεται στα 41 άρματα, αλλά μάλλον πρέπει να είναι τουλάχιστον 82 ή και περισσότερα (κοντά στα 100). Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ155 Firtina, από τα πλέον αξιόπιστα και ικανά αυτοκινούμενα πυροβόλα σήμερα, και τα καλύτερα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.ας δούμε με προσοχή τα “νούμερα”.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα Leo2A4 στην Συρία, και επιβεβαιωμένα έχει μεγάλες απώλειες για την περιορισμένη χρονική διάρκεια των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, το Μέτωπο της Συρίας έχει απορροφήσει τουλάχιστον 150 Leo2A4 (μαζί με τις απώλειες). Υπάρχουν αναφορές πως ίσως και περισσότερα άρματα μάχης να βρίσκονται στην περιοχή, αλλά εισβολή εν έτει 2018 δεν κάνεις με Μ-60Α3. Ας υποθέσουμε όμως πως έχουν μεταφερθεί και τουλάχιστον 2 επιλαρχίες Sabra, ή περίπου 100 άρματα μάχης. Αν στην Κύπρο βρίσκονται 2 επιλαρχίες, ή κάτι λιγότερα από 100 άρματα Leo2A4, μήπως είναι στιγμή να κάνουμε κάποιες πράξεις;

Δηλαδή, 150 στην Συρία, και 100 στην Κύπρο, μας κάνουν σύνολο 250 άρματα μάχης. Πόσα είχε παραλάβει η Τουρκία; Λίγα περισσότερα από 350 (353 ή 354). Συγγνώμη, αν υποθέσουμε πως και 100 από τα Μ-60 SABRA έχουν μεταφερθεί στην Συρία, τι έχει μείνει στο Μέτωπο του Έβρου και τη Θράκη; Μήπως κάτι λιγότερο από 2 ή 3 επιλαρχίες Leo2A4 και 1-2 επιλαρχίες Μ-60 Sabra; Επαρκούν αυτές οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την αφρόκρεμα του Ελληνικού Στρατού, τα 170 Leo2HEL και τα 183 Leo2A4; Ποια είναι η λογική του τουρκικού ΓΕΕΘΑ; Θα μπορέσουν τα προβληματικά Μ-60Α3ΤΤS και ελάχιστα Leo1A3 να διασπάσουν τις γραμμές των ελληνικών Leo1A5; Κι όλα αυτά, με PzH2000, M-109, MLRS κλπ να ρίχνουν στην προέλασή τους, Kornet και TOW 2 να παραμονεύουν σε κάθε θάμνο; Πρέπει να έχουν διαβάσει λάθος τα “Κανόνια της Μπακακλάβα”, δεν εξηγείται αλλιώς.

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί εδάφη από κανέναν γείτονά της. Σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συμφωνίες και Συνθήκες, και δεν επιθυμεί αλλαγές, σε αντίθεση με την Τουρκία, που ονειρεύεται κοινά σύνορα με την Ελβετία και το Ισραήλ (με την Ιερουσαλήμ σε αραβικά χέρια). Αν όμως η Τουρκία περνούσε τον Ρουβίκωνα, και ξεκινούσε επιχειρήσεις σε Κύπρο, Έβρο ή Νησιά, τότε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αξιοποιούσαν κάθε τακτικό πλεονέκτημα. Αν λοιπόν οι Τούρκοι ηττούνταν σε πιθανή σύγκρουση στον Έβρο, και κατέρρεε η γραμμή στήριξής τους, τότε sky is the limit. Αυτός είναι ο λόγος που αντίστοιχα, η αφρόκρεμα των τουρκικών τεθωρακισμένων και αυτοκινούμενων πυροβόλων βρίσκονταν στον Έβρο. Όμως οι Τούρκοι, όχι απλά έστειλαν την “αφρόκρεμα” στην Συρία, για δυο μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, αλλά αντίστοιχα, έστειλαν και τα όπλα αυτά στην Κύπρο, απογυμνώνοντας το Μέτωπο του Έβρου.

Η Κύπρος, μετά από πολλά χρόνια είναι πλέον στο προσκήνιο της τουρκικής επεκτατικότητας, καθώς η αποκάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ έχει “τρελάνει” τους γείτονες, που συνειδητοποίησαν πως κατέλαβαν και κατέχουν το “λάθος μισό” του νησιού.  Η παρουσία των προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, και η τυχαία αποκάλυψή τους δεν προκαλεί έκπληξη στους Κυπρίους. Θεωρούμε πως το ΓΕΕΦ γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για τις τουρκικές ενισχύσεις, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί ενόψει μιας νέας πιθανής διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία επιθυμεί την προσάρτιση της Βόρειας Κύπρου, αλλά μαζί με κομμάτι από τους υδρογονάνθρακες, αλλιώς η οικονομία του μέρους θα κατερρεύσει πολύ γρήγορα. Οι... "φτωχοί" τουρκοκύπριοι θα κοιτούν το νότιο μέρος να ευημερεί;

Το θέμα είναι πως και γιατί οι Τούρκοι ένοιωσαν τόσο μεγάλη ασφάλεια, προκειμένου να απογυμνώσουν το Μέτωπο του Έβρου, τόσο ζωτικό σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη; Τι είναι αυτό που τους έκανε να νοιώσουν ασφαλείς; πόσο καλά θα κοιμόμασταν όλοι μας αν η ΑΣΔΕΝ ανακοίνωνε πως μειώνει τις δυνάμεις τις στο 1/3 των σημερινών; Η απάντηση είναι πως την αίσθηση της ασφάλειας την προσφέρουμε εμείς στους Τούρκους. Η πρώτη προσέγγιση είναι πως γνωρίζουν το πόσο αξιόμαχες είναι οι ΕΔ και δεν αισθάνονται φόβο. Το τελευταίο δεν ισχύει, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως τα στελέχη κάνουν θαύματα, και όταν χρειαστεί, θα κάνουν αυτό που πρέπει. Οι συνεχείς ασκήσεις το αποδεικνύουν. Δεν είναι αυτό, αλλά κάτι άλλο. Ας δούμε τι…

Η Ελλάδα έχει πάψει πια να αποτελεί στρατιωτική απειλή για τους γείτονες, το αποδεικνύουμε σαν χώρα κάθε μέρα. Η υποχωρητικότητα μας είναι που έχει δώσει βήμα στους γείτονες για να κάνουν ότι θέλουν. Παλιά, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει γυμνό το Μέτωπο του Έβρου από τουρκικά τεθωρακισμένα, ακόμη κι όταν από ελληνικής πλευράς υπήρχαν μόνο M48A5. Σήμερα, ακόμη και M1A2 SEPV3 ή Armata να είχαμε, αν ο αντίπαλος γνωρίζει πως δεν αποτελείς απειλή, θα έχει απέναντί σου χωροφύλακες. Όταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών μιλά για συνδιαχείριση και “μοίρασμα” των υπαρχόντων μας, και μαθαίνουμε πως οι Έλληνες είμαστε “μοναχοφάηδες“, όταν εδώ μιλάμε για την ΑΟΖ του Καστελόριζου και μαθαίνουμε πως τελικά δεν έχει, τότε οι γείτονες, που χωρίς να κουνήσουν το μικρό δάκτυλο του χεριού τους έχουν πάρει ότι θέλουν, τότε δεν σε υπολογίζουν ούτε οι γείτονες ούτε οι υπόλοιποι. Ακόμη και πυρηνικά όπλα να είχαμε, αν είμαστε διατεθιμένοι να δώσουμε ότι ζητούν οι απέναντι χωρίς “πολλά ζόρια”, τότε 170 Leo2HEL και 183 Leo2A4, μαζί με καμιά 500αριά Leo1A5, είναι απλά “κοινωνική πολιτική”, τα έχουμε για να έχουν λόγο μισθοδοσίας τα πληρώματά τους. Από την στιγμή λοιπόν που οι Τούρκοι “έδεσαν τον γάιδαρό τους” μαζί μας, τότε θα μεταφέρουν δυνάμεις εκεί που “ζορίζονται”. Στην Κύπρο. Και ζορίζονται γιατί οι Κύπριοι δεν θα πέσουν αμαχητί. Και θα πιέζουν, και θα μεταφέρουν ενισχύσεις, μέχρι και οι Κύπριοι, να αποφασίσουν να μοιράσουν τα υπάρχοντά τους με τον νταή της περιοχής.

Είναι λοιπόν αντιληπτό γιατί φταίει η Ελλάδα για τα Leo2A4 και τα Firtina στην Κύπρο;

https://www.ptisidiastima.com/turkish-leo2a4-in-cyprus-because-of-greece/

1 comment :

Στέργιος Σμυρλής said...


Βάσει της Treaty Limited Equipments άπασες οι Νατοικές χώρες έχουν βάσει αυτής της συμφωνίας μία οροφή αριθμού Αρμάτων την οποίαν δεν επιτέπεται να υπερβούν.Αυτού του περιορισμού εξαιρείται η Τουρκία, η οποία λόγω των Ανατολικών μη Νατοϊκών συνόρων της επετράπη να διατηρεί πολύ μεγάλο αριθμό αρμάτων. Ο αριθμός αρμάτων Μ60Α3ΤΤS(ΤΤS=Tank Thermal Sight) που διαθέτουν οι Τούρκοι είναι πολύ μεγαλύτερος αυτού που διαθέτουμε εμείς. Τα καλύτερα άρματα του ΝΑΤΟ είναι τα Leopard2 τα οποία έχουν πολύ υψηλή "First hit Probability", ισχυρότερη θωράκιση, μεγαλύτερο διαμέτρημα πυροβόλου κλπ απο τα Μ60Α3. Η απώλεια των LEO2 αρμάτων επηρεάζει λίγο την μαχητική αρματική ικανότητα των Τούρκων ιδιαίτερα σε μη αναπεπταμένο έδαφος, όπoυ τα άρματα συνήθως καταστρέφονται από αντιαρματικά παρά από τα αρματα του αντιπάλου.