26.3.19

Η.Β: Η Βουλή των Κοινοτήτων αποσπά τον έλεγχο του Brexit από την Μέι

Μία σημαντική τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την Ε.Ε, εγκρίθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη μία σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσα από τις οποίες οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από την συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Η τροπολογία, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται:
  • η παραμονή στην ενιαία αγορά
  • η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος
  • η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ. 
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως ισχυρίζεται «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργεί ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την Ε.Ε και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αλλά, η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγο τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, 'Αλιστερ Μπάρτ, και ο υφυπουργός Υγείας, Στίβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

ΑΜΠΕ

No comments :