06/03/2019

Τουρκία: Ξεκίνησε συζήτηση για την αναστήλωση του Χαλιφάτου. Ο Ερντογάν είναι ο νέος «χαλίφης», σύμφωνα με αρθρογράφο-ιδεολόγο της τουρκικής κυβέρνησης

Ο τίτλος είχε ιστορικά απονεμηθεί στους διάδοχους του προφήτη Μωάμεθ και οι χαλίφηδες θεωρήθηκαν οι νόμιμοι ηγέτες των μουσουλμάνων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο τίτλος διεκδικήθηκε από πολιτικούς ηγέτες μουσουλμανικών εδαφών. Ο τίτλος διεκδικήθηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο το 1517. Η κατάργηση του ήρθε το 1924 από την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο αρθρογράφος Αμντουρραχμάν Ντιλλίπακ, ιδεολόγος της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινά μια συζήτηση που έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Στην επέτειο της κατάργησης του αξιώματος του χαλίφη των σουνιτών Μουσουλμάνων, ο Ντιλλίπακ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σήμερα κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα. Ο αρθρογράφος δήλωσε ότι έχοντας οδηγήσει τη χώρα σε εκτελεστικό προεδρικό σύστημα το προηγούμενο έτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον τίτλο του Χαλίφη.  «Με την έλευση του προεδρικού συστήματος, το αξίωμα του χαλίφη ανήκει τώρα στον Πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Ντιλλίπακ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Προεδρικό.
Πρόκειται για θεωρία των συντηρητικών κύκλων της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία, μετά την εξορία του τελευταίου Οθωμανού Χαλίφη, το αξίωμα του χαλίφη μεταβιβάστηκε στην προεδρία και στην εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

http://www.kathimerini.com.cy/gr/kosmos/xekinise-syzitisi-stin-toyrkia-gia-tin-anastilosi-toy-xalifatoy

No comments :

Post a Comment