05/03/2019

Κατρούγκαλος: Αθήνα και Πεκίνο επενδύουν σοβαρά στη στρατηγική συνεργασία

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ; Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΘΕΜΙΤΟ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟ; ΠΟΣΕΣ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΧΩΡΟΥΝ; ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"; ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ  ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ή ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΟΡΘΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΑΥΤΕΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ;  Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ή ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΣΤΡΟ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΝΙΚΑ; ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΤΑΧΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ "ΓΕΦΥΡΑ", ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΧΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ (ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ) ΡΟΛΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΠΟΜΦΟΛΥΓΑ;

Υ.Γ: ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ. ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΑΠΟ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. 

«Η Ελλάδα και η Κίνα επενδύουν σοβαρά στη διμερή στρατηγική τους συνεργασία»: αυτό υπογράμμισε, σε δηλώσεις του από την κινεζική πρωτεύουσα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «δεν είναι ευκαιριακή (σ.σ. η συνεργασία), έχει ως άξονα τον Δρόμο του Μεταξιού, το «One Belt One Road», που προωθεί αυτή τη στιγμή η κινεζική κυβέρνηση. Αλλά -συμπληρώνει- υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων, ακριβώς γιατί κι εμείς επιδιώκουμε η χώρα μας να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική». Και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε, «το δεύτερο που επιβεβαιώθηκε είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα βγήκε πια από την κρίση και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική πλευρά».

Τα παραπάνω ήταν τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από όλες τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Πεκίνο τόσο με τον ομόλογο του Γ. Κατρούγκαλου, Γουάνγκ Γι, όσο και με τον υπουργό Εμπορίου Ζχονγκ Σαν, καθώς και με τον επικεφαλής για τις εξωτερικές σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Τζιεχί, αλλά και τον επικεφαλής της πολύ σημαντικής Επιτροπής Προγραμματισμού της Κίνας Νινγκ Τζι Σε. Σε όλες τις επαφές που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος βασικό θέμα συζήτησης ήταν πως «θα αποτυπωθεί στην πραγματικότητα και στην πράξη αυτή η δυνατότητα για ευρύτερη και στενότερη συνεργασία και οι επαφές να συνεχιστούν και μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και κυρίως να αποδώσει στην πράξη αυτή η δυναμική». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Πεκίνο για τις εργασίες της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής με την Κίνα, της οποίας συμπροέδρευσε. Αύριο θα συμμετάσχει επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, όπου και θα συναντηθεί με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

https://www.viadiplomacy.gr/katrougkalos-athina-ke-pekino-ependioun-sovara-sti-stratigiki-sinergasia/

No comments :

Post a Comment