26/03/2019

Συνθήκη Λωζάνης, Άρθρα 15,16 - Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, Άρθρο 14

Συνθήκη Λωζάνης, Άρθρον 15
«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστιν της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτώμενων, ως και της νήσου Καστελόρίζου»

Συνθήκη Λωζάνης, Άρθρον 16
Στην Ιταλική κυριαρχία παραχωρήθηκαν και οι... 
«ακόλουθες νησίδες που περιλαμβάνονται μέσα στην περιφέρεια που διαγράφεται με κέντρο τον θόλο της εκκλησίας της πόλης του Καστελόριζου και με ακτίνα από το σημείο αυτό μέχρι το ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου (άρθρο 3): Ψωράδια, Πολυφάδος, Αγ. Γεώργιος , Ψωμί,οι ύφαλοι Κουτσουμπόρας, Μαύρο Ποϊνάκι, Μαύρο Ποΐνης. 
Εκτός αυτών αποφασίστηκε να δοθούν στην Ιταλία και οι ακόλουθες εκτός περιφέρειας νησίδες (τέλος του άρθρου 3): Ρω (Αγ. Γεώργιος) Δρακονέρα, Ρως και Υψηλή (Στρογγύλη).

Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων 10 Φεβρουαρίου 1947, Άρθρο 14
«1. Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον , Πάτμον, Λιψόν, Σύμην , Κω και Καστελόριζον ,ως και τας παρακειμένας νησίδας».

2 comments :

  1. Anonymous26/3/19 12:54

    Στα αρχίδια τους οι συνθήκες, τον παυλόπουλο πήρες αρθρογράφο εδώ μέσα δηλαδή? Τι σχέσει έχουν οι συνθήκες με την προβολή δύναμης στο αιγαίο και την ικανότητα άμυνας μας? Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι κανένας ευρωπαίος ή μη στρατιώτης δεν πρόκειται να έρθει προς βοήθεια σε περίπτωση συγκρούσεως. Άλλωστε η ευρωπαική συνθήκη που πήγε να περάσει σαν ευρωπαικό σύνταγμα κάποια χρόνια πριν προέβλεπε φωτογραφική προς την ελλάδα σχετική διάταξη μη βοήθειας. Ποιος ασχολήται με τις συνθήκες πέραν του πάκη και των καρεκλοκένταυρων καρπαζοεισπρακτόρων?


    12G

    ReplyDelete
  2. ΑΥΤΕΣ ΞΕΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΔΕΣ. ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΔΕΣ.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Ο ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ. ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΙΕΣ, ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.

    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ , ΟΙ ...ΟΠΟΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΑΓΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΥΜΙΖΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΥΤΩΣ ΆΛΛΩΣ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

    ReplyDelete