25/02/2019

Δ.Νανόπουλος: "Χρειάζεται ένα άλλο πολίτευμα, η Δημοκρατία per se αρχίζει να έχει προβλήματα

Αυτά που βλέπουμε εδώ είναι οι τελευταίοι σπαραγμοί ενός συστήματος που πια δεν δουλεύει, τονίζει ο διάσημος φυσικός και βαθιά δημοκράτης Δημήτρης Νανόπουλος προσθέτοντας πως «ξέρουμε τώρα πότε έγινε η αρχή του Σύμπαντος και δεν μπορούμε να λύσουμε θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «πρέπει να βρούμε ένα άλλου είδους πολίτευμα, γιατί βλέπω ότι και η δημοκρατία per se αρχίζει και έχει προβλήματα». «Υπάρχουν τρεις τάξεις ανθρώπων: αυτοί που βλέπουν, αυτοί που βλέπουν εφόσον τους δείξεις κάτι, κι αυτοί που δεν βλέπουν. Δυστυχώς, το 95% του κόσμου αντιστοιχεί στην τρίτη τάξη», συμπληρώνει στο μότο του Λεονάρντο ντα Βίντσι ο Δημήτρης Νανόπουλος.

- Σε σχέση με την εποχή που αναφέρετε, θα συνιστούσατε σήμερα που κυριαρχεί η ακραία εξειδίκευση να ανοιχτούν οι μαθητές σε άλλα πεδία;
Είναι χρόνια τώρα που μιλώ γι' αυτό το πράγμα. Αφού ο τραχανάς απλώθηκε, είναι καιρός ν' αρχίσουν να εμφανίζονται οι νεο- ή μετα-αναγεννησιακοί άνθρωποι. Τα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα που έχουμε, βγαίνουν μόνα τους από την κοσμολογία. Όταν για παράδειγμα σήμερα η φυσική ισχυρίζεται ότι το Σύμπαν είναι μια τυχαία κβαντική διακύμανση και μπαίνει η έννοια του τυχαίου, τότε αυτό που υποστηρίζω, πως δηλαδή δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά μια ανακατανομή του τίποτα, ούτε ο Καμί δεν θα μπορούσε να το θέσει διαφορετικά. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά. Και για να μην παρεξηγηθώ, πρέπει πρώτα ο νέος άνθρωπος να αποδείξει τον εαυτό του σε κάτι -για να μην είμαστε αμπελοφιλόσοφοι, γιατί οι Έλληνες το 'χουμε λίγο αυτό-, να κατακτήσεις πρώτα κάτι. Είμαι υπέρ του μετα-αναγεννησιακού ανθρώπου, αλλά θέλει μυαλό, όρεξη και πολλή δουλειά.

- Στο μέλλον πώς βλέπετε τις επαναστάσεις;
Ο άνθρωπος όπως τον ξέρουμε, έχει τελειώσει. Δεν αργεί ο καιρός που θα φέρει συσκευές ως υβρίδιο. Άρα, λοιπόν, αυτά που βλέπουμε εδώ είναι οι τελευταίοι σπαραγμοί ενός συστήματος που πια δεν δουλεύει. Ξέρουμε τώρα πότε έγινε η αρχή του Σύμπαντος. Περίπου 13,8 δισ. χρόνια πριν, και δεν μπορούμε να λύσουμε θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση; Κάπου εδώ πέρα εγώ το χάνω. Περνάμε πλέον σε άλλο ξέφωτο κι αυτή η γενιά είναι μια μεταβατική γενιά. Θα πω και κάτι που το σκέφτομαι χρόνια τώρα: πρέπει να βρούμε ένα άλλου είδους πολίτευμα, γιατί βλέπω ότι και η δημοκρατία per se αρχίζει και έχει προβλήματα. Μιλάμε για τη δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεν ψήφιζαν όλοι για όλα. Η ψήφος «όλοι για όλα», το δημοψήφισμα, ήταν για πόλεμο, για μία συμμαχία, για ζητήματα σημαντικά, αλλά στα υπόλοιπα, οι επαΐοντες. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα, ένα αμάλγαμα ενδεχομένως αυτών που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα, γιατί ακόμη και στα συστήματα που απέτυχαν υπάρχουν καλά πράγματα. Δεν μπορούμε, όμως, να μείνουμε κολλημένοι σε κείμενα και ιδέες, οι οποίες τότε ήταν πολύ μεγάλες και κατόπιν εφαρμόστηκαν λάθος. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχουμε τελειώσει με αυτού του είδους τη σκέψη. Και η αλλαγή έρχεται μέσα από την τεχνολογία.

- Αυτή θα δώσει τον τόνο;
Απολύτως, αλλά για να μην παρεξηγηθώ και αρχίσουν τις μπούρδες ότι θα γίνουμε σκλάβοι της τεχνολογίας, πρέπει να ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιείς. Δεν μπορεί από τη μία να την κατηγορείς και την άλλη να σώζεσαι στο νοσοκομείο από μία μαγνητική τομογραφία. Δεν υπονοώ ότι θα γίνουμε στρατιωτάκια, αλλά...

- Συνεχώς φοβάστε ότι θα παρεξηγηθείτε;
Μα δεν καταλαβαίνουν! Παρεξήγησαν ότι η επανάσταση γίνεται με το μυαλό, οπότε τι άλλο να πεις!

- Αναφερθήκατε στον Ρήγα και την Εθνεγερσία και σε λίγο γιορτάζουμε δύο αιώνες από το '21. Τι θα μπορούσε να «σηκώσει» τον τόπο; Ποιο πρέπει να είναι το νέο αφήγημα σήμερα;
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Κι ας μου λένε ό,τι θέλουν. Η Ελλάδα είναι η Δύση, έφτιαξε τη Δύση, είναι η ταυτότητά της. Κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε έξω από αυτή. Όταν λέω Δύση, βάζω μέσα και τη Μικρά Ασία -δεν το λέω εθνικιστικά-, αλλά εκεί ξεκίνησε η φιλοσοφία. Δεν μπορούμε τόσα χρόνια να περπατήσουμε με τους υπόλοιπους στην Ευρώπη; Θα σας πω και κάτι που είναι βαρύ. Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς που μιλάνε για την Ανατολή, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν μέσα στη Δύση. Το γεγονός δηλαδή ότι αυτοί είναι καλύτεροι από εμάς, είναι μύθος. Έχουμε αποδείξει ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε. Είμαστε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και αν χάσουμε το τρένο, απλά τελειώσαμε. Χάσαμε πάρα πολύ με τη δολοφονία του Καποδίστρια και η μοίρα του τόπου θα ήταν εντελώς διαφορετική. Τώρα, χρειαζόμαστε παιδεία και να μην ακούω όλες αυτές τις ιδεοληψίες περί ρετσινιάς και αριστείας. Όταν μιλάω για παιδεία, εννοώ την αληθινή κουλτούρα. Και να χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε στο εξωτερικό ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. Δόξα τω Θεώ, μυαλό διαθέτουμε -και δεν πιστεύω ότι έχουμε ξεχωριστό DNA- και επίσης έχουμε μια τάση για καλά πράγματα. Αυτό θέλει ηγέτες που να έχουν σωστή κουλτούρα και πνεύμα τεχνοκρατικό. Προσοχή εδώ, δεν μιλώ για στυγνό τεχνοκρατισμό. Μιλώ για αληθινή γνώση, γιατί η γνώση είναι δύναμη. Αλλά όπως έλεγε κι ο Φέρμι, η γνώση μπορεί να είναι δύναμη, αλλά η άγνοια για πολύ χρόνο δεν σημαίνει αδυναμία. Κι εφαρμόζεται σήμερα αυτό το πράγμα. Η ζωή είναι μικρή, αλλά ας τη χρησιμοποιήσουμε τη ρημάδα για να κάνουμε κάτι. Ξέρετε τι «ξύπνημα» για τα παιδιά είναι η έκθεση του Λεονάρντο; Φεύγαμε θυμάμαι από το Χαρβάτι (Παλλήνη) και πηγαίναμε στην Αθήνα να δούμε κάτι και γύριζα πίσω και χόρευα! Έβλεπα ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Εδώ μέσα ανοίγουν τα ματάκια και μπορεί να βγει ένας Νταβιντσάκος, που δεν θα το ήξερε ποτέ! Γι’ αυτό δίνω δημόσια διαλέξεις: για να διαχυθεί η γνώση και να «ξυπνήσουν» τα παιδιά μας.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» της 22/2, τα παραπάνω είναι αποσπάσματα αυτής.
https://www.liberal.gr/arthro/241494/apopsi/sunenteuxeis/na-broume-ena-allo-politeuma-i-dimokratia-Per-se-emfanizei-problimata.html

5 comments :

  1. Anonymous25/2/19 18:19

    Το συστημα εχει βαλει τα τσιρακια του να προπαγανδιζουν μια νεα εποχη πιο δικαιη και πιο χιλιαδυο καλυτερη.., αποκρυβοντας τον ελεγχο και την τυραννια που ετοιμαζει.

    Μίνως

    ReplyDelete
  2. Μίνως

    ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΑ.

    ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ή ΗΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΒΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΒΡΙΔΙΑ. ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΚΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΔΙΚΑΙΗ; ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΚΑΙΗ; ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΔΙΚΑΙΗ; ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΧΙ. ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΜΕ (ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ) ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ (ΑΜΥΝΑ, ΤΡΟΦΗ, ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ (ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΝΟΗΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ) ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ , ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΘΝΗ. ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΛΘΕ-ΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΩΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΙΚΙΣΕ ΜΟΝΟΝ ΕΜΑΣ. (ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΛΛΑ ή ΤΙΠΟΤΑ).

    ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ ΤΑ ΕΓΡΑΦΑ. Η ΑΠΟΨΗ ΠΩ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΗ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΙΩΝ. ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

    https://isxys.blogspot.com/2015/06/blog-post_18.html

    Υ.Γ: ΓΕΛΟΥΣΑ ΠΑΛΙ ΠΡΟΧΘΕΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΕΕΣ. ΦΩΝΑΖΑΝ ..."ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ". ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΙΟ. ΟΛΑ ΤΑ "ΔΙΚΙΑ" ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο Π.ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΑΥΤΑ , ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟ (ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ [ΣΥΜΠΤΩΣΗ] ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΡΕΒΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΟΡΗΓΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΠΛΗΠΤΟΥΣ." ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous26/2/19 02:13

    Ο καθηγητής Δ.Νανόπουλος είναι «πριμαντόνα». Είναι 71 ετών, αλλά περιφέρεται εδώ και 25 χρόνια από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε εφημερίδες και περιοδικά, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Οι ίδιοι οι συνάδελφοί του τον «κράζουν» με επιστολές, δημοσίως, αλλά αυτός φαντάζεται ότι τον τιμούν. Από τα 45 του έτη, τα «γνώριζε» όλα και είχε άποψη για όλα. Δεν είναι δυνατόν να τα γνώριζε όλα, απλώς του αρέσει η δημοσιότητα, είναι φαντασμένος και το όνειρό του ήταν να γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και δημόσιος κήνσορας. Οι άνθρωποι αλλάζουν, αυτός όχι. Δεν εξελίσσεται, επαναλαμβάνει διαρκώς τον ίδιο θεατρικό ρόλο. Σήμερα είναι στην Ελλάδα, εχτές ήταν στην Αμερική, και αύριο θα είναι στην Ελβετία, όπου και διαμένει μόνιμα με τη γυναίκα του και χωρίς παιδιά. Ήθελα να ήξερα, πότε προλαβαίνει και παράγει επιστημονικό έργο; Κρίμα, διότι είναι όντως ευφυής.

    Το θέμα αυτού του πολιτεύματος έχει γίνει καραμέλα διεθνώς από τη Γαλλική επανάσταση και μετά, ενώ ούτε καν στην Ελβετία δεν υφίσταται, και λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται μόνο ως αναφορά σε βιβλία ιστορίας. Αλλά τώρα που ξυπνάει ο άκοσμος των ελληνόφωνων, λόγω του αργόσχολου βίου και του διαδικτύου (διότι η φτώχεια θέλει ίντερνετ), όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι οι γόρδιοι δεσμοί του νομικού πολιτισμού (sic) στον οποίο μας αλυσόδεσαν, δε λύνονται με τους πολύξερους, λαλίστατους και αλάθητους συνταγματολόγους μας.

    Αλλά δε θα αλλάξει τίποτα, έτσι κι αλλιώς. Πάλι οι ίδιοι θα αποφασίζουν, απλώς οι υπόλοιποι δε θα τρέχουνε στις κάλπες. Κάποια πρόφαση θα βρουν. Έχουν σενάρια και πρόθυμους, για όλες τις περιστάσεις. Στο τέλος πάλι εμείς θα βγούμε χαμένοι, όπως συμβαίνει πάντοτε. Όποιος έχει γρόθο τρώει απίδι. Αλλά ξέχασα, αυτά είναι ιδεολογήματα, ντροπή μου!

    Όταν ο Μεγαλέξανδρος διάβαινε τη Μ.Ασία, κάποιοι αμυνόμενοι πέφτανε από τα βράχια, για να μην αιχμαλωτιστούν. Για αυτούς τους ήρωες, δε θα γραφτεί ποτέ κανένα τραγούδι «Σουλιώτικο». Τόσο ασήμαντοι είμαστε και εμείς, σήμερα, μπροστά στην αυτοκρατορική λαίλαπα που βιώνουμε.

    Όλα όσα επί χιλίαδες χρόνια είχαν νόημα στην απλή ζωή των ανθρώπων, τώρα πια στερούνται κάθε νοήματος. Γιατί; Όχι επειδή οι άνθρωποι δεν τα σκέφτηκαν και στο παρελθόν. Τα σκέφτηκαν και τα κατέγραψαν σε μύθους και ιστορίες φρίκης. Αλλά επειδή, τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούν να πραγματοποιηθούν, λόγω των τεχνικών μέσω που επιτεύχθηκαν. Δεν αντιμετωπίζονται τα θερμοπυρηνικά, μοριακά, χημικά, βιολογικά, νομισματικά, πληροφοριακά και συμβατικά όπλα (και ποιος ξέρει τι άλλα έχουν φτιάξει) όλα μαζί. Ζούμε σε τυραννικό επεισόδιο του Black Mirror.

    Κάθε μέρα, δεκάδες είδη ζωής εξαφανίζονται. Μερικά, χωρίς καν να φταίνε. Και αμύνονταν και τρέφονταν και αναπαράγονταν. Αυτή η συγκλονιστική αλήθεια περνάει συνήθως στα ψιλά γράμματα ή γίνεται παντιέρα των οπαδών του ανύπαρκτου ανθρωπογενούς global warming.

    Τα εγγόνια μας, είπες; Ποια εγγόνια μας; Εδώ οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε παιδιά, και θα έχουν και εγγόνια;

    ReplyDelete
  4. Anonymous26/2/19 12:18

    <>

    Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι υποστηρίζει την Ισότητα ανάμεσα στα μέλη της, θα επιβιώσει η πιο "Ισχυρή" και "Αναπαραγωγική" ομάδα.
    ΙΣΛΑΜ
    Αυτός είναι ο στόχος κάποιων κέντρων ως μέσο ανακοπής της Ρωσικής ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ διείσδυσης και επιρροής στη Γηραιά Ήπειρο.

    http://nikosxeiladakis.gr/%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b7%cf%81%cf%85%ce%ba%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%86%ce%b8%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84/

    ReplyDelete
  5. Anonymous28/2/19 09:06

    αν αυτο ισχυε τοτε γιατι δεν επικρατησε το πισλαμ στη θρακη;;; ουτε 2 παιδια δε κανουν ανα σπιτι...

    ReplyDelete