27/02/2019

Επαναπατρισμός τρομοκρατών του ISIS σε Τουρκία και Σκόπια

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) που έχει έδρα το Λονδίνο, ανέφερε τη Δευτέρα, ότι τουλάχιστον 85 μαχητές από το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε – ISIL έχουν μεταφερθεί από τη Συρία στην Τουρκία με τις οικογένειές τους, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken.  Σύμφωνα με το SOHR, οι μαχητές πλήρωσαν λαθρέμπορους για να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και ταξίδεψαν τόσο στην ελεγχόμενη περιοχή από τους Τούρκους, όσο και στην κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία.  Το Παρατηρητήριο ισχυρίστηκε ότι είχαν πληρώσει από 10 έως 50 χιλιάδες δολάρια στους λαθρέμπορους και μετέφεραν τεράστια ποσά σε μετρητά. Οι ειδικοί, αναφέρουν ότι όσο ο αγώνας κατά του ISIL υποχωρεί, οι ριζοσπάστες μαχητές αρχίζουν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους ή τουλάχιστον να μετακινούνται σε άλλα μέρη όπως η Τουρκία. Αρκετές διεθνείς εκθέσεις, έχουν προβλέψει ότι η Τουρκία θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους μαχητές του ISIL μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Αναμένεται και ο επαναπατρισμός αιχμαλώτων τρομοκρατών, οι οποίοι πολέμησαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘Ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και στο Ιράκ. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς θα υποστούν σε περαιτέρω διαδικασίες, δεδομένου ότι η συμμετοχή σε ξένους πολέμους αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνοφ. «Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν πολλές απελάσεις. Οι Κούρδοι κρατούν περίπου 150 τρομοκράτες από την περιοχή, μεταξύ των οποίων ορισμένοι είναι από τα Σκόπια. Οι συριακές δυνάμεις έχουν, επίσης, συλλάβει μεγάλο αριθμό τρομοκρατών, μεταξύ τους υπάρχουν πολίτες μας. Επιπλέον και η Τουρκία έχει αιχμάλωτους τρομοκράτες καθώς και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν μαχητές του ISIS», λέει ο Τραϊάνοφ.

Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για να αποτραπεί η μετακίνηση υπηκόων προς την τρομοκρατική ομάδα του ISIS ή σε οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα, συνήθως, στην Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων θέσπισε νόμο το 2014 για «Συμμετοχή σε ξένους πολέμους, εντάξεις σε παραστρατιωτικές ή στρατιωτικές ομάδες στην αλλοδαπή». Μέχρι στιγμής βάσει αυτού του νόμου, κατηγορούνται ή έχουν καταδικασθεί 22 πολίτες των Σκοπίων- 16 συνελήφθησαν το 2015 και το 2016 σε αστυνομικές επιχειρήσεις, ενώ οι άλλοι επαναπατρίσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Ένας από αυτούς είναι επιφορτισμένος με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://www.echedoros-a.gr/2019/02/blog-post_619.html

No comments :

Post a Comment