27/02/2019

Τουρκία: Πρεμιέρα της αεροναυτικής άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλ. στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει την άσκηση θα βρίσκονται 165 άτομα. Η κορβέτα “Αντιγόνη”(;;;) θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, τα οποία θα χειριστεί το πολεμικό ναυτικό. Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT (τζιρίτ). Αντίστοιχα, σε διαφορετικά μέτωπα θα χρησιμοποιηθούν και κάποια άλλα νέα συστήματα και όπλα.

Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες και αυτό γιατί οπως επεξηγήθηκε γιατί εκτός από την “Αντιγόνη”, θα συμμετάσχουν -κάτι που σπάνια σύμφωνα με τον επικεφαλής της άσκησης γίνεται- αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα. Επίσης από τις 27 έως τις 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο επικεφαλής της διακλαδικής άσκησης “Mavi Vatan”, όπως είναι η τουρκική της ονομασία, αντιναύαρχος Γιάνκι Μπαγτζίογλου, στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση της Νικομήδειας, έδωσε στους διοικητές των μονάδων που θα λάβουν μέρος, τα αριθμητικά μεγέθη της άσκησης.

Συνολικά στη “Γαλάζια Πατρίδα” θα συμμετάσχουν 103 πολεμικά πλοία. Τα πλοία που θα λάβουν μέρος  είναι:
  • 13 φρεγάτες,
  • 9 κορβέτες,
  • 16 καταδρομικά,
  • 7 υποβρύχια,
  • 7 ναρκαλιευτικά,
  • 17 πλοία υποστήριξης,
  • 14 σκάφη της ακτοφυλακής,
  • 22 πλοία εξόδου,
  • 1 πλοίο εκπαίδευσης.
Επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις κάτωθι ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο:
  • Ερεγλί Μαύρης Θάλασσας
  • Ουμούργερί
  • Γκιολτζούκ
  • Ερντέκ
  • Δαρδανέλια
  • Φότσα
  • Ακσάζ
  • Αλεξανδρέττα
ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://isxys.blogspot.com/2019/01/2019_10.html

28/2/2019

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ ΩΣ ΣΧΟΛΙΑ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
Προεκτάσεις και επιπτώσεις της τουρκικής άσκησης

1) Η συγκεκριμένη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι θαλασσοκεντρική, διευρυμένη εκτασιακά, πολυσχιδής, θα εξελιχθεί σε 3 θάλασσες και αποτελεί συνέχεια σειράς ασκήσεων, που έλαβαν χώρα τους τελευταίους 12 μήνες και τώρα είναι κάτω από «ομπρέλα» της Γαλάζιας Πατρίδας. Εμπλέκονται οι δύο κορυφαίοι ναύσταθμοι του Γκολτσούκ και του Ακσάζ, σχεδόν όλοι οι τύποι πολεμικών πλοίων, ειδικές μονάδες της Ακτοφυλακής, ενώ επικρατεί η τάση να εμφανιστεί η Άγκυρα ότι έχει για τα καλά υιοθετήσει ισχυρές ναυτικές απόψεις των τελευταίων δύο χρόνων , δηλαδή των ναυάρχων Οζμπαλ, Μπακτζιόγλου, Γιαγκτζί και Τσεμ Γκουρντενίζ(εα), σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς εκφρασθείσες θέσεις του πρώην Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων ναυάρχου (εα) Μποστάντζογλου, ως και του θεωρητικού μιας ενισχυμένης ναυτικής ισχύος της Τουρκίας από την περίοδο 1995-1997 ναυάρχου Γκιουβέν Ερκαγιά.

2) Η άσκηση κατ αρχάς αποτελεί επίδειξη ισχύος, και προβολή ενδυναμωμένων ναυτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με αμφίβιες-ειδικές και συνδυασμένες δυνάμεις και αποστολές. Η Άγκυρα επιδιώκει να φανεί ότι ενεργεί ταυτόχρονα σε 3 θάλασσες , ενώ όπως αναφέρεται σε σχετικό εσωτερικό έγγραφο, θα ενσωματώσει διεθνείς και άλλες εμπειρίες από την παρουσία ναυτικών της δυνάμεων στον Κόλπο των πετρελαίων, στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Μεσόγειο, στον Κόλπο του Άντεν, στον Κόλπο της Βεγγάλης, καθώς και σε διάφορε Νατοϊκές ασκήσεις που συμμετείχε ειδικά σε Μαύρη Θάλασσα και Αδριατική.

3) Η συγκεκριμένη «συσσωρευτική ¨άσκηση στοχεύει στο να στείλει μηνύματα προς Αθήνα. Λευκωσία, Καίρο και Τελ Αβίβ, ότι υπερτερεί των οποιονδήποτε ναυτικών δυνάμεων Παράλληλα μέσω εμπρηστικών σχολίων βίντεο , πολλών συνεντεύξεων Τούρκων στρατιωτικών και ναυτικών αναλυτών σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης ασκεί ψυχολογικές επιχειρήσεις και «δοκιμάζει» τα νεύρα των Ανατολικομεσογειακών κρατών.

4) Συνδυάζει την προβολή στρατιωτικής/ναυτικής ισχύος με τις τελευταίες κα κατά μεθοδευμένες κινήσεις των υδρογραφικών/ερευνητικών και άλλων πλοίων της με τις προκλητικές και κλιμακωτές ενέργειες της στο Κυπριακό(έρευνες του πλοίου «Μπαρμπαρός» σε πολλά ενεργειακά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ,, επανάληψη γνωστών κινήσεων της μέσα στη «νεκρή ζώνη» της Κύπρου και αμφισβητήσεις μικρών περιοχών σε αυτή , όπως στα Στροβίλια και στην Δένεια. Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με αμφισβητήσεις αδειοδοτημένων και μη ενεργειακών πεδίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι χρονικά και τοπικά συνδεδεμένες .Επιθυμεί να περάσει το ψευδοκράτος ως συν διαχειριστή πολλών χερσαίων και θαλάσσιων επιλογών. Είναι μία μορφή ιδιάζουσας «Ταιβανοποιήσης » του ψευδοκράτους.(και αυτό πολύ σύντομα θα το αναλύσω)

5) Δεν είναι τυχαίο ότι «πλασάρει» την συμμετοχή πολλών κρατών στις δικές της ασκήσεις(πρόσφατα έκανε στην «Χειμώνας 2019») ως και την παρουσία πολλών στρατιωτικών-ναυτικών και αεροπορικών ακολούθων διάφορων χωρών που πολλές από αυτές δεν έχουνε καν έξοδο σε ανοικτές θάλασσες(πχ Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κόσοβο-Ουγγαρία-Κράτη της Κεντρικής Ασίας-Μογγολία-Σκόπια κα). Αυτό έχει την σημασία του. Γιατί προωθεί ναυτική διπλωματία στο φως δύο πολύ μεγάλων ασκήσεων που θα γίνουνε μέσα στην διετία 2019-2020 και στις οποίες επιδιώκει να έχει ενισχυμένη παρουσία. Αυτό σε διπλωματική βάση, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται να προωθήσει σε 3 ειδικά σχολεία της COURSES που θα ξαφνιάσουν….(σε αυτό το θέμα θα επανέλθω πολύ σύντομα).Επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες θα καλέσει ο Ερντογάν το σύνολο των ισχυρών ανδρών της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Όλα έχουνε τον σκοπό τους.

6) Μέσω της άσκησης σε διακλαδική βάση εμφανίζει τα σπουδαία και πολλαπλά επιτεύγματα της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας Μεταξύ των διαφόρων νέων οπλικών συστημάτων είναι η νέα κορβέτα, τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Μπαιρακτάρ και το ΑΝΚΑ, τα πυραυλικά συστήματα CIRIT-UMTAS κα. Δηλαδή η συγκεκριμένη άσκηση θα προβληθεί και ως πόλος για εξαγωγή οπλικών συστημάτων, πράγμα που εξηγεί και την παρουσία τόσων πολλών ξένων στρατιωτικών τις τελευταίες 3 ημέρες της άσκησης.

7) Επίσης η Άγκυρα θέλει με την συγκεκριμένη άσκηση να δείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα πολλαπλές επιχειρήσεις και ότι δεν είναι μια αεροχερσαία ισχυρή δύναμη που φάνηκε ι στις δύο επιχειρήσεις δυτικά του Ευφράτη(εννοώ σε Γαιραμπλούς/Αλ Μπαμπ/κα καθώς και στο Αφρίν), ως και στο Βόρειο Ιράκ(Σιντζάρ). Αλλά ότι έχει και ευρύτερη ναυτική δυναμική και μπορεί να προχωρήσει σε POWER PROJECTION.

Αμέσως μετά την περάτωση της άσκησης θα προχωρήσουμε σε LESSONS LEARNED και γενικότερη ως και ειδικότερη ανάλυση.

Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

2 comments :

  1. Anonymous27/2/19 15:56

    Σε άλλα νέα ο ΕΣ έχει νέα καθήκοντα να στήνει γέφυρες και να ξεμπαζώνει ρέματα, άλλωστε οι βαρύγδουπες αναλύσεις σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα βγάζουν μάπα την άσκηση οπότε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το καταπληκτικό είναι ότι ο μέσος Έλλην πολίτης δεν έχει καταλάβει ότι το αιγαίο δεν μας ανήκει πλέον!

    12G

    ReplyDelete
  2. ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΜΩΣ... ΤΟ ΟΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΛΑΛΙΣΤΑΤΑ ΕΠΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ UAV ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ . ΘΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΡΥΒΕΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΑΛΛΙΩΣ, ΕΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΑΤΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ; ΤΙΠΟΤΑ . ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ (ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) ΘΑ ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΤΟΡΟΣ.

    ReplyDelete