17/02/2019

Οι ΗΠΑ προκηρύσσουν εργασίες ανακατασκευής υποδομών του Incirlik. Η Άγκυρα εκβιάζει με κλείσιμο για την καθυστέρηση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει προκηρύξει διαγωνισμό κατάθεσης προσφορών για την υποστήριξη των υποδομών της αεροπορικής βάσης Incirlik στην Τουρκία, που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του 1950. Στο πλαίσιο της προκήρυξης, που έγινε αρχικά γνωστή στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ανάθεση έργου, περιλαμβάνεται η ανακατασκευή της Δεξαμενής 5. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανακατασκευής της υπολογίζεται σε μέχρι $5 εκατομμύρια και προβάδισμα για την εκτέλεση του έργου έχουν οι τουρκικές εταιρείες.

Η Yeni Safak αναφέρει πως η κοινή γνώμη της Τουρκίας, θέλει το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, ως «αντίποινα» για την καθυστέρηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει κάποιον αξιωματούχο που να έχει τις ίδιες «ανησυχίες» με την τουρκική κοινή γνώμη και ουσιαστικά είναι άνευ αντικρίσματος (εσωτερική κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων στο εξωτερικό), δεδομένου πως το Ιντσιρλίκ είναι το μοναδικό στοιχείο (πλέον) που επιτρέπει την διατήρηση μιας στοιχειώδους συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Πάντως η Ουάσιγκτον φαίνεται να θέλει και εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που τα πράγματα με την Τουρκία «στραβώσουν», δεδομένης της σημαντικής επέκτασης και αναβάθμισης του ρόλου της αεροπορικής βάσης Muwaffaq Salti, στην Ιορδανία, ενώ και η «σύσφιξη» των ελληνοαμερικανών στρατιωτικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει εν μέρη να αποδοθεί στον ίδιο λόγο.

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :

Post a Comment