21/02/2019

Τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ζητά έκθεση της Επ. Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκικές υποδείξεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την αντικατάστασή της από μια ειδική εταιρική σχέση, με ταυτόχρονη χρήση κονδυλίων για την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ζητά η έκθεση για την Τουρκία, που ενέκρινε με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση βασίζεται στο προσχέδιο της 14ης Νοεμβρίου 2018 που παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών η εισηγήτρια Κάτι Πίρι, με την προσθήκη συμβιβαστικών τροπολογιών από τις πολιτικές ομάδες. Η έκθεση ζητά από τη Τουρκία να αποφεύγει τις επιθετικές ενέργειες περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να επιστρέψει στον ΟΗΕ την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. «Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», πρόσθεσε.

«Εκτιμώ ότι σε δύο εβδομάδες μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπως έκανε σήμερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Κάτι Πίρι εισηγήτρια της ΕΕ για την Τουρκία σε ανάρτησή της στο Twitter. «Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε. «Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αδύνατη σε αυτό το στάδιο. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν», πρόσθεσε.

Αυστηρή κριτική προς την Ευρώπη άσκησε η Τουρκία για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθείται. Μιλώντας στην 6η Υπουργική διάσκεψη για τη διαδικασία της Βουδαπέστης που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu είπε χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές της Ευρώπης επηρεάζονται από τη μετανάστευση … Οι πολιτικές της Ευρώπης για τη μετανάστευση πρέπει να επικαιροποιηθούν. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και τη διάκριση και θα πρέπει να υιοθετήσει το μότο: αποδοχή στη διαφορετικότητα, ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αντί να την αποτρέπουμε».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment