26/02/2019

Ινδικές αεροπορικές επιδρομές στο Πακιστάν - Το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά στο Κασμίρ - Ανταλλαγή πυρών πυροβολικού

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 5/3/2019: Το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι εμπόδισε ένα ινδικό υποβρύχιο να εισέλθει στα «χωρικά ύδατα» του Πακιστάν την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει οξυμένη. Σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού επεσήμανε ότι το ινδικό υποβρύχιο δεν έγινε στόχος πυρών «βάσει της πολιτικής διατήρησης της ειρήνης που ακολουθεί η κυβέρνηση». Αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά το 2016 που το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε ένα ινδικό υποβρύχιο να προσπαθεί να εισέλθει στα πακιστανικά χωρικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το σημείο ή τον χρόνο που εντοπίστηκε το υποβρύχιο. Ωστόσο το πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται το υποβρύχιο. Στις εικόνες, που δεν είναι ευκρινείς, διακρίνεται μόνο ένα περισκόπιο πάνω από το νερό, ενώ η ημερομηνία που αναγράφεται είναι Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 20:35. Προς το παρόν η Ινδία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

ΑΜΠΕ

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 27/2/2019: Οι Πακιστανοί ισχυρίζονται πως έχουν καταρρίψει 2 ινδικά μαχητικά (αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για Mirage 2000 και έχουν συλλάβει 2 πιλότους), τον τύπο των οποίων δεν έχουν διευκρινίσει. Στον αντίποδα, οι Ινδοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταρρίψει ένα πακιστανικό F-16. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρριψη και (τουλάχιστον) ενός JF-17A, από ινδικό Mig-21 Bison. Το Πακιστάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει έναν Ινδό πιλότο μαχητικού Mirage 2000H, που καταρρίφθηκε νωρίτερα από την πακιστανική αεράμυνα.  Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν επιβεβαιώνεται από τη πλευρά της Ινδίας.

Μαχητικά αεροσκάφη της ινδικής Αεροπορίας Mirage 2000 σε διαμόρφωση κρούσης διέσχισαν τη γραμμή ελέγχου (LoC) στα σύνορα με το Πακιστάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ και επιτέθηκαν σε υποτιθέμενο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών μέσα στο έδαφος του Πακιστάν. Η αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε στον τομέα Balakote στις 3.30 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Το πακέτο κρούσης αποτελούνταν από αρκετά (δώδεκα σύμφωνα με κάποιες πηγές) αεροσκάφη Mirage 2000 που έφεραν κατευθυνόμενες βόμβες «1.000 κιλών» και έβαλαν εναντίον τρομοκρατικών θέσεων σε όλη την εν λόγω γραμμή. Αναφέρεται ότι επλήγεισαν και κέντρα ελέγχου της τρομοκρατικής οργάνωσης Jaish-e-Mohammed (JeM) στο Balakot, Chakoti και Muzzafarabad. Η αεροπορική επιδρομή κράτησε συνολικά 21 λεπτά και εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άτομα που βρίσκονταν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη επίθεση θεωρείται ότι είναι η απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον φάλαγγας οχημάτων σε ινδικό έδαφος όπου σκοτώθηκαν 44 Ινδοί αστυνομικοί που επέβαιναν σε λεωφορείο. Οι ινδικές επιδρομές είχαν στόχο το στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Δύο ινδικά μαχητικά υποστηρίζει ότι κατέρριψε το Πακιστάν, στον εναέριο χώρο του στο Κασμίρ, μία ημέρα αφότου η Ινδία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα σε «τρομοκρατικά στρατόπεδα» στη γειτονική χώρα.Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε και τους πιλότους.  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, το ένα αεροπλάνο έπεσε σε πακιστανικό έδαφος ενώ το άλλο σε ινδικό.

Σημειώθηκε επίσης ανταλλαγή πυρών πυροβολικού, ενώ από τις αναφορές που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί και σημαντικός αριθμός αεροπορικών επιδρομών και από τις δύο πλευρές… Η πακιστανική πλευρά υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο αεροσκάφη της Ινδικής Αεροπορίας, τα οποία κατέπεσαν εντός των εδαφών της. Αναφορές σχετικές με τον τύπο -ή τους τύπους των αεροσκαφών δεν υπάρχουν ακόμη, ενώ αυτό που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι ο ένας Ινδός χειριστής διασώθηκε και συνελήφθει. Στοιχεία σχετικά με την τύχη του δεύτερου ιπταμένου, ή του πληρώματος δεν έχουν αποδεσμευθεί. Από την άλλη πλευρά γνωστοποιήθηκε η κατάρριψη ενός Πακιστανικού F-16, από ινδικά μαχητικά, σε πακιστανικό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν κατήγγειλε ότι ινδικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε σε τομέα του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να πετάξει «μέρος του φορτίου του» καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Ο στρατός του Πακιστάν υποβάθμισε το επεισόδιο. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών. Το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει αφού η Ινδία παραδέχθηκε ότι διεξήγαγε “προληπτικό πλήγμα” εντός του Κασμίρ.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν απέρριψαν την ανακοίνωση της Ινδίας ότι έπληξε «στρατόπεδα τρομοκρατών» μέσα στη χώρα και δεσμεύθηκαν να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί του Νέου Δελχί είναι λανθασμένοι, ενώ προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν στην ινδική επιθετικότητα.

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:  https://www.defence-point.gr/news/india-kasmir-mirage-2000-su-30-mki-il-78-kai-awacs-stin-epithesi-sto-pakistan

No comments :

Post a Comment