11/02/2019

Αυστραλία-Γαλλία: Υπογραφή €31 δισ. για τα 12 υποβρύχια Shortfin Barracuda

Καμπέρα και Παρίσι υπέγραψαν επίσημα σήμερα σύμβαση, αξίας 50 δισ. αυστραλιανών δολαρίων (31 δισ. ευρώ), για τη ναυπήγηση 12 προηγμένων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον χαιρέτισε με ικανοποίηση το «πολύ φιλόδοξο σχέδιο» αυτό στη διάρκεια της τελετής υπογραφής στην Καμπέρα, όπου τη γαλλική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Φλοράνς Παρλί, η υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μόρισον υπογράμμισε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση στο πεδίο της άμυνας που έχει εγκριθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης στην Αυστραλία».

Η Naval Group επελέγη το 2016 για την προμήθεια 12 υποβρυχίων επόμενης γενιάς, εξέλιξη που σήμανε την ολοκλήρωση των πολυετών διαπραγματεύσεων για αυτή την «αγορά του αιώνα», ακρογωνιαίο λίθο της γαλλοαυστραλιανής συμφωνίας. Ανταγωνιστικές προσφορές είχαν υποβάλει η γερμανική ThyssenKrupp AG και οι ιαπωνικές Mitsubishi Heavy Industries και Kawasaki Heavy Industries. Ο ναυπηγικός αυτός όμιλος ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή δώδεκα υποβρυχίων και ενός ναυπηγείου. Το πρώτο από αυτά τα σκάφη αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2030. Η σύμβαση αυτή προβλέπεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 2.800 θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, ενώ στη Γαλλία αναμένεται για το έργο να απασχοληθούν 500 άνθρωποι.

Η Συμφωνία θέτει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων για το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων κλάσης Attack που περιλαμβάνει:

  • την παράδοση 12 προηγμένων υποβρυχίων με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες
  • τη μεταβίβαση νέων τεχνολογιών και προηγμένων κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην Αυστραλία, εγκαινιάζοντας την επόμενη φάση της αυστραλιανής εθνικής κυριαρχίας μέσω της απόκτησης σημαντικής υποβρύχιας δύναμης
  • τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο για πολλές γενιές Αυστραλών και
  • τη διασφάλιση ευκαιριών και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βιομηχανία, γεγονός που θα επιτρέψει στις αυστραλιανές εταιρείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επενδύσουν σε υποδομές προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στην κατασκευή και τις δραστηριότητες συντήρησης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, Hervé Guillou «Η Naval Group φημίζεται για την κατασκευή υποβρυχίων με τεχνολογική υπεροχή, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κατασκευάσει περί τα 100 για εννέα διαφορετικές χώρες. Η μεταβίβαση τεχνογνωσίας από τη Naval Group θα δώσει στην Αυστραλία την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κυρίαρχο έθνος με ισχυρή υποβρύχια δύναμη. Από την επιλογή της Naval Group για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων κλάσης Attack, τον Απρίλιο του 2016, έχουν επιτευχθεί μία σειρά πραγμάτων:
  • Ολοκληρώθηκε το pre-sizing.
  • Ολοκληρώθηκε, στη Γαλλία με την υποστήριξη Αυστραλών μηχανικών, η φάση της Μελέτης Σκοπιμότητας του συμβολαίου σχεδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με την Αυστραλία ώστε το Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργικότητας, προγραμματισμού και κόστους.
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις στην Αδελαΐδα. Η 1η φάση εργασιών θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του εργοταξίου, χωματουργικά έργα και λοιπές εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
  • Η μεταβίβαση τεχνολογίας άρχισε με τη μετάβαση της πρώτης ομάδας Αυστραλών μηχανικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευθούν στον τρόπο υλοποίησης τους λεπτομερούς σχεδιασμού των υποβρυχίων Future. Η επόμενη ομάδα μηχανικών θα αναχωρήσει για τη Γαλλία τον Μάρτιο του 2019.
  • Άνοιξαν, επισήμως, τα γραφεία του Προγράμματος στο Cherbourg, που στεγάζουν προσωπικό της Naval Group μαζί με συναδέλφους από το Υπουργείο Αμύνης και την Lockheed Martin Australia.
  • Συνεχίστηκε η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, σχολές τεχνικής κατάρτισης και πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Πανεπιστήμιο New South Wales στους τομείς της Μηχανικής και της Έρευνας.
  • Προμηθευτές για τα 5 βασικότερα κομμάτια του εξοπλισμού, που περιλαμβάνει τον βασικών κινητήρα, γεννήτριες ντίζελ, ηλεκτρικούς πίνακες, μπαταρίες και συστήματα αποδέσμευσης όπλων, έχουν αξιολογηθεί και θα ανακοινωθούν εντός του 2019.
  • Συνεχίζουμε τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για συμμετοχή της αυστραλιανής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, σε όλες τις φάσεις, πάντα στο πλαίσιο των απαιτήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες, τον προγραμματισμό και το κόστος.
  • Μέχρι σήμερα, η Naval Group έχει αναμίξει πάνω από 1.000 Αυστραλούς προμηθευτές μέσω διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συναντήσεων και κλαδικών διοργανώσεων προκειμένου να αποκτηθεί εις βάθος κατανόηση των δυνατοτήτων της αυστραλιανής βιομηχανίας.
  • 169 Αυστραλοί προμηθευτές έχουν προκριθεί για το πρόγραμμα από τη Naval Group Australia. 
  • Έχει υλοποιηθεί σειρά διοργανώσεων και στις δύο χώρες, προκειμένου να έρθουν σε επαφή εν δυνάμει Ευρωπαίοι και Αυστραλοί προμηθευτές.
  • Έχουν ανακοινωθεί διαγωνιστικές διαδικασίες για σημαντικά κομμάτια εξοπλισμού και κοινό τεχνολογικό εξοπλισμό για το Πρόγραμμα.
  • Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες προμήθειας κεφαλαιακού εξοπλισμού για τις εγκαταστάσεις κατασκευής των υποβρυχίων όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, θάλαμοι βαφής και μία σειρά ειδικών μηχανημάτων κοπής και διαμόρφωσης μετάλλων.
  • Πραγματοποιήθηκαν 9 ενημερώσεις για το Πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, παρέχοντας πληροφόρηση σε Αυστραλιανές επιχειρήσεις για τους τρόπους συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.
  • Δημιουργία των κεντρικών γραφείων στο Keswick.
  • Διεύρυνση της ομάδας από 15 άτομα σε πάνω από 100. Μέχρι το 2028-2029, οπότε η παραγωγή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσωπικό αναμένεται να αριθμεί 1.600 άτομα.
  • Πιστοποιήθηκε επιτυχώς κατά ISO 9001.
Ορισμένοι επέκριναν το γεγονός πως η ανάθεση καθυστέρησε τόσο, καθώς τα ύδατα βόρεια και ανατολικά της Αυστραλίας αποτελούν ήδη θέατρο μιας σκληρής μάχης για επιρροή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Άλλοι στηλιτεύουν τις συνεχείς υπερβάσεις κόστους και την επαπειλούμενη καθυστέρηση στην παραγωγή.

https://www.defence-point.gr/news/naval-group-plirofories-gia-ta-12-ypovrychia-gia-tin-aystralia

No comments :

Post a Comment