16/01/2019

Ο απερχόμενος Αρχηγός Επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ παρείχε όπλα στους σύρους αντικαθεστωτικούς

Ο Γκάντι Άϊζενκοτ, ο οποίος διετέλεσε για τρία χρόνια Αρχηγός Επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) , σε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη στην εφημερίδα The Sunday Times δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε άμεση ανάμειξη στην συριακή σύγκρουση με την πλευρά των σύρων ανταρτών, κάτι που στο παρελθόν Τελ Αβιβ ήταν απρόθυμο να αναγνωρίσει. Ο Στρατηγός, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, δήλωσε ότι οι ισραηλινοί εξόπλισαν τους αντάρτες στα σύνορα με ελαφριά όπλα για τον σκοπό της «προστασίας τους». Ενώ, για πρώτη φορά, αποκαλύπτονται οι άμεσες διασυνδέσεις μεταξύ των σύρων ανταρτών και των ισραηλινών διοικητών, οι φήμες για τους στενούς δεσμούς μεταξύ οπλισμένων ανταρτών και της ισραηλινής κυβέρνησης κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια. Η αναφορά της The Jerusalem Post τον Σεπτέμβριο με την οποία επιβεβαίωνε ότι οι IDF είχαν εξοπλίσει με ελαφριά όπλα στους σύρους αντικαθεστωτικούς αποσύρθηκε αμέσως από τον ιστότοπο της. Η εφημερίδα δήλωσε εκείνη την εποχή στο Russia Today ότι εξαναγκάστηκε από την λογοκρισία του στρατού να αποσύρει το άρθρο, προφανώς, «για λόγους ασφαλείας».

Το περιοδικό Foreign Policy είχε μεταδώσει τον Σεπτέμβριο ότι οι ισραηλινοί παρείχαν όπλα και έδωσαν χρήματα σε τουλάχιστον 12 ανταρτικές ομάδες που κρύβονταν στην νότια Συρία. Η ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες περιελάμβανε ισραηλινούς αξιωματούχους να πληρώνουν μηνιάτικο μισθό 75 δολαρίων ανά άτομο στους αντάρτες, επιπλέον στις χρηματοδοτήσεις που λάμβαναν οι ηγέτες τους για την αγορά όπλων απο την μαύρη αγορά. Ως αντάλλαγμα, αναμένονταν οι επαναστάτες να αποτρέπουν την Χεζμπολάχ και τους αντιπρόσωπους (proxies) του Ιράν από τα υψώματα Γκόλαν που είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ. Το σχέδιο φέρεται να ήταν σε ισχύ καθ’ολη την διάρκεια της επιχείρησης «Καλός Γείτονας», η οποία ξεκίνησε επισήμως τον Ιούνιο 2016 και ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτού του επιχειρήματος, το Ισραήλ βοήθησε ανοιχτά τους αντάρτες αλλά ισχυρίστηκε ότι η βοήθεια ήταν αυστηρά ανθρωπιστική. Το Ισραήλ περιέθαλψε τραυματισμένους σύρους αντάρτες και τις οικογένειες τους στα νοσοκομεία του, παρείχε περίπου 1524 τόνους τροφίμων, 250 τόνους ρουχισμού, 947520 λίτρα καυσίμων όπως επίσης και μια τεράστια ποσότητα ιατρικών προμηθειών. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ συνέχισε να αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε εμπλοκή πέραν αυτής.

Τον Νοέμβριο, ο Στρατηγός Γκέρσον Χάκοεν, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός των IDF, αποκάλυψε οτι πρώην υπουργός άμυνας Μοσέ Γιαλόν είχε συναντηθεί προσωπικά με μια ομάδα σύρων ανταρτών, χωρίς να διευκρινίσει την χρονική περίοδο. Ο Γιαλόν ήταν ο επικεφαλής της άμυνας του Ισραήλ από το 2013 ως τον Μάιο του 2016.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του, στους New York Times, ο Άϊζενκοτ παραδέχθηκε επίσης ότι το Ισραήλ διενεργούσε εκστρατεία μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμών με στόχο την υποβάθμιση της ιρανικής στρατιωτικής επιρροής στην περιοχή. Μόνο το 2018, οι IDF έριξαν 2000 βόμβες σε υποτιθέμενους στόχους που συνδέονταν με το Ιράν, μέσα στην Συρία. Οι πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων πάνω απο την επικράτεια της γειτονικής χώρας έγιναν «σχεδόν καθημερινά γεγονότα» μετά την έγκριση για διερεύνηση της επιχείρησης τον Ιανουάριο 2017 απο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον απόστρατο Στρατηγό.

http://www.proelasi.org/

1 comment :

  1. Anonymous17/1/19 09:09

    Εν το μεταξύ ο ισοπεδωτικός αποστολάκης...

    «Στέλνω ένα μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, αλλά και ο δρόμος της συνεργασίας. Να θυμίσω στους γείτονές μας ότι όποτε πρυτάνευσε η συνεργασία, επήλθε η ευημερία, όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν».

    Άξιος συνεχιστής των μέχρι σήμερα καρεκλοκένταυρων των ελληνικών ενόπλων (ακόμα-υποτυπωδώς) δυνάμεων. Δεν ξεκίνησα να τον βρίζω από την πρώτη μέρα διότι είχα μία φρούδα ελπίδα. Φρόντισε να με διαψεύσει συντόμως! Η ισοπέδωση βραχονισίδων αναβάλετε μέχρι νεοτέρας!

    12G

    ReplyDelete