01/12/2018

Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει την μετατροπή των «αντιτορπιλικών» Izumo σε αεροπλανοφόρα

Ο υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιβάγια εμφανίστηκε θετικός την Τρίτη για την αναβάθμιση του Izumo για να λειτουργήσει ως αεροπλανοφόρο, επιβεβαιώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «…είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερους σκοπούς», ενώ δήλωσε βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την δυνατότητα χρήσης μαχητικών αεροσκαφών F-35B από αυτό.

Το Izumo έχει εκτόπισμα 19.500 τόνους, μήκος 248 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 14 ελικόπτερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταπολεμικό πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας. Το κάθε Izumo θα μπορούσε να μεταφέρει περί τα δέκα μαχητικά αεροσκάφη του τύπου. Θα μπορούσε να μεταφέρει και περισσότερα αν τα πάρκαρε στο κατάστρωμα, αλλά θα είχε σημαντικούς περιορισμούς στις διεξαγωγές αεροπορικών επιχειρήσεων. Πάντως η πραγματική επιχειρησιακή αξία δυο μικρών αεροπλανοφόρων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν έναν πολύ μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών περιορισμένης ακτίνας δράσης (το F-35B διαθέτει 30% λιγότερο εσωτερικά μεταφερόμενο καύσιμο) είναι αμφισβητήσιμη.


Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε διέταξε την αναθεώρηση της εθνικής αμυντικής πολιτικής ενόψει των ταχέως αναπτυσσόμενων προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η Ιαπωνία γενικά καταρτίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αμυντικές ικανότητές της σε ένα χρονικό εύρος περίπου 10 ετών τη φορά. Οι υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές ενημερώθηκαν τελευταία φορά το 2013. Η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη αεροπλανοφόρου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κινεζικής ναυτικής παρουσίας. Το Τόκιο θέλει επίσης να ενισχύσει τις ικανότητες του στον τομέα της αεροπορικής ισχύος και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η Ιαπωνία δεν έχει βάσεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αποφασίσει τον Δεκέμβριο σχετικά με την αναθεωρημένη εκδοχή των κατευθυντήριων γραμμών του προγράμματος για την εθνική άμυνα.

Πρόκειται για επίσημη απομάκρυνση από την μέχρι πρότινος αυστηρά αμυντική πολιτική της χώρας.  Σύμφωνα με το πασιφιστικό σύνταγμα της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, δεν μπορεί να διαθέτει «επιθετικά αεροπλανοφόρα», καθώς είναι μεταξύ όσων συστημάτων μπορούν να θεωρηθούν επιθετικά όπλα πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο για την αυτοάμυνα.  Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ιαπωνία πρέπει κάπως να ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα της βήματα, δεδομένου ότι π.χ. η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει τη ναυπήγηση και τρίτου αεροπλανοφόρου πλήρους κλίμακας.

https://www.ptisidiastima.com/izumo-class-upgrade-to-aircraft-carrier/

No comments :

Post a Comment