12/12/2018

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο στέλνει το Barbaros η Άγκυρα - Με την ισχύ του στόλου της η Τουρκία διεκδικεί όσα δεν της ανήκουν…

"Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τις θάλασσές μας από όλες τις απειλές και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μεασφάλεια σε αυτές τις περιοχές"

Με τον γνώριμο δικό της «πειρατικό» τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να αντιδράσει στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μια σαφή προσπάθεια πρόκλησης της Ελλάδας και της Κύπρου εξέδωσε χθες το βράδυ NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου. Με την NAVTEX 1291/18 οι τουρκικές αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon για το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου στις περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη και επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η επικάλυψη μάλιστα αφορά τις περιοχές για τις οποίες είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών για την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ το 2012.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όποιες και να’ ναι οι απειλές, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το θέμα της ενέργειας», τόνισε ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, κατά τον χαιρετισμό του στη συζήτηση που έγινε χτες βράδυ στο Σπίτι της Κύπρου με θέμα: «Η Γεωπολιτική της Ενέργειας στη Ν.Α. Μεσόγειο: Ο ρόλος Ελλάδος και Κύπρου»  «Αυτή η ευκαιρία πρέπει να τύχει αξιοποίησης και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε ο πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι «οι διμερείς και τριμερείς συνέργειες που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή».

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο και η σύμπτωση συμφερόντων με διεθνείς παίχτες όπου τα πάμε πολύ καλά», είπε ο αντιναύαρχος (ε.α.) Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν με τη φράση «τα πάμε καλά στη διεθνή στήριξη η Τουρκία είναι μάλλον απομονωμένη» για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «το οικονομικό όφελος από την εκμετάλλευση των ΑΟΖ είναι δευτερεύον. Το κύριο όφελος είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο γεωπολιτικό περιβάλλον της».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη (Ελλάδας). Συντονιστής ήταν ο αρθρογράφος Γιάννης Κουτσομύτης.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment