21/11/2018

Νοτιοκορεάτης ο νέος πρόεδρος της Interpol - Το Κοσσυφοπέδιο απέτυχε να ενταχθεί στην Ιντερπόλ. Επέβαλλε δασμούς στην Σερβία - Εξαγριώθηκε η Σερβία με τα Σκόπια και θα προβεί σε σειρά μέτρων

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ Γιανγκ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Interpol αφήνοντας πίσω τελικά τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Προκόπτσουκ ως οποίος θεωρείτο έως χθες φαβορί. Ο Κιμ εκλέχτηκε από τα 194 κράτη-μέλη της Interpol κατά την ετήσια συνάντηση, στο Ντουμπάι, και αντικαθιστά τον Κινέζο πρώην επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας Μενγκ Χόνγουέι, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις αρχές Οκτωβρίου στη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα του.Η υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η τυχόν εκλογή του μεγάλη ανησυχία μήπως ως πρόεδρος της Interpol βάλει στο στόχαστρο τους επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.Σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, τέσσερις γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσαν τους αντιπροσώπους της Interpol να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ. Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «παρέμβαση» στη διαδικασία.

ΑΜΠΕ

Πολλές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν σήμερα μετά την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέρος του μεγαλύτερου διεθνούς αστυνομικού οργανισμού στον κόσμο, της Ιντερπόλ. Αντιπολίτευση, πολιτικοί αναλυτές και πολίτες σχολίασαν την απόρριψη του Κοσσυφοπεδίου από την Ιντερπόλ ως σημαντική πολιτική αποτυχία. Γνωστά πολιτικά πρόσωπα στην Πρίστινα ανέφεραν ότι η Σερβία είχε κάνει μεγάλο πόλεμο εναντίον της ένταξης στην οργάνωση αυτή. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του LDK, Αβδουλάχ Χότι, είπε ότι αυτό το αποτέλεσμα έχει φέρει σε πλήρη αδυναμία τη διπλωματία του Κοσσυφοπεδίου. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ‘Αυτοδιάθεσης’, Γκλάουκ Κονιούφτσα ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτήν την αποτυχία. Με τη σημερινή ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής της Ιντερπόλ που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, το Κοσσυφοπέδιο δεν μπόρεσε να εισέλθει μεταξύ των 192 κρατών που ανήκουν σε αυτήν την οργάνωση, αφού δεν κατάφερε να λάβει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται. Η αποτυχία της ένταξης του Κοσόβου στην Ιντερπόλ, θεωρείται ως μια ακόμη επιτυχία της σερβικής διπλωματίας.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Σερβία, κόβοντας ουσιαστικά τις εισαγωγές, με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 100% τους δασμούς sτα εμπορεύματα που εισάγονται από τη Σερβία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Η απόφαση ήρθε την επόμενη ημέρα της αποτυχίας του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ και κύρια αιτία, όπως ισχυρίζεται, είναι η άρνηση της Σερβίας. Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εμπορίου του Κοσόβου, Εντρίτ Σάλα, ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών που μέχρι σήμερα ήταν στο 10% . «Από σήμερα, τα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία θα φορολογούνται με 100%. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ άμεσα και τα θεσμικά όργανα είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόσου αμέσως», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, μετά από την έγκριση της απόφασης από την κυβέρνηση. Η απόφαση ήταν μια απάντηση στην «άγρια εκστρατεία της Σερβίας κατά της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, εμποδίζοντας την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς", είπε ο Σάλα.

Ο σερβικός πληθυσμός στα Μετόχια, η σερβική αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τροφοδοτείται με προϊόντα που παράγονται στη Σερβία. Σερβικά προϊόντα, επίσης, πωλούνταν και σε περιοχές που κατοικούνται από Αλβανούς, αλλά πρόσφατα η Πρίστινα προσπαθεί να τα αντικαταστήσει με εμπορεύματα από άλλες χώρες. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα για την τσέπη των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και το νέο καθεστώς της υπερ-φορολόγησης κατά 100%, θα θέσει τον σερβικό πληθυσμό σε πολύ δύσκολη θέση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άρση αυτού του φόρου, αφού αποτελεί παράβαση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, η οποία είναι γνωστή ως CEFTA, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Παρά τις αντιδράσεις της ΕΕ για την επιβολή φόρου 100 τοις εκατό στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι η δασμολογική αυτή επιλογή δεν θα αποσυρθεί μέχρις ότου η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χαραντινάι κατά τη σύνοδο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, όπου συζητείται η εξωτερική πολιτική της χώρας. «Πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουμε θέσει για τα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία θα πρέπει να είναι μόνιμα μέχρι την αναγνώριση μας, γιατί η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δεν θα τα αποσύρουμε», δήλωσε ο Χαραντινάι. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει γράψει ο ίδιος μια επιστολή προς τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση και του εκπροσώπου της στη Πρίστινα, όπου αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην επιβολή του φόρου.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους της νότιας Σερβίας, Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς, υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς 100% επί των σερβικών προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι τρεις αλβανικοί δήμοι βρίσκονται στη Σερβία, οi εκπρόσωποι τους λένε ότι το μέτρο αυτό  ήταν απαραίτητο, ενώ προτρέπουν στην κυβέρνηση του Κοσόβου να καταργήσουν τους δασμούς στα προϊόντα που παράγονται από αλβανικές επιχειρήσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, και πρώην δήμαρχος του Πρέσεβο, Ραγκμί Μουσταφά δήλωσε στο ‘Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη’ ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη δασμολόγηση των αλβανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, δηλαδή να καταργήσει κάθε δασμό.

Ο αντιπρόσωπος των Σκοπίων στην Ιντερπόλ στη συνδιάσκεψη στο Ντουμπάι, στη σχετική ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε υπέρ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των αξιωματούχων του Βελιγραδίου, καθώς τώρα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι επιδιώκονται εκδικητικά μέτρα εναντίον των Σκοπίων. Ένα από τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πηγές από το Βελιγράδι, είναι να αποκαλείται από τούδε και στο εξής με την επίσημη ονομασία ως FYROM ή ως ‘Σέβερνα Μακεντόνια’/Βόρεια Μακεδονία... Μια άλλη επιλογή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων σε όλα τα συνέδρια ή φόρουμ που γίνονται στη Σερβία και να αποκλεισθούν τα Σκόπια, από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βελιγράδι. Το δημοσίευμα τονίζει ότι πέρυσι, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στη σερβική τηλεόραση, ότι κατά την επόμενη ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, η χώρα του θα είναι ουδέτερη.

Η Μόσχα καταδικάζει τη σύγκρουση που ξέσπασε στο Κόσοβο και υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο «που λειτουργούν με βάση την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποχρεούνται όχι μόνο να απαντήσουν σωστά στις προκλήσεις, αλλά και να δράσουν προληπτικά για την αποφυγή της αύξησης των εντάσεων». «Έχει κανείς την εντύπωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες που προστατεύουν τους Αλβανούς του Κοσόβου, μπορούν να περιορίσουν τους κατοίκους του ή να τους ενθαρρύνουν σε επιθετικές πολιτικές. Θεωρούμε ότι η στάση της Σερβίας που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη μείωση της έντασης είναι ιδιαίτερα σημαντική», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Sputnik στη σερβική γλώσσα.

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν, συμβούλευσε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Tass. Η δήλωση του Τσεπούριν έγινε την Παρασκευή αναφορικά με την αύξηση στο 100% των δασμών για τα προϊόντα της Σερβίας και της Βοσνίας που εισάγονται στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη οι ψευδο-κυρώσεις που επέβαλε η Πρίστινα επιβεβαιώνουν τα λόγια του Ναπολέοντα, όπως είπε το 1812: «Από το μεγαλειώδες έως το γελοίο υπάρχει μόνο ένα βήμα». Ο Τσεπούριν έγραψε στο Twitter: «Το νόημα αυτού του ρητού είναι ότι ‘ δεν είναι σωστό να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας».

Η δράση σήμερα το πρωί από τις ειδικές δυνάμεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που κατοικείται από Σέρβους και τη σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της περιοχής, αποτελεί μια νέα πρόκληση της Πρίστινα, με στόχο την εκδίωξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από την περιοχή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Προφανώς η πολιτική που ακολουθείται από τους ηγέτες της Πρίστινα είναι η εθνοκάθαρση και ώθηση ενός «εμπορικού πολέμου» στα Βαλκάνια, όπως αποφάσισε η ‘κυβέρνηση’ του Κοσσυφοπεδίου στις 22 Νοεμβρίου για τους δασμούς στα σερβικά αγαθά στο 100%, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων κύριων προϊόντων που εισέρχονται στη νότια επαρχία της Σερβίας (Κοσσυφοπέδιο). Το μέτρο δημιουργεί αφόρητες συνθήκες στη ζωή του σερβικού λαού που ζει στις εστίες του.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε δύο συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας. Ο αρχηγός του κράτους ενημέρωσε τους διπλωμάτες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος και οι πρέσβεις συμφώνησαν να διατηρήσουν καθημερινή επαφή μέχρι να εκτονωθεί η κρίση που προκλήθηκε από την Πρίστινα.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: Κοσσυφοπέδιο: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για δολοφονία Σέρβου πολιτικού

No comments :

Post a Comment