14/11/2018

Την υποβάθμιση της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece στον MSCI Small Cap ανακοίνωσε η Morgan Stanley.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται αναμενόμενη και προεξοφλημένη από την αγορά, ενώ φαίνεται να ήταν η αιτία του sell-off διαρκείας του Οκτωβρίου στο Χρηματιστήριο.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την Societe Generale η οποία είχε προβλέψει την έξοδο της Eurobank, της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών. Σημειολογικά οι εξελίξεις συμπίπτουν με την ανακοίνωση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν αύξηση της εξάρτησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τον ELA/ΕΚΤ, αντιστρέφοντας τη μακρόχρονη πορεία απεξάρτησης. Η συγκυρία που δημιουργείται δημιουργεί αμφιβολίες και εγείρει ερωτηματικά για τη δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να εποπτεύσει και να καθοδηγήσει αποτελεσματικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα των υποβιβασμό των τραπεζών.

Η μετακίνηση των τριών τραπεζών στον Small Cap προκαλεί ντόμινο με αποτέλεσμα τη διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον δείκτη, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις στη μετοχή της εταιρίας. Ολες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου. Οι εννέα μετοχές που συμμετείχαν στον δείκτη MSCI Greece Standard πριν τις αλλαγές: ΟΤΕ με συμμετοχή 20,27%, ΟΠΑΠ με 15,79%, Alpha Bank ΑΛΦΑ με 13,47%, Jumbo με 10,90%, Motor Oil με 10,73%, Eurobank με 9,43%, Τιτάν με 7,72%, Εθνική Τράπεζα με 7,51% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,17%.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΔΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ.
ΕΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΚΑΙ Η "ΑΛΦΑ" ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ;).
ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΓΚΕΛΑ ΣΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΕΥΘΕΙ.
ΟΙ ...ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΧΥΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ "ΕΠΟΠΤΕΣ" ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΗΡΟΥΣΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ; ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ; ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ;
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΠΩΣ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ;
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ; ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ;

No comments :

Post a Comment