25/11/2018

Ξεκινά ο East Med μετά από συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας - Το έργο EuroAfrica Interconnector πέρνα από τον βυθό της Κύπρου και της Κρήτης

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel. Μέσω του σημαντικού αυτού αγωγού θα γίνεται η προμήθεια αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Hadashot, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. Κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030. Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot TV.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιούλα Στάινιτς σχολίασε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη. “Επί δεκαετίες, εκφράζαμε παράπονα για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη θα μετριάσει αυτή την επιρροή σε κάποιο βαθμό και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική εξουσία», ανέφερε. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Στάινιτς είχε δηλώσει ότι μια μελέτη σχετικά με το έργο έδειξε ότι ο αγωγός είναι εφικτός, παρόλο που παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις λόγω των σχετικού βάθους και έχει εκτιμώμενο κόστος 6,2 δισ. ευρώ (7,36 δισ. δολάρια).

https://hellasjournal.com/2018/11/o-kyvos-errifthi-xekina-o-east-med-meta-apo-symfonia-israil-kyproy-elladas-kai-italias/

Την Τετάρτη, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη του έργου EuroAfrica Interconnector που θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και φορέα ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το έργο που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, θα κοστίσει 4 δις δολάρια και θα ξεκινήσει από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας New Borolus στην Αίγυπτο, με το ήμισυ της παραγωγής με υποθαλάσσιο καλώδιο θα τροφοδοτήσει Κύπρο και Ελλάδα.
Η Αίγυπτος θα συνδεθεί με την Κύπρο με καλώδιο μήκους 498 χιλιομέτρων.
Η Κύπρος θα συνδεθεί με την Κρήτη με καλώδιο μήκους 879 χιλιομέτρων.
Η Κρήτη θα συνδεθεί με την Αττική με καλώδιο μήκους 330 χιλιομέτρων που θα παρέχει σύνδεση με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Το βάθος του καλωδίου θα είναι μέχρι 3.000 μέτρα (9.800 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς είναι 17,5 TWh, πολύ μεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή του φράγματος Aswan.

https://www.viadiplomacy.gr/to-ergo-euroafrica-interconnector-perna-apo-ton-vitho-tis-kiprou-ke-tis-kritis/

No comments :

Post a Comment