22/11/2018

Προσφυγή από Ευρώπη και Κίνα στον ΠΟΕ για την επιβολή δασμών των Η.Π.Α

Κίνα και Ευρώπη, κατέθεσαν προσφυγή κατά της επίκλησης της «εθνικής ασφαλείας» ως βάση για την επιβολή δασμών στον χάλυβα από τις ΗΠΑ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθιστώντας τον ΠΟΕ αρένα σύγκρουσης πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.  Με τη Σινοευρωπαϊκή προσφυγή συντάσσονται το Μεξικό, η Νορβηγία, η Ρωσία και ο Καναδάς, δημιουργώντας ευρύ μέτωπο κατά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κείμενο θέσεων που κατέθεσαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα και υιοθέτησαν Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία και Καναδάς, σπάει το ταμπού της μη-αμφισβήτησης των λόγων εθνικής ασφαλείας για την επιβολή δασμών-κυρώσεων σε εμπορικό επίπεδο. 

Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης του ΠΟΕ, το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει.
  • Αν αποφανθεί ότι η η επίκληση της εθνικής ασφάλειας είναι επαρκής λόγος για την επιβολή δασμών, τότε και άλλες χώρες μπορεί να αποφασίσουν να παίξουν το ίδιο χαρτί, δημιουργώντας ανεξέλεγκτη δυναμική, που θα θέσει το παγκόσμιο εμπορικό status quo σε διαδικασία αναθεώρησης. 
  • Αν αποφανθεί ότι η η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δεν είναι επαρκής λόγος τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλά να εγκαταλείψουν τον ΠΟΕ, κίνηση οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις κατά της χρήσης της κατάστασης εθνικής ασφάλειας, δεν είναι οι πρώτες που φθάνουν στις επιτροπές του ΠΟΕ. Υπάρχουν άλλες δύο υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα –αφορούν το Κατάρ και τη Ρωσία– αλλά η περίπτωση των ΗΠΑ είναι μακράν, η πλέον γεωπολιτικά σημαντικότερη. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας, μέσω των εμπορικών δασμών. Οι ομάδες του ΠΟΕ θα πρέπει να εκδώσουν απόφαση εντός εννέα μηνών. Ωστόσο, τυχόν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τα αντίποινα και τις εφέσεις θα χρειαστούν χρόνια.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment