30/10/2018

Σκοπιανό: Διασπάται το VMRO, προβλήματα με τους Αλβανούς αντιμετωπίζει ο Ζάεφ

Μετά το πρώτο κύμα επτά βουλευτών που διαγράφηκαν από το VMRO και μιας  από το «μικρό Σοσιαλιστικό Κόμμα», ψηφίζοντας την αναθεώρηση του Συντάγματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η αυτομόληση κι’ άλλων από την αντιπολίτευση. Το VMRO φαίνεται πλέον ότι έχει εισέλθει σε αναπόδραστη διαδικασία διάσπασης, καθώς ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ και ένα από τα στελέχη με μεγάλη επιρροή στο VMRO-DPMNE, Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι), ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα, με ανοιχτή επιστολή του, κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι, για ψευδοπατριωτισμό, δίνοντας λαβή, με τον τρόπο αυτό, για νέα «επεισόδια» στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δυναμική αυτή δείχνει μάλιστα ικανή να «ασφαλίσει» την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έναντι πιέσεων από τα δύο ελάσσονα αλβανικά κόμματα που διαθέτουν δύο βουλευτές, αλλά είναι κρίσιμοι, βάσει τον ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Η νέα ΚΟ αριθμεί οκτώ βουλευτές, οι επτά από τους οποίους ανήκαν στο VMRO-DPMNE, το οποίο, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, τους διέγραψε από τις τάξεις του, ενώ μία βουλευτής προέρχεται από το μικρό «Σοσιαλιστικό Κόμμα», το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα, ορισμένοι ακόμη βουλευτές του VMRO-DPMNE, που φέρονται να διαφωνούν με την αδιάλλακτη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να μεταπηδήσουν στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που σχημάτισαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζει, για την ώρα, και ο Ζόραν Ζάεφ καθώς η οριακή πλειοψηφία 2/3 που διαθέτει, δίνει επαρκή μοχλό πίεσης στα δύο μικρά αλβανικά κόμματα να επιδιώξουν και να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά οφέλη, πιέζοντας για τη συνταγματική αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους, θέση η οποία αν περάσει θα προκαλέσει διάσπαση της πλειοψηφίας. Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor τα δύο κόμματα απειλούν να καταψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις τους, δύναμη που μπορεί σύντομα να εξανεμιστεί εφόσον αυτομολήσουν και άλλοι βουλευτές από το VMRO.

https://www.crisismonitor.gr/2018/10/30/skopiano-diaspatai-to-vmro-provlimata-me-toys-alvanoys-antimetopizei-o-zaef/

No comments :

Post a Comment