30/10/2018

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΙΨΗ ΤΩΝ Ε.Ε.Δ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ. ΕΙΠΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ (ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ) ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκαν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τα εγκαίνια εννέα εκθεσιακών χώρων, στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Μοδιάνο, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών θρησκευτικών αρχών και της κοινότητας της Γέφυρας, του Δήμου Χαλκηδόνας, τοπικοί σύλλογοι, καθώς επίσης πλήθος κόσμου και εθελοντών, ο οποίοι άοκνα προσέφεραν το έργο τους, στηρίζοντας έμπρακτα το Στρατιωτικό Μουσείο. Οι 9 νέοι εκθεσιακοί χώροι, ανακαινίσθηκαν με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού και σύμφωνα με τον Αρχηγό «σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του ιστορικού μας χρέους, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Εκεί στεγάζονται εκθέματα διαφορετικής θεματογραφίας, όπως παρακάτω:
– Λαογραφίας.
– Μουσικών οργάνων Στρατιωτικής μπάντας.
– Ιππωνειακού υλικού.
– Υγειονομικού εν εκστρατεία υλικού.
– Παραδοσιακού σιδηρουργείου.
– Παραδοσιακού αποστακτήριου-οινοποιείου.
– Παραδοσιακού περιστερώνα.
– Μόνιμη έκθεση της ιστορίας του φιλελληνισμού.
– Χώρος φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων και μόνιμου ιστορικού φωτογραφικού υλικού.
Τα εκθέματα προέρχονται από υλικό ιστορικής αξίας, που ανεβρέθηκε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς και από την εθελοντική προσφορά των φίλων του Μουσείου. Εκτός από τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, την εποποιΐα των Βαλκανικών Πολέμων και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής, αναδεικνύουν επίσης τη λαογραφία της περιοχής, συνεισφέροντας έτσι στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

No comments :

Post a Comment