27/10/2018

Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του τουρκικού στρατηγικού UAS Akinci

Σημαντική πρόοδο έχουν παρουσιάσει οι εργασίες κατασκευής του πρωτοτύπου του νέου στρατηγικού δικινητήριου τουρκικού αεροχήματος Akıncı από την εταιρεία Baykar Makina. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο υπεύθυνος τεχνολογίας της τουρκικής εταιρείας Selçuk Bayraktar το αναπτυξιακό πρόγραμμα Uçan Balık/Akıncı προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αυτή την περίοδο τοποθετήθηκαν στην άτρακτο οι δύο πτέρυγες. Εκτιμάται ότι οι πρώτες δοκιμές του Akıncı θα πραγματοποιηθούν το 2019, με τις πρώτες πτήσεις να πραγματοποιούνται το 2020, ενώ της έκδοσης κρούσης το 2023.

Το αερόχημα Akıncı θα έχει συνολικό βάρος απογείωσης 4,5 τόνους ωφέλιμο φορτίο 1350 κιλά, θα μπορεί να ίπταται σε μέγιστο ύψος 40.000 πόδια για 24 ώρες. Το αερόχημα θα διαθέτει δύο ευρωπαϊκούς κινητήρες turboprop απόδοσης 550 ίππων έκαστος, οι οποίοι αργότερα θα αντικατασταθούν από δύο τουρκικής κατασκευής κινητήρες τύπου PD170 της εταιρείας ΤΕΙ. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κινητήρα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και μπορεί να αποδώσει 170 ίππους σε ύψος 20.000 πόδια και 130 ίππους σε ύψος 30.000 ποδών. Η μέγιστη επιχειρησιακή οροφή του τουρκικού κινητήρα θα είναι τα 40.000 πόδια όμως σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία εκτιμάται ότι το αερόχημα Akıncı δεν θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του αφού οι δύο τουρκικοί κινητήρες θα αποδίδουν συνολικά 340 ίππους σε ύψος 20.000 ποδών, όταν οι ευρωπαϊκοί αποδίδουν σύμφωνα με πληροφορίες 1100 ίππους.

Όσον αφορά το αερόχημα το Akıncı θα έχει μήκος 12,5 μέτρα άνοιγμα πτερύγων 20 μέτρα, και 4,1 μέτρα ύψος. Το Akıncı θα μπορεί να εξοπλιστεί με τα ακόλουθα υποσυστήματα, δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, σταθεροποιημένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας, σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών εκπομπών, ατρακτίδιο ESM, ραντάρ αποφυγής πρόσκρουσης, ραντάρ επιτήρησης αέρος, ραντάρ συνθετικής απεικόνισης και παρακολούθησης κινούμενων στόχων και σύστημα επιτήρησης μεγάλου εύρους έρευνας. Το Akıncı θα μπορεί να φέρει κάτω από τις πτέρυγες του μεγάλο εύρος κατευθυνόμενων πυρομαχικών όπως τα τουρκικής κατασκευής MAM-L, MAM-C, την κατευθυνόμενη με δέσμη Laser ρουκέτα CIRIT, τις τουρκικής κατασκευής κατευθυνόμενες βόμβες HGK, KGK, την κατευθυνόμενη με δέσμη Laser βόμβα LGK και τέλος τον επίσης τουρκικής κατασκευής πύραυλο cruise SOM.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Aselsan αναπτύσσει τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου BSI-101 η οποία θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα και θα μπορεί να τοποθετηθεί επί αεροχήματος όπως το Bayraktar TB-2 και φυσικά επί του Akıncı της εταιρείας Baykar Makina.


Το ζήτημα χρήζει περεταίρω διερεύνησης και αξίζει η συστηματική παρακολούθηση του καθότι αποτελεί σημαντικό σημείο για την εξέλιξη της τουρκικής βιομηχανίας αεροχημάτων.

https://www.defence-point.gr/news/entos-chronodiagrammatos-i-kataskevi-tou-tourkikou-stratigikou-uas-akinci

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΜΗΠΩΣ ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ" ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ; Ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ Ε.Δ) ΠΟΥ ΕΝΤΟΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.  ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΛΛΟΙ  ΤΟ ΠΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΘΕ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ) ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΟΛΗ (ή ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ) ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ) ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΒΛΗΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΡΕΥΝΑΤΕ; ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΙ "ΕΞΥΠΝΕΣ" ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ.

2 comments :

  1. ΕΝΝΟΕΙΣ ''ΙΚΑΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ Ε.Δ'' ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ;

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΞ/ΚΟΥΣ ΤΗΣ Π.Α , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΩ "ΤΣΕΚΑΡΕΙ" ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ ΔΕΧΟΜΑΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ.

    ReplyDelete