10/10/2018

«Trident Juncture 2018»: 44000 στρατιώτες στην μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το 1991

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα αποτελείται από δύναμη 50.000 στρατιωτών μέσα στο νορβηγικό χειμώνα για να δείξει ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να αποκρούσει κάθε επίθεση, δήλωσαν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ. Η άσκηση «Trident Juncture 2018» θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα (25 Οκτωβρίου–23 Νοεμβρίου) και θα περιλαμβάνει 44.000 στρατιώτες. Επισήμως, η άσκηση Trident Juncture  θα προσομοιώνει επίθεση από μια πλασματική χώρα και θα συγκεντρώσει μια τεράστια δύναμη σε έναν από τους γείτονες της Μόσχας λίγους μήνες μετά τα τεράστια πολεμικά παιχνίδια της Ρωσίας στο Βοστόκ. "Ο βασικός χώρος άσκησης είναι 1.000 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα", δήλωσε ο Νορβηγός στρατηγός Rune Jakobsen, ο οποίος θα διευθύνει την άσκηση. "Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τους Ρώσσους να φοβούνται ή να το βλέπουν ως κάτι άλλο εκτός από μια αμυντική άσκηση". Δύο Ρώσσοι και δύο στρατιωτικοί παρατηρητές της Λευκορωσίας έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της άσκησης.  Οι ασκήσεις όπως η "Trident Juncture 18" έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα σε γρήγορους ελιγμούς μεγάλων δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής ενάντια σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που ενεργοποιεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, το λεγόμενο "Άρθρο 5" του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο μέρος της άσκησης αυτής της χρονιάς θα προσομοιώνει μια προσπάθεια να σταματήσει μια επίθεση που ξεκίνησε από τη βόρεια Νορβηγία και κατευθύνεται προς Νότο, δήλωσε ο Καναδός Στρατηγός Ζουνώ, ενώ μόλις αναχαιτιστεί ο “εισβολέας”, το δεύτερο στάδιο προβλέπει την επαναφορά της γραμμής μετώπου στην αρχική της θέση, από τις νατοϊκές δυνάμεις. Ενώ η άσκηση είναι έτοιμη να δείξει την ενότητα και τη δύναμη της συμμαχίας των 29 εθνών, μπορεί επίσης να φέρει τις δυτικές δυνάμεις πρόσωπο με πρόσωπο με μερικές από τις δικές τους ελλείψεις, όπως κακή συντήρηση εξοπλισμού και ελλείψεις στο συντονισμό και τη συνεργασία, κάτι που απασχολεί τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ.

H Γερμανία δήλωσε πως θα συνεισφέρει με μια ταξιαρχία δύναμης 6.000 στρατιωτών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων και των οχημάτων της είναι ήδη στη Νορβηγία. Οι υπόλοιπες δυνάμεις αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, από όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, από όπου θα φτάνουν δια θαλάσσης και αεροπορικώς. Ο Βρετανικός Στρατός θα προσγειωθεί στην Ολλανδία και θα κατευθυνθεί στη Νορβηγία μέσω της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας για να ελέγξει την ικανότητα της συμμαχίας να συντονίζει τις μεταφορές σε πολιτικούς δρόμους. Τον ρόλο της «λόγχης» του ΝΑΤΟ (Spearhead force) θα αναλάβει η 9η ταξιαρχία τεθωρακισμένων που εδρεύει στο Μίνστερ.

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ασκήσεις για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν λιγότερο εντατικές. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όμως, το 2014, το ΝΑΤΟ άλλαξε τη στρατηγική του. Κυρίως η Πολωνία αλλά και οι συμμαχικές χώρες της Βαλτικής όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία αισθάνονται ότι απειλούνται από την πολιτική του μεγάλου γείτονα και ζητούν εξοπλισμό και ισχυρότερη δύναμη αποτροπής. Ο σκοπός για τον οποίο αναπτύσσουμε 120 αεροσκάφη, 70 πλοία και ώς 10.000 οχήματα είναι για να εξασκήσουμε τη δυνατότητα συλλογικής δράσης και υπεράσπισης των πληθυσμών και των εδαφών μας», είχε δηλώσει τον Αύγουστο η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ιρίνα Νοβάκοβα.

Η Νοβάκοβα είπε ότι «το μεγαλύτερο μέρος» της άσκησης θα διεξαχθεί στη Νορβηγία, ενώ ο επικεφαλής της άσκησης, διοικητής του στρατηγείου της Νάπολης, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, σημείωσε ότι οι νατοϊκές δυνάμεις θα συνεργαστούν με δυνάμεις από τη Σουηδία και την Φινλανδία. Οι δύο αυτές χώρες είναι ουδέτερες αλλά εντάσσονται όλο και περισσότερο στην τροχιά του ΝΑΤΟ. Η δε Νορβηγία πέρυσι ζήτησε από τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τη μικρή δύναμη πεζοναυτών που σταθμεύει εκ περιτροπής στις αρκτικές περιοχές της και να τη μετακινήσει πιο κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ πραγματοποιούσε στην Ευρώπη στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ανδρών, όπως ήταν οι ασκήσεις «Reforger» («Επιστροφή των δυνάμεων στη Γερμανία»). Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, η μόνη άσκηση που κάπως πλησίασε τον αριθμό στρατευμάτων που τώρα κινητοποιούνται ήταν η «Strong Resolve» του 2002.

Vids:
https://www.youtube.com/watch?v=n3GVgw_a3-k
https://www.youtube.com/watch?v=Vk3tkpOx4iI
https://www.youtube.com/watch?v=5KK7I7ANJHE

No comments :

Post a Comment