16/10/2018

ΗΠΑ: Ολική αναβάθμιση των θωρακισμένων οχημάτων Stryker με ντρόουν και λέιζερ

Ο Στρατός των ΗΠΑ ειναι σε διαδικασία ταχείας διαμόρφωσης των οχημάτων Stryker με οπλισμό ντρόουν και αντιαεροπορικών Stinger και πυραύλων Hellfire για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Ευρώπη και να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης κατά τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη των πρώτων οχημάτων στην Ευρώπη μέχρι το 2020, ειναι μέρος της προσπάθειας με την ονομασία Αεράμυνα Μικρού Βεληνεκούς (SHORAD) Αρχικού Ελιγμού. Το πεζικό που υποστηρίζεται από τεθωρακισμένα οχήματα, θα χρειαστεί εποχούμενες αεράμυνες για να αντιμετωπίσει τις αεροπορικές απειλές μικρών αποστάσεως. Σε αυτό το σημείο έρχεται το Stryker SHORAD, το πεζικό δεν διαθέτει τα ίδια πυρά ή χερσαία κινητικότητα όπως το φορητό Stinger δεν θα έχει τις ίδιες αμυντικές επιπτώσεις όπως ένα Stryker οπλισμένο με Stinger ή Hellfire. Σε μια μεγάλη μηχανοκίνητη εμπλοκή, το προελαύνον πεζικό χρειάζεται την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων για να διασχίσει μια γέφυρα και να κινηθούν μαζί με τους πεζοπόρους στρατιώτες. Για παράδειγμα τα Κινεζικά ή Ρωσικά ελικόπτερα ή ντρόουν, ειναι οπλισμένα με ρουκέτες, πυραυλους και πυρά μικρών όπλων.

Ο κατασκευαστής του Stryker, General Dynamics Land Systems (GDLS), δοκιμάζει ενα ενσωματωμένο σύστημα ντρόουν αισθητήρα/σκοπευτή πάνω στο όχημα. Ενα μικρό ντρόουν επιτήρησης κάθετης εκτόξευσης, με την ονομασία Shrike 2, εξαπολύεται από τον πύργο του οχήματος, για να ανιχνεύσει, εντοπίσει και παρακολουθήσει εχθρικούς στόχους. Τότε, χρησιμοποιώντας ζεύξη δεδομένων εικόνας, μπορεί να επιχειρήσει παράλληλα με έναν επιθετικό πύραυλο για την καταστροφή του στόχου που εντόπισε. Η τεχνολογία αυτή προορίζεται για την επίσπευση του κυκλώματος (loop) αισθητήρας/σκοπευτής και να λειτουργήσει ως ένα δικό του σύστημα “hunter-killer”. Tο σύστημα ντρόουν που εκτοξεύεται απο το Styker μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα μεγάλο εύρος τακτικών συνθηκών που περιλαμβάνουν επιτιθέμενους σχηματισμούς μεγάλης ισχύος και τρομοκράτες που ειναι αναμεμιγμένοι μέσα σε περιοχές με πολίτες.

Αναφορά έγινε και  στα υπό εξέλιξη οπλικά συστήματα λειζερ μεγάλης ισχύος του Στρατού, τα οποία, τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζονται πάνω στα οχήματα Stryker. Πυροδοτώντας λειζερ 5kW, ένα όχημα Stryker κατέστρεψε εχθρικό ιπτάμενο ντρόουν κατά τη διάρκεια δοκιμής, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη πως τα εποχούμενα όπλα λειζερ μπορούν να γίνουν επιχειρησιακά μέσα στα επόμενα χρόνια. Το οπλικό σύστημα λειζερ χρησιμοποιεί το δικό του ραντάρ δέσμης Ku για την αυτόνομη πρόσκτηση στόχων στην περίπτωση που οι άλλοι αισθητήρες επι του οχήματος αχρηστευτούν κατά την μάχη. Διαθέτει επίσης ενα σύστημα παρεμβολής ηλεκτρονικού πόλεμου το οποίο προορίζεται για τη διακοπή του σήματος των εχθρικών ντρόουν. Τα λειζερ μπορουν επίσης να πραγματοποιούσουν αθόρυβη άμυνα και επίθεση, κάτι το οποίο παρέχει ενα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στα οχήματα Stryker τη δυνατότητα να διεξάγουν πολεμικές αποστολές χωρίς να αποκαλύπτουν την θέση τους.

Νωρίτερα αυτό το έτος, έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου, με την ονομασία “U.S. Army Weapons-Related Directed Energy Programs,” ανάφερε κάποια απο τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ταχέως εξελισσόμενων όπλων λειζερ.
“Η κατευθυνόμενη ενέργεια (DE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως αισθητήρας όσο και ως όπλο, μειώνοντας, ετσι, την χρονογραμμή αισθητήρα-σκοπευτή στα δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει οτι τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ μπορουν να εκτελέσουν πολλαπλές εμπλοκές έναντι ενός στόχου πριν προλάβει να απαντήσει ο αντίπαλος,” αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου. Τα λέιζερ επιφέρουν το σημαντικό πλεονέκτημα να προπορεύονται στην “καμπύλη κόστους”, καθιστώντας τα ευκολοτερα στην συνεχόμενη χρήση. Σε πολλες περιπτώσεις τα λειζερ χαμηλού κόστους μπορουν να καταστρέψουν στόχους αντί οι ακριβοί πύραυλοι αναχαίτισης. Επιπλέον, οι τεχνολογίες ελέγχου δέσμης και διαχείρισης θερμότητας, αλγορίθμων στόχευσης εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ένα σενάριο το οποίο αυξάνει την προοπτική για την επιτυχή εφαρμογή των λέιζερ. Τα όπλα λειζερ μπορουν όμως να επηρεαστούν από την “εξασθένηση της δέσμης, το περιορισμένο βεληνεκές και την ικανότητα να αναπτυχθούν έναντι στόχων εκτός του σκοπευτικού άξονα (non-line of sight),” αναφέρει η έκθεση".

Η GDLS προετοιμάζει επίσης ένα νέο, μεγάλης ισχύος πυροβόλο 30mm για τα Stryker. Εν συγκρίσει με το υφιστάμενο πυροβόλο M2 των .50 ιντσών που ειναι εγκατεστημένο στα Stryker, το νεό 30mm όπλο εχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση τόσο του βεληνεκούς όσο και της φονικότητας των οχημάτων. Το νέο πυροβόλο μπορεί να βάλλει τουλάχιστον δύο φορές πιο μακριά από το .50, δήλωσαν οι σχεδιαστές στο Warrior. Το 30 χιλ. πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιεί βλήματα με πυροσωλήνα προσέγγισης και βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας, διατρητικά βλήματα και διασποράς. Επίσης, καθώς το .50 Cal χρησιμοποιείται συχνά ως ενα όπλο πυρών καταστολής “περιοχής” με σκοπό τον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων του εχθρού και να επιτρέψει τον ελιγμό των στρατιωτών, το 30 χιλ. πυροβόλο φέρνει στο Όχημα Προσωπικού Stryker το επίπεδο των πυρών ακριβείας που επί του παρόντος δεν υπήρχε. Οι σχεδιαστές όπλων της GDLS εξήγησαν ότι το 30 χιλ. πυροβόλο χρησιμοποιεί σύστημα τροφοδοσίας πυρομαχικών “δίχως συνδέσμους ταινίας”, καθιστώντας το λιγότερο επιρρεπές στις εμπλοκές. Το νέο, πιο ισχυρό πυροβόλο Orbital ATK XM 813 30 χιλ., το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί μέσα από το εσωτερικό του οχήματος Stryker με τη χρήση ενός τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού, θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά με την μονάδα του 2ου Συντάγματος Ιππικού που έχει έδρα στην Ευρώπη.

Ο Στρατός, θα αναβαθμίσει όλο τον στόλο των Stryker στην εκδοσή A1, παρέχοντας την ικανότητα στα οχήματα να ενσωματώσουν το σκάφος σχήματος διπλού βέ (V) για την εκτροπή των εκρήξεων, κινητήρα 450 ίππων, ανάρτηση 60,000 λιβρών και αναβαθμισμένο ψηφιακό κορμό.

http://www.proelasi.org/


No comments :

Post a Comment