11/09/2018

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στη Συρία - WSJ: Ο Άσαντ ενέκρινε τη χρήση χημικών όπλων στην επαρχία της Ιντλίμπ

Οι ρωσικές κατηγορίες προέρχονται από την ρωσική «Ομάδα Συμφιλίωσης», ένα φορέα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις εξελίξεις στη Συρία, αναφέρουν την ρίψη τέτοιων βομβών στην περιοχή του χωριού Χαϊτζίν από δυο F-15E το περασμένο Σάββατο. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο αρνείται τις κατηγορίες με σχετική ανακοίνωση που αναφέρει ότι «τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν ληφθεί πληροφορίες για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου» προσθέτοντας ότι «καμιά από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή δεν είναι εξοπλισμένη με τέτοιου είδους πυρομαχικά». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου δεν είναι απαγορευμένη για την δημιουργία προπετασμάτων καπνού αλλά απαγορεύονται από διάφορες διεθνείς συνθήκες να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Στο παρελθόν αμερικανικές δυνάμεις είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν κάνει χρήση τους στο Ιράκ, κάτι που το Πεντάγωνο είχε αρνηθεί αρχικά αλλά παραδέχθηκε αργότερα υπό το βάρος αποδείξεων ότι βόμβες λευκού φωσφόρου είχαν χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικοί μηχανισμοί.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, εξελίσσεται ένας σχετικά αφανής πληροφοριακός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης για τη τύχη της Ιντλίμπ και ειδικότερα της πιθανότητας χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων. Ρωσία και Συρία, μέσω υψηλόβαθμών αξιωματούχων, υποστηρίζουν πως δυτικοί πράκτορες βρίσκονται ήδη στην Ιντλίμπ και σχεδιάζουν σε συνεργασία με ντόπιους μαχητές, την εξαπόλυση μιας προβοκατόρικης επίθεσης με χημικά που θα δώσει το πρόσχημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, να βομβαρδίσουν τη Συρία. Η απάντηση της Δύσης ήταν μάλλον καθυστερημένη, αλλά ήρθε από την Wall Street Journal που υποστηρίζει πως ο Άσαντ ενέκρινε τη χρήση χημικών όπλων και συγκεκριμένα χλωρίου, κατά ισχυρών θυλάκων αντικαθεστωτικών στην Ιντλίμπ.

Η WSJ επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει και επισημαίνει πως τα Επιτελεία έχουν καταστρώσει σχέδια αντιποίνων σε περίπτωση που όντως ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά. Επισημαίνουν επίσης πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, έχει στα χέρια του και εναλλακτικές επιλογές αντιποίνων που περιλαμβάνουν οικονομικές και λοιπές κυρώσεις, τονίζοντας πως είναι πιθανό να επιλέξει μια από αυτές αντί του βομβαρδισμού. Αξίζει να αναφερθεί πως -σύμφωνα πάντα με την WSJ- κατά τη διάρκεια της συζήτησης νωρίτερα φέτος για τους στόχους που θα μπορούσαν χτυπηθούν στα πλαίσια της επίθεσης κατά της Συρίας που έλαβε χώρα πριν 5 μήνες, η ομάδα ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, είχε προτείνει ρωσικούς και ιρανικούς στόχους, αλλά το Πεντάγωνο πρότεινε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση (που και τελικά υιοθετήθηκε) και η ιδέα εγκαταλείφθηκε ως πολύ επικίνδυνη.

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :

Post a Comment