11/09/2018

Foreign Policy: Το Ισραήλ εξόπλιζε «αντικαθεστωτικούς» στη Νότια Συρία

Μαχητές συριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρούσαν κοντά στη συρο-ισραηλινή γραμμή εκεχειρίας λάμβαναν όπλα και υλική υποστήριξη από το Ισραήλ, ισχυρίζεται το «Foreign Policy». Ο αριθμός των οργανώσεων ήταν τουλάχιστον 12 και σκοπός τους αποτελούσε να κρατήσουν μακριά από τα Υψίπεδα του Γκολάν φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές. Ο εξοπλισμός των Σύρων «Αντικαθεστωτικών» τερματίσθηκε τον Ιούλιο του 2018. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί διοικητές των τοπικών «Αντικαθεστωτικών», τα όπλα μεταβιβάζονταν από τις τρεις εισόδους που μεταφερόταν επίσης η ισραηλινή ανθρωπιστική βοήθεια. Τα ισραηλινά όπλα περιλάμβαναν το λιγότερο τυφέκια εφόδου, πολυβόλα, όλμους και οχήματα μεταφορών. Θεωρείται αυτονόητο ότι μαζί με αυτά μεταβιβάζονταν πυρομαχικά. Επιπλέον, το Τελ-Αβίβ χορηγούσε τη μισθοδοσία των μελών των οργανώσεων, που ανερχόταν συνήθως σε $75 ανά μήνα, και άλλα κονδύλια για την αγορά όπλων στη μαύρη αγορά. Το πρόγραμμα ενίσχυσης του FSA (Free Syrian Army) πιστεύεται ότι ξεκίνησε το 2013, με την παράδοση στρατιωτικού υλικού αμερικανικής προέλευσης. Η παροχή αμερικανικών όπλων εγκαταλείφθηκε αργότερα, δίνοντας θέση στη μεταβίβαση όπλων άλλης προέλευσης, όπως όπλα ιρανικής προέλευσης που προορίζονταν για τη λιβανική παραστρατιωτική οργάνωση Χεσμπολάχ και το Ισραήλ κατάσχεσε το 2009.

Η ενίσχυση συνεχίστηκε τα επόμενα έτη, φθάνοντας σε απόγειο το 2017. Οι μερικές εκατοντάδες ντόπιοι «Αντικαθεστωτικοί» έγιναν χιλιάδες. Ίσως επειδή αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Το Ισραήλ εφοδίαζε με όπλα απευθείας τους τοπικούς διοικητές. Οι επαφές γίνονταν με χρήση τηλεφώνου ή συναντήσεις στο κατεχόμενο μέρος του Γκολάν. Όταν κάποιος διοικητής σκοτωνόταν, η παροχή βοήθειας σταματούσε. Το Ισραήλ παρείχε, δε, υποστήριξη με πυρά προς τους αντάρτες, όταν δέχονταν επίθεση από το ISIS. Η ενεργή ισραηλινή στήριξη οδήγησε τους «Αντικαθεστωτικούς» στην πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα εμπόδιζε την προέλαση του Συριακού Στρατού. Όταν αυτή έγινε, ωστόσο, το Ισραήλ παρέμεινε απαθές. Πιθανόν σε αυτό να έπαιξε ρόλο η συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας για απομάκρυνση των Ιρανών σε απόσταση 80km από το Γκολάν. Καταφύγιο στο Ισραήλ βρήκαν λίγοι διοικητές και μαχητές, ενώ δεν επιτράπηκε η μετάβαση των συνόρων στους υπόλοιπους. Από αυτούς κάποιοι παρέμειναν στο Ισραήλ, άλλοι πήγαν στην Ιορδανία ή ταξίδεψαν στην Τουρκία. Οι «Αντικαθεστωτικοί» τονίζουν ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει τη στάση του, καθώς η επιστροφή του Άσαντ στο Γκολάν θα το επηρεάσει μελλοντικά.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των «Αντικαθεστωτικών» θεωρείται απόρρητο στο Τελ-Αβίβ και όσοι από τους Σύρους συμμετείχαν στην έρευνα του «Foreign Policy», το έκαναν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment