05/09/2018

Περισσότερες ασκήσεις και περισσότερα στρατεύματα στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ; ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ;
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΙΜΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ. ΑΠΟΥΣΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΔ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΣΕ ΑΥΤΑ (ΜΕ ΜΑΚΡΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΑΟΖ), ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΑΡΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ.

Την πραγματοποίηση περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων «Stars and Stripes» . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εγγύτητα της Ελλάδας στις εύφλεκτες περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Αν. Μεσογείου, αποτελούν σημαντική παράμετρο για τους Αμερικανούς που βλέπουν τις βάσεις στην Ελλάδα ως τις κατάλληλες υποδομές για την παροχή επιμελητείας και υποστήριξης στις μαχόμενες αμερικανικές δυνάμεις στην Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Joseph Dunford, η Ελλάδα πρότεινε στις ΗΠΑ την δυνατότητα επέκτασης της πρόσβασης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό σύμφωνα με τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης θα συνεργαστούν με τις Ελληνικές Αρχές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αύξηση της πρόσβασης αμερικανικών στρατευμάτων σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, θα επιτρέψει την διαρκή εναλλαγή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα με αντικείμενο την πραγματοποίηση ασκήσεων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση στην συνάσκηση με μονάδες ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού. Επιπλέον η επαύξηση της παρουσίας των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα θα μπορούσε πιθανόν να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών και επαύξηση των αποστολών αναγνώρισης στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη την ναυτική βάση στην Σούδα της Κρήτης και την αεροπορική βάση στην Λάρισα, από όπου επιχειρούν τα αεροχήματα MQ-9 Reaper. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αν και οι ΗΠΑ επιθυμούν να κάνουν περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τεράστια στρατιωτική βάση στην Ελλάδα για την ανάπτυξη σε αυτή σημαντικού αριθμού προωθημένων στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά επιλέγει την εναλλασσόμενη ανάπτυξη στο ελληνικό έδαφος ελαφριών αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Χωρίς να επιθυμεί να αποκρύψει την αποστολή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Stars and Stripes» αναφέρει ότι στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και πιο ειδικά στη Λιβύη και στην Συρία οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το αμερικανικό άρθρο «εάν κοιτάξουμε την γεωγραφία και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στην Λιβύη και στη Συρία, και κοιτάξουμε τις πιθανές επιχειρήσεις στην Αν Μεσόγειο η ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι σημαντικές». Η επίσκεψη του Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ επισημάνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα του. Αυτή την περίοδο το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της τρομοκρατίας στην περιοχή αξιοποιώντας το νέο Κέντρο Πληροφοριών για την Τρομοκρατία που ίδρυσε στην Νάπολη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την αυξανόμενη ρωσική ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο οι ΗΠΑ είναι ακόμη και σήμερα ο καλύτερος διαθέσιμος συνεταίρος της Ελλάδας.

https://www.defence-point.gr/news/perissoteres-askisis-ke-perissotera-stratevmata-stin-ellada-theloun-i-ipa

1 comment :

  1. Anonymous5/9/18 19:35

    "ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ" θα είναι γενναίες καταθέσεις σε τράπεζες των οικονομικών παραδείσων και φυσικά αφορολόγητες.
    Εσύ Κουρήτη μιλάς για την ΠΑΤΡΙΔΑ, ενώ αυτοί μιλούν για την παρτίδα...
    Α.Α.

    ReplyDelete