17/09/2018

Πτήση και Διάστημα: Η Σκύρος ως επιλογή για πιθανή νέα βάση των Η.Π.Α

Οι πληροφορίες της Π&Δ αναφέρουν πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η ελληνική στρατιωτική βάση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανοτητες για αμερικανική παρουσία, είναι η Σκύρος.

Η τελευταία είναι η καρδιά της ελληνικής άμυνας στο Αιγαίο, με ισχυρή ναυτική και αεροπορική παρουσία. To νησί βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στο Αιγαίο, πίσω από την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα το έχει οχυρώσει με κάθε τρόπο, και υπάρχουν μονάδες με Patriot, Exocet, ενώ φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αποσπάσματα μαχητικών F-16C/D και Mirage 2000-5Mk2. H βάση έχει ισχυρή φύλαξη, και αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών (και φυσικά κατευθυνομένων βλημάτων). Γεωστρατηγικά το νησί, εκτός του ελέγχου του Βόρειου Αιγαίου, είναι πάνω στην έξοδο των Στενών, η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας μετά την Λήμνο. Επίσης βρίσκεται σε μη απαγορευτική απόσταση από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σημείο που μπορούν σύγχρονα μαχητικά να προσεγγίσουν με έναν εναέριο ανεφοδιασμό κάπου πάνω από την βόρεια Βουλγαρία. Η δε θέση της, επιτρέπει την εκπαίδευση όλο τον χρόνο, χωρίς περιορισμούς στις πτήσεις, αφού δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές κοντά.

Σε μικρή απόσταση προς τη Δύση βρίσκεται η 110 ΠΜ και η Λάρισα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν/υποστηριχθούν KC-135R, μια σημαντική παράμετρος στην «εξίσωση». Στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένου χώρου τα ιπτάμενα τάνκερς δεν είναι απαραίτητα, αλλά η USAF δεν μπορεί να επιχειρήσει χωρίς αυτά. Πρέπει να πούμε πως υπήρξαν φήμες για την επιλογή της Λήμνου, αλλά η τελευταία δεν έχει τις υποδομές της Σκύρου, αλλά θα ήταν μια επίσης «πρόκληση» για την Τουρκία. Σημειώνουμε πως ο διάδρομος της Σκύρου έχει μήκος 3000 μέτρων, είναι διπλός και το αεροδρόμιο έχει χαρακτηριστικά στρατιωτικής βάσης. Μια πιθανή επιλογή της Σκύρου σαν βάση «μεταστάθμευσης» (δεν πρέπει να περιμένουμε μόνιμη δύναμη μαχητικών της USAF άμεσα), σημαίνει πως θα δημιουργηθούν μόνιμες υποδομές, ενώ θα σταθμεύει και προσωπικό. Λογικά θα αποθηκευτούν και όπλα για τον εξοπλισμό των μαχητικών, ενώ θα υπάρξουν και υποδομές προκεχωρημένης συντήρησης.

Πιθανότατα στο μέλλον, όταν θα λήξουν οι εχθροπραξίες στην Συρία, και το ISIS ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα, τότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει αεροπορική παρουσία (Μοίρα;) σε μόνιμη βάση. Η απόφαση για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, θα ληφθεί άμεσα. Αν τελικά προχωρήσει το σενάριο της Σκύρου, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Πέρα από όλα τα άλλα, η συνεχής παρουσία αμερικανικών μαχητικών στο Αιγαίο, θα αλλάξει πολλά πλέον σε επίπεδο γεωστρατηγικής.

https://www.ptisidiastima.com/skyros-island-might-be-the-new-point-of-interest-for-usa/

No comments :

Post a Comment