12/09/2018

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας - Την στηρίζουν Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και αρχών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές -που καλύπτουν την απαίτηση για πλειοψηφία δύο τρίτων επί των ψηφισάντων- οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 7 κατά των «παραβατών». Έτσι, η Ουγγαρία γίνεται το δεύτερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε βάρος του οποίου ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Είχει προηγηθεί, από τον Δεκέμβριο του 2017, η Πολωνία, για αλλεπάληλες παραβιάσεις του κράτους-δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι τo συγκεκριμένο άρθρο άρθρο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρέμβει εφόσον κρίνει ότι κάποιο κράτος-μέλος της απειλεί τις θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας κινήθηκε μετά από έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, με εισηγήτρια την Ολλανδέζα Τζούντιθ Σαρτζεντίνι (Πράσινοι). Στην έκθεση κατηγορείται η κυβέρνηση Όρμπαν για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, καθώς και των θρησκευτικών μειονοτήτων και των φοιτητών. Η Ουγγαρία είδε το δικαίωμα της στην ψήφο στο ευρωκοινοβούλιο να αναστέλλεται με αιτιολογία την προσπάθεια της κυβέρνησης Όρμπαν να ελέγξει την δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, να κλείσει το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Επιπλέον  ο γαμπρός του Όρμπαν κατηγορείται ότι χαριστικά εκμεταλλεύθηκε την χρηματοδότηση της Ε.Ε για την τουριστική ανάπτυξη στην λίμνη Μπάλατον. Η κυβέρνηση Όρμπαν από την πλευρά της απάντησε ότι ο πραγματικός λόγος είναι η άρνηση της υπακούσει στις εντολές της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της και να γίνει «μια χώρα μεταναστών». Η εντύπωση είναι ότι ισχύουν και τα δύο. Η ΕΕ αποφάσισε να τρίξει τα δόντια σε όποια δεν ακολουθεί την μεταναστευτική της πολιτική αλλά και η κυβέρνηση Όρμπαν δεν τηρεί  δημοκρατικές διαδικασίες.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η τελική απόφαση για τη ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, πρέπει να ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο των «28» - το Ευρωκοινοβούλιο κάνει απλά στη σύσταση. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς τόσο η κυβέρνηση της Πολωνίας (που βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίστοιχη διαδικασία) όσο και της Τσεχίας έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να θέσουν βέτο.

Βέτο στην επιβολή οποιωνδήποτε ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ουγγαρίας θα θέσει η Βαρσοβία. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 εις βάρος της Ουγγαρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, υπερασπίστηκε το δικαίωμα κάθε χώρας να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες.  «Ενέργειες κατά κρατών-μελών χρησιμεύουν μόνο στη διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της Ε.Ε., αυξάνοντας τη σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Πολωνία είναι επίσης υπόλογη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι ενώ η Αυστρία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, ο αντικαγκελάριος της χώρας, Christian Strache αμφισβήτησε τη νομιμότητα της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενεργοποιεί το άρθρο 7 της Συνθήκης για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της ΕΕ από την Ουγγαρία.
Σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο Strache ζήτησε σήμερα από την προερχόμενη από τους Ελευθέρους, Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Karin Kneissl, να αναθέσει στην νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης, για την αμφισβήτηση της οποίας η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους.

Για την απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι δεδομένη, καθώς 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν "υπέρ" της απόφασης και 197 "κατά", ενώ υπήρξαν 48 αποχές. Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος επικαλούμενος τις θέσεις της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία διατείνεται πως δεν προέκυψε πλειοψηφία δύο τρίτων γιατί θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο αποτέλεσμα και οι 48 αποχές, τονίζει ότι έχει "μεγάλη κατανόηση για την ουγγρική επιχειρηματολογία". Σύμφωνα με το Strache, υπάρχει ασάφεια ως προς την νομική κατάσταση, σε συνεννόηση μαζί του η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει σαφή θέση και μάλιστα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα. Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, εάν προχωρήσει μία διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη, αντί αυτό να εξαλειφθεί με την επίδειξη "κατανόησης".

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Strache, ακόμη και έχοντας αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας στον συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Kurz που κυβερνά από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αυστρίατο Κόμμα των Ελευθέρων δεν πρόκειται να αλλάξει την επικριτική στάση του απέναντι στην ΕΕ. Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά : "υποστηρίζουμε ως Αυστριακοί πατριώτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική στις λάθος εξελίξεις στην ΕΕ". Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων διευκρίνιζε την ίδια στιγμή πως με την είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση δεν βλέπει καμία αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στην ΕΕ, πως "δεν υπάρχει καμία διαφορά με παλιά" και ακόμη πως το Κόμμα των Ελευθέρων συνεχίζει να συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα αδελφά κόμματα στην παράταξη "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας". Στην παράταξη αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία.

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ορμπαν δήλωσε ότι «θα αποφασίσουμε  τις συγκεκριμένες νομικές μας δράσεις … η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η πιο πιθανή επιλογή». Το κύριο επιχείρημα της Ουγγαρίας είναι ότι από τους 751 βουλευτές, παρόντες ήταν 693. Για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 απαιτούνταν 462 βουλευτές. Όμως τις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας ψήφισαν 448 βουλευτές, ενώ 197 τάχθηκαν κατά και 48 απείχαν.
Το αντεπιχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι εξαιρούνται οι αποχές, άρα από τις 645 ψήφους τα 2/3 είναι οι 430 και το «Υπέρ» στην ψηφοφορία έλαβε 448 ψήφους.
Συνεπώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κλιθεί να επιλέξει εάν τα 448 «Υπέρ» θα υπολογιστούν με βάση όσους ψήφισαν (693 παρόντες μείον τις 48 αποχές, οπότε ισχύει η απόφαση της επιβολής των κυρώσεων στην Ουγγαρία) ή με βάση όσους ήταν παρόντες (693 βουλευτές, οπότε δεν ισχύει η απόφαση της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία).

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous13/9/18 08:17

    Τα τελευταία οχυρά της ευρώπης. Θα πέσουν κι αυτά σύντομα αφού οι ευνουχισμένοι Ευρωπαίοι άφησαν τις γυναίκες τους να αλωνίζουν στα κοινοβούλια!


    12G

    ReplyDelete