24/08/2018

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Scott Morrison. Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών η Τζούλι Μπίσοπ

Νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Scott Morrison, ο οποίος κέρδισε την ψηφοφορία για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου κόμματος. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης μπαίνει τέλος στον «πόλεμο» στο εσωτερικό του κόμματος που είχε φέρει το κυβερνητικό σχήμα στα όρια της διάλυσης ενόψει μάλιστα των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.
Ο Morrison, ο οποίος θα είναι ο 6ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας σε λιγότερο από 10 χρόνια, επικράτησε των Peter Dutton και Julie Bishop στη «μάχη» για το Φιλελεύθερο κόμμα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, ο οποίος έχασε την πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος, δεν διεκδίκησε την ηγεσία εκ νέου, αλλά προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από τη Βουλή πολύ σύντομα.Σημειώνεται πως οι Φιλελεύθεροι είναι το κύριο κόμμα στο κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα. Πλέον ο Morrison καλείται να ανασυντάξει το κόμμα των Φιλελεύθερων, οι οποίοι υπολείπονται σημαντικά έναντι των Εργατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον υπέβαλε η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ. Η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος των Φιλελευθέρων και του πρωθυπουργικού θώκου από τον Μόρισον, ο οποίος επικράτησε στη σκληρή εσωκομματική μάχη, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό, Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Η Μπίσοπ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο κοινοβούλιο και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κυβέρνηση του Μόρισον, η οποία διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας. «Θα παραμείνω βουλευτής ως μια ισχυρή φωνή για τη Δυτική Αυστραλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπίσοπ λίγο μετά την επιστροφή της στη γενέθλια πολιτεία της. Σημειώνεται ότι η Μπίσοπ ήταν υποψήφια στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με τον Μόρισον να κερδίζει στον δεύτερο τον έταιρο διεκδικητή, Πίτερ Ντάτον. Ο Μόρισον αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος σε μία περίοδο κατά την οποία, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να υπολείπεται σταθερά έναντι των Εργατικών.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment