7.8.18

MPT-76: Το νέο τουρκικό τυφέκιο

Το MKEK MPT (τουρκικά: Milli Piyade Tüfeği, ελληνικά: Εθνικό τουφέκι πεζικού) είναι ένα όπλο σχεδιασμένο από την MKEK & Kalekalıp και παράγεται από τη MKEK. Η τουρκική αμυντική εταιρεία MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γύρω στο 2007. Μέχρι το 2008, η MKEK παρήγαγε ένα τουφέκι 5.56 χιλιοστών με το όνομα Mehmetçik-1, βασισμένο στο γερμανικό όπλο HK 416. Το προτεινόμενο Mehmetcik-1 ακυρώθηκε μετά το πρώτο πρωτότυπο και οι μηχανικοί ξεκίνησαν ξανά την ανάπτυξη ενός τυφεκίου ισχυρότερου διαμετρήματος. Μετά την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων Mehmetçik-1 το 2008 σύμφωνα με το διαμέτρημα του ΝΑΤΟ σε 5,56 × 45mm, το τυφέκιο έλαβε αρνητική κριτική από τους Τούρκους στρατιώτες που το χρησιμοποίησαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι προτιμούσαν το ισχυρότερο διαμέτρημα του ΝΑΤΟ των 7,62 χ 51mm το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός και βεληνεκές, όπως και στα τουφέκια G3. Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών και ανάπτυξης, ο τουρκικός στρατός επανεκτίμησε τις απαιτήσεις του και με βάση την πραγματική πείρα του στον αγώνα με διάφορα τυφέκια σε υπηρεσία (7,62x51 στο HK G3, ​​7,62x39 στο Kalasnikov AKM και 5,56x45 στο HK 33), αποφασίζοντας τελικώς να επιλέξει το διαμέτρημα 7.62x51 ΝΑΤΟ, για το επόμενο τυφέκιο μάχης του.

Το MKEK MPT σχεδιάστηκε εξαρχής για να καλύψει τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και προς αντικατάσταση των γερασμένων τυφεκίων Heckler & Koch G3 λόγω του ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.  Το MPT-76 προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε εξαιρετικά ζεστό και εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον. Είναι πιστοποιημένο ότι λειτουργεί σε αμμώδη, λασπώδη, υγρά περιβάλλοντα και περιοχές υψηλής και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως ψηλά βουνά ή σπήλαια. Το MKEK MPT είναι ένα όπλο που προορίζεται για ακραία κακομεταχείριση και εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία για να επιβιώσει σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Η νέα παρτίδα 200 MPT-76 παραδόθηκε στις 18 Μαΐου, 2014 και έλαβε θετικές κριτικές. Το όπλο αναφέρθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ακριβές, αξιόπιστο και είχε εντυπωσιακή δύναμη πυρός, ξεπερνώντας το G3 σε όλες τις κατηγορίες.

Το τουφέκι MKEK MPT-76 λειτουργεί με τη δράση των αερίων. Ο κορμός κράματος αλουμινίου βασίζεται επίσης στον σχεδιασμό AR-10 / AR-15. Το τυφέκιο διαθέτει χειρολαβή όπλισης τύπου M16 και αμφίδρομη απελευθέρωση του γεμιστήρα. Το τυφέκιο τροφοδοτείται από γεμιστήρες των 20 βλημάτων, κατασκευασμένους από ημιδιαφανή πολυμερή. Είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό, ρυθμιζόμενο κοντάκι. Η λαβή μεταφοράς μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε είδος σκοπευτικού ερυθράς κουκίδας, τηλεσκοπικής διόπτρας ή διόπτρας νυχτερινής όρασης με κατάλληλες βάσεις. Οι πρόσθετες ράγες Picatinny στο μπροστινό μέρος επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφόρων εξαρτημάτων. Μπορεί να τοποθετηθεί μαχαίρι/ξιφολόγχη, εάν απαιτηθεί. Διαθέτει ένα σύστημα με ράγες picatinny στα πρότυπα του ΝΑΤΟ MIL-STD 1913 και επιλογές τοποθέτησης για ένα πυροβόλο όπλο κάτω από την κάννη ή εκτοξευτή χειροβομβίδων. Οι παραλλαγές του MPT περιλαμβάνουν εκδόσεις των 5,56 ΝΑΤΟ και 7,62 ΝΑΤΟ.

Δείτε σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=CYaRFLUARmc

2 comments :

Anonymous said...

https://www.youtube.com/watch?v=-XV9RbE8IWI

ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟ ΤΥΦΕΚΙΟ,ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

-ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

-ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΘΛΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΚΡΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΠΛΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ