05/08/2018

Τουρκία: Αίτηση από δικηγόρους στο Γενικό Εισαγγελέα των Αδάνων για τη σύλληψη μελών του αμερικανικού στρατού

Μια ομάδα από δικηγόρους έχει υποβάλει αίτηση στο Γενικό Εισαγγελέα των Αδάνων για τη σύλληψη μελών του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση Ίντσιρλικ για την υποτιθέμενη συνεργασία τους με το κίνημα Γκιουλέν. Οι δικηγόροι εργάζονται για την Ένωση Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Βοήθειας (Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği στα Τούρκικα ή TAY-DER), μια ΜΚΟ που δημιουργήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016 και εγγράφηκε επίσημα ένα μήνα αργότερα με την υποστήριξη υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

- Υπέβαλλαν αίτηση για... "την προσπάθεια να καταστρέψουν τη συνταγματική τάξη προσπαθώντας να εμποδίσουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου την τουρκική κυβέρνηση να ασκήσει την εξουσία της και έθεσαν σε κίνδυνο την κυριαρχία του τουρκικού κράτους από τις δραστηριότητές τους με το κίνημα Γκιουλέν." 
- Ζήτησαν... "τη «σύλληψη των διοικητών της Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι οι προϊστάμενοι των στρατιωτών που εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ και είχαν κάποιο ρόλο στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016."
- Η αίτηση τους αποσκοπεί και... "στην έκδοση ενταλμάτων έρευνας και κατάσχεσης στην βάση Ιντσιρλίκ για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και την παύση όλων των εξερχόμενων αμερικανικών πτήσεων από τη βάση".


Η  λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Στρατηγό Joseph Votel, διοικητή της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ,
- Στρατηγό ε.α. John F. Campbell,
- Συνταγματάρχες: John C. Walker, Michael H. Manion, David Eaglen, David Trucksa, Timothy J. Cook, Mack R. Coker, και άλλους.
Ολοι υπηρετούν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
- Rick Boutwell, γενικό διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων.

Μάλλον τυπικές κυρώσεις, αν μπορούν να χαρακτηριστούν κυρώσεις, ανακοίνωσε ο Ερντογάν.
Αφού χαρακτήρισε «ασεβείς» τις κυρώσεις κατά των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ανακοίνωσε ότι και η Τουρκία επιβάλει τις ίδιες κυρώσεις προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης των Η.Π.Α,  προσθέτοντας «αν διαθέτουν».
Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των Η.Π.Α, δεν διαθέτουν καμία περιουσία στην Τουρκία.

No comments :

Post a Comment