09/08/2018

«Τα αλβανικά σύνορα φθάνουν μέχρι την πόλη …Νις της Σερβίας» - Μονάδες της σερβικής χωροφυλακής έχουν μετακινηθεί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο

Η πρώην υπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, στην τηλεόραση των Τιράνων ‘Ora News’ δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον της ιδέας του προέδρου Χασίμ Θάτσι για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, σύμφωνα με αυτήν, τότε τα αλβανικά σύνορα φθάνουν μέχρι την πόλη Νις. «Αν ανοίξουμε το ζήτημα των συνόρων στα Βαλκάνια οι Αλβανοί είναι έτοιμοι και δεν θα αφήσουν τα πράγματα να γίνουν εν μέρει, αλλά θα ζητήσουν την ολοκλήρωση τους, ώστε, οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου και της ‘Μακεδονίας’ να μην παραμείνουν εκτός συνόρων. Η ανταλλαγή εδαφών ή οποιοσδήποτε διαχωρισμός δεν αποτελεί επιλογή και πρέπει να απορριφθεί επειδή φέρνει πολέμους. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο ή στα Βαλκάνια με άλλες μορφές, εκτός από τον πόλεμο. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και αυτό το ζήτημα τελείωσε παρά τις ηγεμονικές αυταπάτες της Σερβίας» δήλωσε η Ταχίρι.

Επεσήμανε ότι το Κοσσυφοπέδιο και όλοι οι Αλβανοί, σε μια κρίσιμη στιγμή είναι ενωμένοι. «Εμείς, στο Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί στη διάρκεια μεγάλων αποφάσεων δεν διαφωνούμε, αλλά είμαστε ενωμένοι. Έχουμε βρει πάντοτε το δρόμο μας.
Ο πρόεδρος υπέβαλε πρόταση που απορρίφθηκε εντελώς από όλο το πολιτικό φάσμα. Στο διάλογο με τη Σερβία, σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνονται συνομιλίες με αντιπροσωπείες, όπως έγινε στο Ραμπουιγέ, στη Βιέννη», πρόσθεσε η Ταχίρι.

Η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοττεμοέλε, είπε ότι «η Συμμαχία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα,  «μετά τις δηλώσεις για εδαφικές ανταλλαγές και παραχώρηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο, η χωροφυλακή της Σερβίας από τις πρωινές ώρες έχουν περικυκλώσει το χωριό Βελίκι Τάρνοβατς (αλβανικά: Τέρνοτς ι Μαδ) του Μουγιάνοβατς.  Ο Γκάλι Μπεκίρι, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Zëri», ότι μονάδες της χωροφυλακής έχουν αποκλείσει το Βελίκι Τάρνοβατς. Το χωριό, σύμφωνα με αλβανικές πληροφορίες, είναι ένα χωριό που κατοικείται από Αλβανούς και τελευταία έχει σημειώσει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment