30/08/2018

Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου: «Μη δόκιμη η χρήση του όρου λαθρομετανάστης»

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΟΤΕ ΗΛΠΙΖΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟΤΕ: https://isxys.blogspot.com/2018/08/blog-post_91.html ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΔΟΚΙΜΟ, ΟΡΘΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ. ΟΠΩΣ ΞΑΝΑΕΓΡΑΨΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου κοινοποίησε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου υπάρχει η προτροπή να μην χρησιμοποιείται η ορθότατη και νοηματικώς και γραμματικώς λέξη "λαθρομετανάστης", ως ...αδόκιμη, (γιατί άραγε;) και προσβλητική για τα λαθρο-όρκς.

“Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω έγγραφο του κ. υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι σε σωρεία εισαγγελικών εγγράφων, όταν γίνεται αναφορά σε υπήκοο τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης». Σωστά επισημαίνεται από τον κ. υπουργό, ότι ο όρος αυτός, εκτός του ότι δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι και μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη είσοδο στη χώρα». Αποτελεί υποχρέωσή μας, εμείς πρώτοι να διαπαιδαγωγήσουμε με την ορθή χρήση των νομικών όρων στη διατύπωση των εγγράφων μας, την ελληνική κοινωνία, για να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας. 
Επομένως, παρακαλούμε να εξαλειφθεί στο μέλλον από τα υπηρεσιακά έγγραφα η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και να χρησιμοποιούνται οι όροι: «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο». 
Επίσης, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία και δράσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στην Περιφέρεια σας και κυρίως, με τις δικές σας άμεσες ενέργειες. να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε, με την ενημέρωσή τους, να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση μειωτικών, για τη προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού”.

https://www.patris.gr/2018/08/10/areios-pagos-na-exaleifthei-o-oros-lathrometanastis/

2 comments :

  1. Anonymous30/8/18 19:48

    ΚΑΛΑ ΛΕΣ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. Anonymous31/8/18 09:37

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
    Η ξεφτίλα της Δικαιοσύνης δεν έχει τέλος. Λειτουργός της, που εντέλλεται (και πληρώνεται από μένα κι από σένα) για να εφαρμόζει τον νόμο, τον ΚΑΤΑΡΓΕΙ. Ας εξηγήσει κάποιος στην κυριούλα, ότι δεν υπάρχει "παράτυπη" είσοδος στη χώρα. Υπάρχει παράνομη. Και δεν εφαρμόζει "τύπους". Εφαρμόζει νόμους. Κι ότι σε μια ελεύθερη χώρα, οι δικαστές δεν είναι γκαιμπελίσκοι, για να στέλνουν διαταγές για το πώς θα εκφράζονται οι πολίτες και να τους τραβάν το αυτί όταν δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της νέας χούντας: της πολιτικής κορεκτίλας.
    https://www.facebook.com/Thanos.Tzimeros.Page/
    Δεν τον πολυσυμπαθώ, αλλά σε μερικά πράγματα έχει απόλυτο δίκιο.
    Α.Α.

    ReplyDelete