03/08/2018

Η.Π.Α: Κατηγορίες κατασκοπείας σε ρωσσίδα υπάλληλο της πρεσβείας στην Μόσχα - Άγνοια δηλώνει η Ρωσσία

Ρωσίδα που εργαζόταν επί περισσότερα από δέκα χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της χώρας της, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Η γυναίκα δεν είχε εγείρει υποψίες μέχρι το 2016, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας οι αμερικανικές αρχές παρατήρησαν ότι είχε συναντήσεις με στελέχη της FSB, της ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Η γυναίκα δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση. «Δεν είχε πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες πληροφορίες», σχολίασε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN. «Φανταζόμαστε ότι όλοι μιλούν με την FSB, όμως εκείνη τους έδινε πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες θα έπρεπε», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η γυναίκα απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, λίγο καιρό πριν απελαθούν από τη Ρωσία 750 από τα συνολικά 1.200 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσινγκτον. «Η Μυστική Υπηρεσία προσπαθεί να καλύψει τη διαρροή απολύοντάς τη», σχολίασε πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών στη Guardian, η οποία επισημαίνει ότι δεν έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το συμβάν. «Μόνο έρευνα σε βάθος μπορεί να καθορίσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Δεν γνωρίζω για ποιόν πρόκειται, περί τίνος πρόκειται», ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όταν ρωτήθηκε για την ρωσίδα κατάσκοπο που εργάζονταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα και στην οποία αναφέρθηκε σε δημοσιεύμα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Η Ζαχάροβα προσέθεσε ότι, «αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν, θα τα δούμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να σχολιάσω κάτι, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο».
ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment