08/08/2018

Ρωσία: Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της θα εκσυγχρονιστεί - Άρματα μάχης χτύπησαν για πρώτη φορά θαλάσσιους στόχους - Σε υπηρεσία η πρώτη φρεγάτα του έργου 22350

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” θα εκσυγχρονιστεί για να μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς MiG-29K/MiG-29KUB, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου μελετών Νιέφσκα (ο εργολάβος της εργασίας εκσυγχρονισμού του πλοίου), Σεργκέι Ορλόφ, στο TASS τη Δευτέρα. “Τα αεροσκάφη MIG-29K/MiG-29KUB, Su-33 και κάποιοι τύποι ελικοπτέρων θα έχουν ως βάση τους το αεροπλανοφόρο. Θα πραγματοποιηθούν κάποιες αναπροσαρμογές για να φιλοξενηθούν ακριβώς τα αεροσκάφη MiG-29K/MiG-29KUB. Οι πιλότοι θέλουν κάτι νέο, κάτι καλύτερο και αξιόπιστο. Συγκεκριμένα, ολόκληρο το συγκρότημα συστημάτων των αεροσκαφών και τεχνιτών πάνω στο πλοίο θα εκσυγχρονιστεί”, δήλωσε. Εκτός από την αεροπορική δύναμη των 24-26 μαχητικών αεριωθούμενων και 12 ελικοπτέρων, το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ είναι οπλισμένο με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, πυροβόλα και διαθέτει ανθυποβρυχιακά όπλα. Έχει πλήρωμα 1300 ατόμων ενώ το προσωπικό της αεροπορικής δύναμης αριθμεί 600 άτομα.

Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ (έργου 11435)  εισήλθε σε υπηρεσία το 1991. Εκτοπίζει περίπου 59000 τόνους και έχει μήκος 306 μέτρων. Αναπτύσσει ταχύτητα έως 30 κόμβους. Εχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει υπεροχή στην θάλασσα και τον αέρα στις περιοχές επιχειρήσεων του στόχου για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή βιωσιμότητα, η παροχή αεροπορικών επιδρομών εναντίον εχθρικών στόχων και η υποστήριξη των στρατευμάτων κατα τις αποβατικές επιχειρήσεις. Οι δοκιμές των μαχητικών αεριωθούμενων νέας 4++ γενιάς MiG-29K/MiG29KUB πάνω στο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016. Αυτά τα αεροσκάφη ήταν μέρος της αεροπορικής ομάδας του πλοίου κατά την εκστρατεία του στην Συρία το 2016-2017.

Τον Απρίλιο του 2018, υπογράφηκε σύμβαση για τις επισκευές και τον εκσυγχρονισμό του αεροπλανοφόρου. Το γραφείο μελετών Νιέφσκα είναι το μοναδικό ρωσικό ινστιτούτο που σχεδιάζει αεροπλανοφόρα και αποβατικά πλοία διαφόρων κλάσεων. Οι επισκευές και ο εκσυγχρονισμός του αεροπλανοφόρου θα διαρκέσουν δυόμιση χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου μελετών Νιέφσκα, Ορλόφ. Μετά από αυτό, έχει σχεδιαστεί η παραλαβή/αποδοχή του αεροπλανοφόρου, η οποία προβλέπει “ένα εντυπωσιακό πακέτο δοκιμών που πιθανόν να διαρκέσουν εφτά μήνες”, δήλωσε. Ο υπαρχηγός του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Μπουρσούκ δήλωσε νωρίτερα ότι οι επισκευές στο μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο είχαν ξεκινήσει τον Μάιο αυτού του έτους και ο στόλος αναμένει να παραλάβει πίσω το εκσυγχρονισμένο πλοίο το 2021. Κατά τη διάρκεια αυτού του εκσυγχρονισμού, το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ αναμένεται να οπλιστεί με την τελευταία αντιαεροπορική ναυτική έκδοση του πυραυλικού συστήματος “Pantsyr”.

“Μονάδες τεθωρακισμένων από την στρατιωτική βάση της νοτιάς στρατιωτικής περιφέρειας στην Αμπχαζία προσέβαλαν τα προσομοιωμένα εχθρικά αποβατικά πλοία στην παράκτια περιοχή του πεδίου βολής της Γκουντάουτα. Άρματα μάχης πραγματοποίησαν βολές πυροβόλων εναντίον θαλάσσιων στόχων για πρώτη φορά στο πλαίσιο κοινών τακτικών ασκήσεων μιας ολοκληρωμένης δυναμικής τακτικών όπλων, αεροπορικών μονάδων και σχηματισμών του στόλου Μαύρης Θάλασσας της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας”, δήλωσε το γραφείο τύπου. Τα άρματα πραγματοποίησαν βολές από θέσεις μάχης υπό την κάλυψη του ορεινού εδάφους. Η κατάδειξη των στόχων και η διόρθωση των βολών πραγματοποιήθηκε από πληρώματα ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων. Η αλληλεπίδραση με τα άρματα μάχης πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο του συστήματος αναγνώρισης και σχέδιου πυρός ενός μεγάλου σχηματισμού, δήλωσε το γραφείο τύπου.

Πεζοναύτες του 22ου σώματος στρατού που σταθμεύει στην Κριμαία ενέργησαν μαζί με τις δυνάμεις του στόλου Μαύρης Θάλασσας ως εχθρική απεικόνιση στις διμερείς τακτικές ασκήσεις. Οι πεζοναύτες προσπάθησαν να καταλάβουν την θαλάσσια ακτή στην Αμπχαζία ενώ το μηχανοκίνητο πεζικό είχε διαταχθεί με την αποστολή να απωθήσει την εχθρική απόβαση με την υποστήριξη ελικοπτέρων και βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στα παράκτια πεδία βολής της Μαύρης Θάλασσας στην Αμπχαζία, στην Κριμαία και νοτίως του ομοσπονδιακού υποκείμενου Κράι Κρασνοντάρ από 1 έως 15 Αυγούστου. Συνολικά, στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότεροι απο 2500 στρατιώτες και περίπου 600 οργανικά στρατιωτικά συστήματα.

Το ρωσικό ναυτικό έθεσε στην ενεργό υπηρεσία το πρωτο πλοίο του έργου φρεγατών 22350 – τo Ναύαρχος Γκορσκόφ- με μια τελετή στην Αγία Πετρούπολη την 28η Ιουλίου.Η φρεγάτα Ναύαρχος Γκορσκόφ εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία αφότου η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 κι άρχισε τις δοκιμές το 2015. Η αποδοχή στην ενεργό υπηρεσία της φρεγάτας καθυστέρησε περισσότερο από μια φορά και τελικά πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Η είσοδος στην ενεργό υπηρεσία του δεύτερου πλοίου της κλάσης, Ναύαρχος Κασατόνοφ, θα λάβει χώρα οχτώ μήνες αργότερα ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεως του πρώτου πλοίου. Η νέα κλάση φρεγατών βασανίστηκε από πληθώρα τεχνικών ζητημάτων και εν μέρει καθυστερήσεων από την ενσωμάτωση και την μετέπειτα δοκιμή ενός μεγάλου αριθμού όπλων “μεγάλης ακρίβειας”.

Οι 135 μέτρων φρεγάτες εκτοπίζουν 5000 τόνους και έχουν μεγίστη εμβέλεια άνω των 4000 ναυτικών μιλίων. Θα ειναι εξοπλισμένες με ανθυποβρυχιακούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, ένα ναυτικό πυροβόλο A-192M των 130 χιλιοστών. Οι φρεγάτες διαθέτουν επίσης το ναυτικό αντιαεροπορικό σύστημα Poliment-Redut, το οποίο συμφωνά με αναφορές ειναι ο λόγος πίσω απο την καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου πλοίου της κλάσης, και 16 εκτοξευτές για αντιπλοϊκους πυραύλους Onyx ή Kalibr. Ενα ανθυποβρυχιακό ελικοπτερο Ka-27 ειναι επίσης οργανικό στοιχείο της φρεγάτας.

http://www.proelasi.org/

No comments :

Post a Comment