12/08/2018

Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, 100 μέτρα από τις ακτές μας - Τούρκοι ψαράδες άνοιξαν πυρ κατά Ελλήνων αλιέων

Προκλητικά περιστατικά με τουρκικές μηχανότρατες να ψαρεύουν σε ελληνικά νερά έχει καταγράψει ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!

«Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρόλες τις επανειλειμμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αξιοσημείωτα είναι και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη. Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το “κεκτημένο τους δικαίωμα” να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες.

https://www.protothema.gr/greece/article/812409/tourkika-alieutika-psareuoun-edo-kai-mia-evdomada-se-ellinika-udata/

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς εναντίον Ελλήνων αλιέων από Τούρκους ψαράδες σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου. Όπως κατήγγειλαν, αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν προς το μέρος τους.Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς (!). Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που βρέθηκε επιτόπου με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα. Τις τελευταίες ημέρες οι αντεγκλήσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι αρκετές, αλλά το σημερινό περιστατικό είναι πρωτόγνωρο, όπως λένε οι Έλληνες αλιείς. «Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια. «Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης. Όλα συνέβησαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στις 9 το πρωί της Κυριακής. Οι Έλληνες ψαράδες είχαν αφήσει αλιευτικά εργαλεία κοντά στο νησάκι, όταν τους προσέγγισαν τουρκικά καΐκια. Τότε ζήτησαν από τους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι τους απείλησαν και λίγο μετά συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

http://www.iefimerida.gr/news/437093/sovaro-epeisodio-sto-aigaio-pyrovolismoi-kata-ripas-apo-toyrkoys-psarades-enantion

2 comments :

  1. Anonymous12/8/18 22:34

    Τα τελευταία νέα μιλούν για πυροβολισμούς εναντίων Ελλήνων ψαράδων από τούρκους! Συνήθης είναι ως συνήθως η προπαγάνδα των ΜΜΕ (τα τουρκικά αλιευτικά έφυγαν όταν εμφανίστηκε το λιμενικό), ενώ όλοι γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν ήταν εκεί το τουρκικό λιμενικό, και βεβαίως σύντομα θα βλέπουμε το Ελληνικό λιμενικό να το βάζει στα πόδια κυνηγημένο και από οπλισμένα τουρκικά αλιευτικά! Είπαμε, αυτή η χώρα πάτο δεν έχει, κάθε φορά που πιστεύεις ότι έπιασε πάτο διαψεύδεσαι!

    12G

    ReplyDelete
  2. Anonymous13/8/18 17:20

    12G: Πως να έχει πάτο η χώρα-χώρος, όταν το ανδρείκελο που παριστάνει τον πρωθυπουργό δήλωσε πριν χρόνια ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα!!!!
    Αφού το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και "δεν ήξερα ότι η θάλασσα έχει σύνορα", δεν θέλανε και πολύ οι τουρκαλάδες...
    Θυμάσαι πριν λίγο καιρό που πέρασε τούρκικο πολεμικό πλοίο από τον Ισθμό της Κορίνθου με κάργα την τούρκικη σημαία για να πάει στο Ιόνιο; Γιατί διευκολύναμε την πρόσβαση στο Ιόνιο του τουρκικού πλοίου; Γιατί στον Ισθμό δεν κατέβασε την σημαία;
    Έχει ανοίξει πολύ η όρεξη των τούρκων χάρη στον αλ6 και την επόμενη φορά μπορεί να σχολιάζουμε για τούρκικα αλιευτικά στο Ιόνιο... εκτός αν εκεί τους κυνηγήσουν οι Ιταλοί...
    Α.Α.

    ReplyDelete