23/07/2018

Canadian Surface Combatant (CSC)

Η βρετανική εταιρεία BAE Systems με την φρεγάτα Type 26 Global Combat Ship μετά την επικράτηση της στο ναυπηγικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αυστραλίας  επιδιώκει την επικράτηση της στο καναδέζικο ναυπηγικό πρόγραμμα, Canadian Surface Combatant (CSC), το οποίο αφορά την ναυπήγηση μέχρι και 15 νέων πλοίων.  Tο πρόγραμμα Canadian Surface Combatant (CSC), φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα 12 πλοία της κλάσης Halifax με συνολικό κόστος 17 δις δολάρια. Σύμφωνα με την Βρετανική εταιρεία από αυτά τα 2 δις δολάρια θα δαπανηθούν για την έρευνα και ανάπτυξη των πλοίων 2 δις δολάρια για την ανάπτυξη των προμηθευτών και 200 εκατ. δολάρια για την βελτίωση των κατασκευαστικών δυνατοτήτων.

Η βρετανική εταιρεία ακολουθεί και σε αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα την ίδια τακτική που ακολούθησε και στην Αυστραλία δηλ. τη συνεργασία με καναδικές εταιρείες και την ολοκλήρωση στα πλοία υποσυστημάτων τα οποία είναι σε γενικές γραμμές γνωστά στο Καναδικό Ναυτικό.  Σύμφωνα με αυτή την πολιτική η BAE Systems συμμετέχει στον καναδικό διαγωνισμό με τις εταιρείες CAE, MDA, L3 Technologies Canada, L3 MAPPS, Ultra Electronics Canada, W.R. Davis Engineering, Rolls-Royce Canada Limited Naval Marine, Lockheed Martin Canada Rotary and Mission Systems και το ναυπηγείο Irving Shipbuilding το οποίο βρίσκεται στο Halifax. Είναι εντυπωσιακό ότι η πλειονότητα των εταιρειών δεν είναι καναδικές, αλλά θυγατρικές αμερικανικών βρετανικών εταιρειών στον Καναδά. Ουσιαστικά μόνο οι εταιρείες CAE, MDA, L3 MAPPS και W.R. Davis Engineering είναι καναδικές καθώς και το ναυπηγείο, ενώ όλες οι υπόλοιπες εταιρείες είναι θυγατρικές βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την πρόταση της BAE Systems το καναδικό ναυπηγικό πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα την απασχόληση 9.000 Καναδών εργαζομένων σε 40 διαφορετικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και την συμμετοχή 4.000 μικρομεσαίων καναδικών εταιρειών. Βασικό στοιχείο της βρετανικής πρότασης είναι η εγκατάσταση στα πλοία υποσυστημάτων τα οποία είναι γνωστά στο Καναδικό Ναυτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης CMS 330 της εταιρείας Lockheed Martin Canada Rotary and Mission Systems, το οποίο αναπτύχτηκε από την καναδική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας, τοποθετήθηκε στις 12 καναδικές φρεγάτες κλάσης Halifax και επιλέχτηκε από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία για τις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ 200ANZ κλάσης Anzac που υπηρετούν στο Αυστραλιανό και Νεοζηλανδικό Ναυτικό. Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει τμήματα του σουηδικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης 9LV Mk4 της εταιρείας Saab και αυτή την στιγμή υπηρετεί σε τρείς ναυτικές δυνάμεις, του Καναδά της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σε 22 πλοία.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της πρότασης της BAE Systems είναι διασύνδεση του καναδικού προγράμματος με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Αυστραλίας και φυσικά το ναυπηγικό πρόγραμμα των Type 26 Global Combat Ship του Βασιλικού Ναυτικού. Ουσιαστικά οι Βρετανοί κατάφεραν με την επικράτηση στο διαγωνισμό της Αυστραλίας να συνδέσουν το βρετανικό με το αυστραλιανό ναυπηγικό πρόγραμμα και τώρα επιδιώκουν να δέσουν στο άρμα τους και τους Καναδούς επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στην κατασκευή ορισμένων υποσυστημάτων. Ακόμη και σήμερα καναδικές εταιρείες εργάζονται ως υπεργολάβοι (subcontractors) του βρετανικού και αργότερα του αυστραλιανού προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών Type 26 Global Combat Ship. Αξιοποιώντας την ιδιαίτερη σχέση που η Βρετανία έχει με τις ΗΠΑ τον Καναδά την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία η περίφημη συμφωνία των «5 Ματιών» δηλ της αγγλοσαξωνικής κοινότητας κρατών που μοιράζονται πληροφορίες, τεχνολογία και έχουν στενή συνεργασία, η BAE Systems επιχειρεί να ολοκληρώσει το… μεγάλο κόλπο. Προσφέρει στον Καναδά ανεπανάληπτη τεχνολογική πρόσβαση και βιομηχανική συνεργασία στο ναυπηγικό πρόγραμμα του Canadian Surface Combatant μέσα από την συνεργασία αμερικανικών καναδικών και βρετανικών εταιρειών που θα μπορούν να συνεργάζονται ταυτοχρόνως σε τρία ναυπηγικά προγράμματα.

Ανταγωνιστές της BAE Systems είναι η ολλανδική φρεγάτα κλάσης De Zeven Provinciën των ναυπηγείων Alion Canada και Damen Group και η ισπανική φρεγάτα F-105 κλάσης Álvaro de Bazán του ναυπηγείου Navantia.

https://www.defence-point.gr/news/bae-systems-ston-dromo-gia-to-megalo-kolpo-ta-pente-matia-ke-to-type-26-gcs

No comments :

Post a Comment