04/12/2017

Έφτασε η εποχή των killer mini-drones;

Με την πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας και την έκρηξη της αγοράς drones για τους μέσους καταναλωτές, ήταν θέμα χρόνου μέχρι κάποιος να σκεφτεί την προσαρμογή τους σε killer drones, με την ικανότητα μεταφοράς θανατηφόρων όπλων.
Ένα παράδειγμα είναι το Velvet Wasp που μπορεί να μεταφέρει οτιδήποτε από βόμβες μέχρι κυτία πρώτων βοηθειών και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρόσφατο 2017 Dubai Air Show. Αναπτύχθηκε από την αμυντική εταιρία SteelRock με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο drone, βάρους 30 κιλών, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Μπορεί να μεταφερθεί στο πεδίο της μάχης από πλήρωμα 2 ατόμων. Κινείται με ταχύτητες έως 110 χλμ/ώρα από οκτώ έλικες και φέρει έναν πυλώνα, στο οποίο μπορούν να φορτωθούν μίνι πυρομαχικά ακριβείας (ή οτιδήποτε επιθυμεί ο χρήστης) και διαθέτει καταδείκτη λέιζερ για στόχευση. Τα σήματα έλεγχου του drone είναι κρυπτογραφημένα για αποφυγή υποκλοπής του. Μπορεί να φορτωθεί με βόμβες των 6,5 κιλών που χρησιμοποιούν καθοδήγηση μέσω GPS για να βρουν το στόχο τους.
Ένα ακόμη πιο «ευέλικτο» προϊόν της ίδιας εταιρίας, είναι το Fury που ζυγίζει μόλις 6 κιλά και παρά το μικρό μέγεθός του, μπορεί επίσης να μεταφέρει μίνι βόμβες.
Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) έκαναν το ντεμπούτο τους στην έκθεση 2017 Dubai Air Show.

Από χόμπυ τα drones έχουν γίνει το «όπλο επιλογής» ανταρτών, τζιχαντιστών, ακόμη και οργανωμένων στρατών. Το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με την εμφάνιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED (Improvised Explosive Device) έχουν τώρα με τα drones: πώς να τα αντιμετωπίσουν. Στην μη στρατιωτική μορφή τους, τα drones είναι φθηνά, σχετικά εύκολα στο χειρισμό τους, άμεσα διαθέσιμα και όπως έδειξαν οι ευρηματικές μετατροπές των μαχητών του ISIS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή πληροφοριών –με μια απλή κάμερα GoPro– ή για επιθέσεις με φορτίο εκρηκτικών. Κι αν κάποιοι κατορθώσουν να «οπλίσουν» ένα drone με χημικά ή τοξικές ουσίες; Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η απειλή των killer drones δεν πρέπει να ληφθεί αψήφιστα. «Θεωρείστε τα ως ιπτάμενα IED. Αν και δεν έχουμε ακόμη απώλειες της κλίμακας των IED, θυμηθείτε ότι ούτε οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τόσο φονικοί στην αρχή. Το 2003 δεν ήταν παρά μια ενόχληση» τονίζουν. Το ενδεχόμενο μαζικής χρήσης drones από τρομοκρατικές οργανώσεις για την προσβολή υλικού και προσωπικού δεν είναι και τόσο φανταστικό σενάριο: η επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κατά ραντάρ επιτήρησης με UAV «καμικάζι» ιρανικής κατασκευής, καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος των drones είναι ήδη πραγματικότητα.

Μικρά drones έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε επιχειρήσεις τόσο από τον ουκρανικό Στρατό, όσο και από Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Στο Ιράκ, οι φανατικοί του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δεν έμειναν αδιάφοροι στην γοητεία ενός φθηνού, hi-tech πολέμου, παρενοχλώντας (με κυμαινόμενη επιτυχία) τις προελαύνουσες ιρακινές δυνάμεις με πτήσεις αναγνώρισης αλλά και προσβολής τους με drones. Tα μικρά «πολιτικά» drones είναι εξίσου δύσκολο να τα δεις όσο και να τα καταρρίψεις. «Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων δεν μπορείς να ξέρεις τί μεταφέρει αυτό το πράγμα» λέει ο Αντισυνταγματάρχης των Πεζοναυτών Dave Sousa, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης της απειλής που έχει συστήσει το Σώμα των Πεζοναυτών. «Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν κουβαλάει μια κάμερα GoPro ή εκρηκτικά… Έτσι, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις, να ιχνηλατήσεις και να ταυτοποιήσεις (την απειλή) και μετά να δεις πώς θα την αντιμετωπίσεις». Στο μέλλον οι πόλεμοι ίσως διεξάγονται με την ευρεία χρήση drones ως ρομποτικών στρατών. Η ευελιξία τους «επαφίεται στην δημιουργικότητα του εχθρού» λέει χαρακτηριστικά ο Αντιστράτηγος Μάικλ Σιλντς, επικεφαλής του JIDO (Joint Improvised Threat Defeat Organization) του αμερικανικού Πενταγώνου. Το μέγεθος και οι δυνατότητές τους ποικίλουν και ενώ δεν είναι τόσο φονικά –ακόμη– όσο οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, η τεχνολογία των drones εξελίσσεται, το ίδιο και η σοβαρότητα της απειλής η οποία από περιφερειακή κινδυνεύει να «αναβαθμιστεί» σε παγκόσμια.

Προς το παρόν, οι ραδιοσυχνότητες τηλεχειρισμού των drones είναι το βασικό μέσον που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός Στρατός για την ιχνηλάτισή τους (tracking). Το πρόβλημα είναι τί γίνεται σε περίπτωση επίθεσης υπό συνθήκες κορεσμού άμυνας, με ολόκληρα σμήνη προγραμματισμένων για πλήγμα drones να ορμούν από τον ουρανό. Σημειωτέον ότι ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει κατακόρυφα εάν τα drones πάψουν να εκπέμπουν σήμα. Η αναδυόμενη απειλή μαζικής προσβολής οχημάτων και προσωπικού από ένα σμήνος drones τροποποιημένων σε φονικά όπλα απασχολεί το Πεντάγωνο και μάλιστα σοβαρά. Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) δουλεύει ήδη στο πρόγραμμα Mobile Force Protection (MFP) το οποίο το Πεντάγωνο ευελπιστεί ότι θα γίνει ασπίδα προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων από αυτόνομα drones σε λάθος χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρίες στις οποίες θα αναθέσει συμβόλαιο η DARPA εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη τεχνολογίας πέραν των απλών παρεμβολών (jamming) στις ραδιοσυχνότητες των drones. Στόχος της πρώτης φάσης του προγράμματος, ύψους περίπου 3 εκατ. δολαρίων, είναι η εξεύρεση κινητών –και φθηνών– τρόπων τακτικής αντιμετώπισης της απειλής, με δυνατότητα εξέλιξής τους μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Στόχος είναι η παρεμπόδιση προσβολών από μη επανδρωμένα drones βάρους μέχρι 200 λιβρών (90,7 κιλά) με έμφαση στην προστασία πιο ευάλωτων στόχων όπως είναι στρατιωτικές φάλαγγες οχημάτων και προσωπικό. Η τελική φάση του προγράμματος MFP θα εστιασθεί στην απόκρουση επιδρομών από μεγάλα σμήνη αυτόνομων killer drones.

Από την πλευρά της η JIDO πειραματίζεται σε πολλαπλά επίπεδα, αναπτύσσοντας λέιζερ και μικροκύματα που θα σταματούν τα drones πριν αυτά προλάβουν να δράσουν. «Αυτή την στιγμή εστιάζουμε σε μικρά drones, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες» σημειώνει ο Αντιστράτηγος Σιλντς. Και αυτές τις διερευνούν εταιρίες σαν την CACI. Η ιδιωτική αυτή εταιρία από το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια έχει αναπτύξει το σύστημα SkyTracker το οποίο χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες που αναγκάζουν το drone να προσγειωθεί άπαξ και στοχοποιηθεί ή το κάνουν να επιστρέψει στον χειριστή του –μια διόλου ευχάριστη προοπτική όταν το έχει φορτώσει με ένα σωρό εκρηκτικά… Το σύστημα Athena της Lockheed Martin ακολουθεί πιο δραστική μέθοδο καίγοντας την ουρά του drone-στόχου ενώ η Raytheon προτείνει ένα όπλο λέιζερ υψηλής ενεργείας τοποθετημένο σε οχήματα ανώμαλου εδάφους τύπου dune buggies για την κατάρριψή τους πριν προκαλέσουν ζημιά. Drones όμως δεν χρησιμοποιούν μόνο οι «κακοί».

Ο Αντιστράτηγος Σιλντς θυμίζει ότι τα drones μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στις φίλιες δυνάμεις ερευνώντας τί κρύβεται πίσω από την επόμενη γωνία, ψάχνοντας ακόμη και κτίρια, λειτουργώντας ως τα «μάτια και τα αυτιά» προκεχωρημένων μονάδων στο πεδίο της μάχης ή παρέχοντας ζωτικής σημασίας υποστήριξη σε δυνάμεις που ψάχνουν για όπλα και εκρηκτικά. Όπως λένε οι ειδικοί, «ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά δεν βασίζεται σε κάποια τεχνολογία που να μην διαθέτουμε σήμερα».

https://www.ptisidiastima.com/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://www.unpolitical.gr/2017/12/blog-post_97.htmlhttps://youtu.be/fR-TqHWexJI

4 comments :

  1. Anonymous4/12/17 13:30

    Το είδα το βίντεο αυτό και μου κόπηκε η ανάσα. Στο κεφάλι σε ντουφεκιζει αυτό κατευθείαν.
    Φρίκη. Σε εντοπίζει μέσα στο πλήθος από το πρόσωπο η το μάτι.
    Και καλά για τους κακούς!!!!

    ReplyDelete
  2. ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.
    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ.
    ΜΕΤΡΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ, ΥΛΙΚΑ, ΜΕΣΑ , ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ...ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 40 ΤΟΥ 70 ΚΑΙ ΤΟΥ 90 ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ: https://isxys.blogspot.com/2012/04/blog-post_8237.html
    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΑΡΗΛΘΑΝ 5 ΕΤΗ ΠΟΥ ΣΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ. ΤΟ 99,9% ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ , ΟΥΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΟΥΔΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΞΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ή ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΜΕΣΩΝ.
    ΟΛΟΙ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ε.Δ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΑΡΑ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΛΟΠΟΠΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.

    Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ-ΧΩΡΟ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΕΧΕΙ "ΠΑΓΩΣΕΙ" ΣΤΟ 2000.

    ReplyDelete
  3. Anonymous4/12/17 17:14

    http://www.unpolitical.gr/2017/12/blog-post_97.html
    https://youtu.be/fR-TqHWexJI
    ανεβαστε το να το δουν αν θελετε

    ReplyDelete
  4. "Οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν A.I για να κατασκευάσουν την “επόμενη γενιά” των προϊόντων τους, αυτό που αναφέρουν εν αγνοία τους είναι η διασταύρωση των Big Data, η ανάλυση δεδομένων και η αυτοματοποίηση. Η νοημοσύνη δεν σχετίζεται με τα Big Data, αλλά με τα μικρά δεδομένα. Οι αρχές που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε μια γάτα, όπως το κάνουν τα παιδιά, ονομάζονται νοημοσύνη και είναι κάτι που δεν χρειάζεται εκατομμύρια φωτογραφίες. Σήμερα, το λεγόμενο A.I είναι συχνά μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη των προγραμματιστών που το αναπτύσσουν και συμπυκνώνεται στον πηγαίο κώδικα. Το “αληθινό A.I” δεν είναι η ικανότητα μιας μηχανής να λειτουργεί στρατηγικά και εκτός πλαισίου ενός αλγόριθμου που είναι βασισμένος σε κανόνες. Το αληθινό A.I θα μπορεί να εξαπατήσει χωρίς να έχει προγραμματιστεί να το κάνει. Η ικανότητα αυτοματοποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή της εργασίας δεν είναι αναγκαστικά μια αντανάκλαση του πόσο έξυπνες γίνονται οι μηχανές. Πάρτε μια αντλία, για παράδειγμα, αντί να κουβαλάτε νερό από το ποτάμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία, αλλά αυτό δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, παρά η αυτοματοποίηση μιας χειρωνακτικής εργασίας. Η βασική διαφορά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να θέτει ερωτήσεις. Οι μηχανές είναι περισσότερο για να βοηθούν στις λύσεις".

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2017/08/ai.html

    ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΕΡΙ ΥΠΟΥΔΟΥΛΩΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ , ΟΥΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΣΑ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΣΑΕΙ. ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟΣ.

    ReplyDelete