08/12/2017

BREXIT: Τα βρήκαν Ε.Ε και Η.Β - Δημιουργικά ασαφής η συμφωνία για την πρώτη φάση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση τους. Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. «Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. «Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

ΑΜΠΕ

Επαρκής, όχι όμως πλήρης, είναι η πρόοδος στα τρια βασικά ζητήματα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Όπως προκύπτει από το κείμενο που θα κληθεί να εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο για την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαβουλεύσεων, επιχειρείται η υπέρβαση πολύπλοκων νομικών και πολιτικών ζητημάτων με τη μέθοδο της δημιουργικής ασάφειας της της ρητορικής παράκαμψης. Βρυξέλλες και Βερολίνο μετά από διαπραγματεύσεις και έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα, ιδιαίτερα στα ζητήματα της Ιρλανδίας, κατέληξαν σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών, τα σύνορα της Ιρλανδίας και τον λογαριασμό του διαζυγίου. Όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών το πλαίσιο είναι ακόμα εξαιρετικά ρευστό, καθώς ορίζεται στη βάση των προβλέψεων για “δικαιώματα που ανταποκρίνονται στο τρέχον επίπεδο”, όπως και για τους φοιτητές, οι εκφράσεις αυτές μπορεί να προσφέρουν επίφαση σταθερότητας, νομικά όμως επιδέχονται πολλών ερμηνειών.

Στο ζήτημα της Ιρλανδίας συμφωνήθηκε να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με ελέγχους προσώπων και τελωνειακό έλεγχο προϊόντων στα σύνορα Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας, με το Ιρλανδικό DUP, να υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και να εξαρτά την ψήφο του από το τελικό κείμενο. Παράλληλα επιτεύχθηκε συναντίληψη για το ύψος των χρημάτων που θα καταβάλει το Λονδίνο για να κλείσει τους λογαριασμούς του με τις Βρυξέλλες, το οποίο εκτιμάται στα 40 – 45 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης εξαρτάται όμως από μια σειρά παραμέτρους που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

http://crisismonitor.gr/2017/12/08/brexit-dimiourgika-asafis-i-symfonia-gia-tin-proti-fasi/

No comments :

Post a Comment