06/11/2017

Στα μανταλάκια τα άδυτα της ΕΥΠ

- Μετά την αθώωσή του ξανά στο εδώλιο ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής κατασκοπείας
- Έλληνες πράκτορες και ονόματα πληροφοριοδοτών «φόρα παρτίδα» στην ακροαματική διαδικασία
Μόνο σε αμερικανική ταινία χολυγουντιανής παραγωγής και με σενάριο που έρχεται από τα βάθη του ψυχρού πολέμου θα μπορούσε κάποιος να δει να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο υποδιευθυντής κατασκοπείας μιας χώρας με 20 χρόνια προϋπηρεσία στις μυστικές υπηρεσίες, με το αδίκημα της κατασκοπείας προς όφελος μιας άλλης χώρας, χωρίς ο κατήγορος να προσδιορίζει ποια χώρα εννοεί. Και όμως, με σάρκα και οστά μια τέτοια υπόθεση με ονόματα και διευθύνσεις, βρίσκεται στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες σχεδόν επί επτά χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου 2009. Κλιμάκιο αστυνομικών που υπηρετεί ως εσωτερική ασφάλεια στην ΕΥΠ πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο γραφείο 14 του 11ου ορόφου του κτιρίου των αδύτων της Κατεχάκη. Εκεί ήταν το γραφείο το υποδιευθυντή κατασκοπείας Κώστα Αγγελάκη. Παρουσία της διευθύντριας της υπηρεσίας, Μαρίας Μπέκα, που διέταξε τον έλεγχο, κατάσχονται εκατοντάδες έγγραφα χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα, που σύμφωνα με την ΕΥΠ δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο γραφείο αυτό.Λίγες ημέρες αργότερα, κι ενώ πλέον έχει απαγορευτεί η είσοδος του Αγγελάκη στην ΕΥΠ, γίνεται νέος έλεγχος στο γραφείο της Ομοσπονδίας που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της Κατεχάκη και σύμφωνα με την ΕΥΠ ανακαλύπτονται πάλι εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ο Κώστας Αγγελάκης. Με συνοπτικές διαδικασίες και με κύρια μάρτυρα της διευθύντρια της διεύθυνσης κατασκοπείας, Μαρία Μπέκα, η ΕΥΠ τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί τον Αγγελάκη και ζητά την ποινική του δίωξη από τον εισαγγελέα για το αδίκημα της κατασκοπείας και με σκεπτικό ότι ήθελε τα έγγραφα αυτά να τα πουλήσει σε τρίτη χώρα!

Απόρρητα έγγραφα σε κοινή θέα! Η φαρσοκωμωδία, όμως, εξαιτίας δικονομικών αλμάτων μόλις αρχίζει. Τα χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα συγκεντρώνονται σε κούτες και μεταφέρονται στην εισαγγελία Αθηνών. Χωρίς καμία φύλαξη, γίνονται θέα και ενδεχομένως εκμεταλλεύσιμα από τον οποιονδήποτε. Έναν μήνα αργότερα η ΕΥΠ αντιλαμβανόμενη το λάθος της ζητά να της επιστραφούν τα έγγραφα γιατί κινδυνεύει, όπως λέει, η εθνική ασφάλεια. Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη στον Αγγελάκη και με το βούλευμα 3723/2011 παραπέμπεται σε δίκη.Μια λεπτομέρεια. Τα επίδικα έγγραφα που κατασχέθηκαν δεν συμπεριλήφθηκαν στην δικογραφία. Η χώρα που θα είχε όφελος από τα έγγραφα αυτά δεν κατονομάστηκε από κανέναν μάρτυρα.  Ο Αγγελάκης παρά την τόσο σοβαρή κατηγορία σε βάρος του δεν συνελήφθη ούτε με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Έλεγχος στο σπίτι του ή σε άλλον οικείο του χώρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.Αντίγραφα της δικογραφίας με το κύριο σώμα των εγγράφων που κατασχέθηκαν προκειμένου να αποδείξει ο κατηγορούμενος αν δικαίως ή αδίκως τα κατείχε δεν εδόθη ποτέ στους συνηγόρους του.Η κακουργηματική κατηγορία της κατασκοπείας μετατράπηκε σε πλημμέλημα, αφού δεν αποδείχτηκε η πρόθεσή του να δώσει τα έγγραφα σε κάποιον άλλον.

Η αθωωτική απόφαση και τα… παράδοξα του σήμερα. Τον Απρίλιο του 2014 η υπόθεση αυτή φτάνει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Βίδρα, που βρίσκεται στην έδρα του δικαστηρίου, είναι αθωωτική για τον Αγγελάκη. Η πρόεδρος όμως του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωάννα Κοσσινά έχει άλλη άποψη. Το δικαστήριο τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης 22 μήνες με αναστολή. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα στις 31/3/2015 το Γ’ Τριμελές Εφετείο εκδικάζει την έφεση του Αγγελάκη. Πάλι η εισαγγελέας της έδρας Ουρανία Στέκκα προτείνει την απαλλαγή του. Η πρόεδρος Ασημίνα Υφαντή μειοψηφεί ως προς την αθώωσή του, αλλά επικρατεί η άποψη των άλλων δύο δικαστών και ο Κώστας Αγγελάκης αθωώνεται πανηγυρικά. Η ΕΥΠ δια του συνηγόρου της Ν. Παππά προσφεύγει στον Άρειο Πάγο και ύστερα από δύο αναβολές της συζήτησης στις 10/2/2017 η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφασίζει την επανάληψη της δίκης.

Πριν λίγες ημέρες, λοιπόν, όλα ξεκίνησαν από την αρχή στο Β’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, προσβάσιμη σε οποιονδήποτε, βρίσκονται ανώτερα επιχειρησιακά στελέχη που συμμετέχουν σε αποστολές της ΕΥΠ στο εξωτερικό και την Ελλάδα προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, προκειμένου να υπερασπίσει την κατηγορία, διαβάζει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν, χωρίς να υπάρχουν στη δικογραφία, δυνατά και φωναχτά. Ονόματα πληροφοριοδοτών, δελτία επιχειρησιακών επαφών, κωδικοί ονομάτων και συνομιλιών, έγγραφα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για άρση απορρήτου με νούμερα και ονόματα, φόρα παρτίδα! Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο εισαγγελέας της έδρας που δείχνει έκπληκτος για όσα διαδραματίζονται ενώπιόν του ζήτησε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να συνεχιστεί και εκτός ωραρίου. «Η υπόθεση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη και ύποπτη. Δεν μπορούμε να την χειριστούμε σαν μια κοινή δικογραφία. Ζητώ να συνεδριάζουμε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου» είπε.

Ανυπολόγιστη εθνική ζημιά. Ο κατηγορούμενος μαζί με τον συνήγορό του Γιώργο Παπατσώρη, αρκετές φορές κατά την ακροαματική διαδικασία βγαίνουν εκτός εαυτού λέγοντας ότι κινδυνεύουν άνθρωποι και ξηλώνονται δίκτυα πληροφοριοδοτών που έχουν στηθεί επί δεκαετίες «όσο εσείς διαβάζετε σαν να πρόκειται για μυθιστόρημα αυτά τα έγγραφα». Επί της ουσίας ο Αγγελάκης ισχυρίζεται ότι καλώς κατείχε τα έγγραφα αυτά, εκ της θέσεώς του. Η ετυμηγορία αυτού του δικαστηρίου προφανώς είναι άγνωστη. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι η ανυπολόγιστη εθνική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα μας εξαιτίας αυτής της δίκης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δίκη αυτή έχει «γεννήσει» νέες δίκες, αφού οι μάρτυρες αλληλομηνύονται και για την απόδειξη της αθωότητας εκάστου προτείνουν νέους μάρτυρες, πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκαλύπτουν νέα απόρρητα έγγραφα για να στηρίξουν την αθώωση ή την ενοχή των νέων κατηγορουμένων. Ποιοι άρα άφησαν και για ποιόν λόγο την κατάσταση αυτή να οδηγηθεί σε ένα τραγέλαφο με ανεξέλεγκτες πλέον παραμέτρους σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας;

Άρης Σπίνος, Στήλη "Στον ιστό της αράχνης", εφημερίδα AxiaNews
https://kostasxan.blogspot.gr/2017/11/blog-post_8.html

No comments :

Post a Comment