12/10/2017

Αμερικανική Ταξιαρχία Ελιγμού vs Ρωσική Τακτική Ομάδα Τάγματος

Το περιοδικό ARMOR στο πρόσφατο τεύχος του (Άνοιξη 2017) περιέχει μία ενδιαφέρουσα εργασία του Ίλαρχου Nicolas J. Fiore, με τίτλο «Defeating the Russian Battalion Tactical Group», όπου αναλύει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ρωσικής Τακτικής Ομάδας Τάγματος σε σχέση με την αμερικανική ταξιαρχία ελιγμού. Πέρα από το αντικείμενο που πραγματεύεται το άρθρο αποτελεί ένα καλό πρότυπο περιγραφής των δυνατοτήτων ενός στρατιωτικού οργανισμού τακτικού επιπέδου. Η ρωσική Τακτική Ομάδα Τάγματος (T-O-T) (Battalion Tactical Group – BTG) είναι ένας σπονδυλωτός τακτικός οργανισμός που δημιουργείται από την ειρηνική σύνθεση μιας ταξιαρχίας του ρωσικού στρατού που βρίσκεται στην έδρα της ώστε να καταστεί δυνατό να προβληθεί μαχητική ισχύς σε κάποιο θέατρο επιχειρήσεων. Οι T-O-T υπήρξαν αποτελεσματικές στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία την περίοδο 2013-2015 αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ηττήθηκαν από μονάδες του ουκρανικού στρατού παρά τη ρωσική υπεροχή σε ισχύ πυρός, ηλεκτρονικό πόλεμο (Η/Π) και Α/Α πυροβολικό.  Το παρόν άρθρο θα αναζητήσει τις αδυναμίες που επέτρεψαν σε μονάδες του ουκρανικού στρατού να νικήσουν τις ρωσικές T-O-T και τις τακτικές που μία αμερικανική ταξιαρχία ελιγμού (Brigade Combat Team – BCT) θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει παρόμοιες ευκαιρίες ώστε να νικήσει τακτικά μία T-O-T εάν αυτό απαιτηθεί στο μέλλον.

Η γενική ιδέα σε συντομία

Η στρατηγική αναγκαιότητα που δημιούργησε τις T-O-T ήταν να ελεγχθεί [1] έδαφος ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για τις μεταπολεμικές διαπραγματεύσεις. Όπου καθίσταται δυνατό ο διοικητής της T-O-T θα χρησιμοποιήσει επιθετικά τα μέσα του ώστε να προκαλέσει απώλειες για να εξαναγκάσει τον αντίπαλο να συμβιβαστεί (στις διαπραγματεύσεις) αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προφυλάξει και να διατηρήσει τη δική του δύναμη επειδή αυτή δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί επιχειρησιακά και οι απώλειες έχουν υψηλό στρατηγικό τίμημα. Για να διατηρήσουν τη μαχητική τους ισχύ οι T-O-T χρησιμοποίησαν τοπικές παραστρατιωτικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουν [2] έδαφος και να ασφαλίσουν [3] τον εαυτό τους από άμεση ή έμμεση επίθεση. Αν και οι ρωσικές τακτικές ήττες ήταν η εξαίρεση και αυτές, στο επιχειρησιακό επίπεδο, οδηγούσαν την κατάσταση για τους Ουκρανούς, στην καλύτερη περίπτωση, σε στασιμότητα και όχι σε αποφασιστική ρωσική ήττα, οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές T-O-T έχουν τακτικές αδυναμίες που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από τους διοικητές των αμερικανικών ταξιαρχιών.

Αυτές είναι:
  • Η έλλειψη σε άμεσα διαθέσιμες δυνάμεις ελιγμού, ιδιαίτερα πεζικό, μειώνουν σημαντικά τις ρωσικές δυνατότητες ελιγμού. Οι T-O-T δεν μπορούν ταυτόχρονα να συγκεντρωθούν για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων και να ασφαλίσουν τα πλευρά και τα νώτα τους, ενώ δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πυρά πυροβολικού εναντίον εχθρικών επιθέσεων που διενεργούνται ταυτόχρονα σε πολλαπλούς άξονες. 
  • Περιορισμοί στις δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου (C2) απαιτούν από τον διοικητή της T-O-T να τηρεί συγκεντρωμένα τα μέσα διοίκησης και πληροφοριών για να κατευθύνει πυρά και να διενεργεί Η/Π όμως τα μέσα αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε όλο τον χώρο ενεργείας της T-O-T και μπορούν να φτάσουν στα όρια τους αν χρησιμοποιηθούν τακτικές διασποράς ενεργητικά από τον αντίπαλο.
  • Οι T-O-T δεν μπορούν γρήγορα να ξαναδημιουργήσουν τη μαχητική τους ισχύ χωρίς να κανιβαλίσουν άλλες μονάδες που βρίσκονται είτε στο θέατρο επιχειρήσεων είτε στις έδρες τους. Μόλις οι T-O-T υποστούν απώλειες θα χάσουν την αποτελεσματικότητα τους μέχρι να ανασυσταθούν. Απέναντι σε μια ισχυρή απειλή τα μέσα ελιγμού και υποστηρίξεως (της T-O-T) πιθανότατα θα αποσυρθούν για να διατηρηθούν για το μέλλον.
Η γενική ιδέα στην πράξη

Αν και κάποια συστήματα της T-O-T είναι τεχνολογικά υπέρτερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί, να στοχοποιεί και να επιτίθεται στην αμερικανική ταξιαρχία ταυτόχρονα σε ευρύ μέτωπο. Όχι μόνο η αμερικανική ταξιαρχία μπορεί να αναπτύξει στο πεδίο της μάχης τρεις φορές περισσότερους σχηματισμούς αλλά η αποκεντρωτική φύση της αμερικανικής διοίκησης επιτρέπει σε αυτούς τους σχηματισμούς να ενεργούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από τον έλεγχο της ταξιαρχίας. Οι διοικητές των αμερικανικών ταξιαρχιών μπορούν να εκμεταλλευτούν τις τρωτότητες των T-O-T αποφεύγοντας τη στατική ανάπτυξη των δυνάμεων τους που επιτρέπει στους διοικητές των T-O-T να επιλέγουν, να προετοιμάζουν και να εκτελούν περιορισμένες επιθέσεις. Οι δυνατότητες των T-O-T μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά φονικά αποτελέσματα όταν συγκεντρώνονται εναντίον μεμονωμένων μονάδων αλλά απομειώνονται γρήγορα όταν αντιμετωπίζουν εχθρό που ενεργεί με ταχύτητα ή που διεξάγει άμυνα σε βάθος, γιατί οι T-O-T δεν έχουν επαρκείς πόρους για να διεξάγουν αποστολές οικονομίας δυνάμεων. Αντίθετα οι αμερικανικές ταξιαρχίες έχουν ασύμμετρα πλεονεκτήματα στη δυνατότητα ελιγμού και στη διατηρησιμότητα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των T-O-T. Για να νικήσετε μία T-O-T αυξήστε την αβεβαιότητα και διαμορφώστε το πεδίο της μάχης έτσι ώστε τα πιο σημαντικά συστήματα και προσωπικό της να πρέπει να εργαστούν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Μόλις αρχίσουν οι εχθροπραξίες επιτεθείτε σε πολλές κατευθύνσεις για να καταστρέψετε τη δύναμη ελιγμού της, να αποδιοργανώσετε τις δυνατότητες διοίκησης και Η/Π καθώς και τα μέσα εκπομπής πυρός της και να καταλάβετε την περιοχή διοικητικής μερίμνης της (ΠΔΜ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://con-ops.blogspot.gr/2017/08/vs.html

No comments :

Post a Comment