25/10/2017

USAF: B-52 οπλισμένα με πυρηνικά ξανά σε 24ωρη ετοιμότητα

Η πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α, προτίθεται να θέσει και πάλι βομβαρδιστικά Β-52 σε 24ωρη (πυρηνική) ετοιμότητα, κάτι που έχει να συμβεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991. Αυτό σημαίνει ότι το «Χριστουγεννιάτικο δένδρο» όπως είναι γνωστές λόγω της διάταξής τους οι θέσεις στάθμευσης των βομβαρδιστικών επιφυλακής στην άκρη του διαδρόμου της βάσης Barksdale θα ξαναζωντανέψει με οπλισμένα Β-52, έτοιμα για άμεση απογείωση. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών σχεδιάζεται και η κατασκευή αποθηκών στις βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών για τον νέο τύπο πυρηνικού πυραύλου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Η USAF πάντως κάνει λόγο για «παρανόηση» και αρνήθηκε ότι ετοιμάζεται να θέσει τα Β-52 σε καθεστώς nuke alert. Η επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της αμερικανικής Αεροπορίας στο Πεντάγωνο, Ανν Στέφανεκ, υποστήριξε πως η «παρανόηση» οφείλεται στις πληροφορίες ότι στην βάση Barksdale αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις και η εκπαίδευση, αλλά αυτά γίνονται ανά τακτά διαστήματα, είπε. «Δεν σχεδιάζουμε ούτε προετοιμάζουμε να θέσουμε Β-52 ξανά σε επιφυλακή» δήλωσε.

Τόσο ο Πτέραρχος Γκόλντφαϊν όσο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η εντολή δεν έχει δοθεί ακόμη, ωστόσο εκτελούνται οι απαραίτητες προετοιμασίες. Τυπικά, μια τέτοια απόφαση ανήκει στον Πτέραρχο Τζον Χάιτεν, Διοικητή της US Strategic Command που είναι υπεύθυνος για της πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ ή στην επικεφαλής της US Northern Command (NORTHCOM) Πτέραρχο Λόρι Ρόμπινσον. «Δεν είναι πια ένας διπολικός κόσμος όπου είμαστε απλώς εμείς και η Σοβιετική Ένωση. Έχουμε και άλλους παίκτες εκεί πέρα που διαθέτουν πυρηνική ικανότητα. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο σήμερα να εξασφαλίσουμε ότι η αποστολή μας θα γίνει σωστά. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που διασφαλίζει ότι είμαστε προετοιμασμένοι» δηλώνει ο Αρχηγός της USAF, Πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφαϊν. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως το μέτρο δεν λαμβάνεται στο πλαίσιο σχεδιασμού για κάτι συγκεκριμένο, αλλά περισσότερο υπό το ρεαλιστικό πρίσμα της διεθνούς κατάστασης.
Γιατί όμως ανακοινώνεται η επιστροφή των εμβληματικών Β-52 σε πυρηνική επιφυλακή και γιατί διαψεύδεται με αρκετή καθυστέρηση; Εν αναμονή της πρώτης επίσκεψης του προέδρου Τραμπ στην Ασία αν η Ουάσιγκτον θέλει να περάσει σε κάποιους ένα μήνυμα, τότε όλα ταιριάζουν. Η επαναφορά των Β-52 σε καθεστώς nuke alert φέρεται ως μια από τις επιλογές που είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει ενός γεωπολιτικού περιβάλλοντος που αλλάζει διαρκώς, όπως έδειξε η πρόσφατη Βορειοκορεατική κρίση.

https://www.ptisidiastima.com/nuke-alert-b-52/

No comments :

Post a Comment