26/10/2017

Η Tellurian προχώρησε σε νέα προσφορά για παραδόσεις LNG στην Ιαπωνία έναντι τιμής 6 δολαρίων/MMbtu

Δηλαδή 2 δολάρια φθηνότερα από ότι ίσχυε πριν, γεγονός που έχει τη σημασία του δεδομένης της σχεδιαζόμενης εισόδου της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Αν το κόστος υγροποίησης της Tellurian είναι 3 δολάρια και η τελική τιμή για παράδοση στην Ιαπωνία είναι 6 δολάρια, τότε το κόστος για παράδοση στην Ευρώπη (ή και στην Ελλάδα) θα είναι αντίστοιχο ή και χαμηλότερο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ανταγωνιστικότητα των προμηθειών.

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Εάν τα νούμερα αυτά αποδειχθεί ότι ισχύουν και για την Ελλάδα (είναι μισή απόσταση σε σύγκριση με την Ιαπωνία, με αναχώρηση από τη Λουζιάνα, ενώ δεν υπάρχει και η υπέρογκη χρέωση της διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά), τότε θα καταρριφθεί το επιχείρημα περί «φθηνότερου ρωσικού αερίου» το οποίο στερούν από τον Έλληνα καταναλωτή. Κι εάν ξαφνικά προκύψει πολύ φθηνή ρωσική πρόταση για να διατηρηθεί η αγορά, ενώ μέχρι σήμερα η προμήθεια του ρωσικού αερίου γινόταν στα 13 δολάρια ανά 1.000 κυβικά πόδια, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, τότε εξηγήσεις δεν οφείλει μόνο η ρωσική πλευρά, για ποιον λόγο πουλούσε τόσο ακριβότερο το αγαθό στη χώρα, 10-15% ακριβότερα από όσο το πουλούσε σε άλλες ευρωπαϊκές «γειτονιές». Εξηγήσεις θα οφείλει και σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτικών, διακομματικά, για ποιον λόγο το ανεχόταν. Διότι εάν αληθεύει αυτό που λέγεται από τα χείλη σοβαρότατων ανθρώπων στη χώρα, ότι την απάντηση την ξέρουν από την καλή και την ανάποδη, τότε σε ευνομούμενες χώρες θα είχαμε επέμβαση των δικαστικών αρχών, για να διαπιστωθεί που πήγαινε το «καπέλο».

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ 6 (ή/και ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ) ΤΟΤΕ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΘΗ (ΙΟΝΙΟ-ΛΙΒΥΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ) ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΕΚΤΟΣ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Τσαρίφ Σούκι, είχε δηλώσει πως η Tellurian είναι σε θέση να προσφέρει LNG σε ανταγωνιστικές τιμές διεθνώς, καθώς θα παράγει το φορτίο έναντι κόστους 3 δολαρίων. Η εταιρεία υλοποιεί σταθμό υγροποίησης στη Λουιζιάνα και προηγουμένως είχε υποβάλει προσφορά μεσοπρόθεσμου συμβολαίου στα 8 δολάρια/MMBtu για την Ιαπωνία, για την οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε κανένας αγοραστής. Πλέον, επανέρχεται με την τιμή στα 6 δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει πελάτες και να στηρίξει οικονομικά το έργο. Η προηγούμενη προσφορά αφορούσε ποσότητες 7 εκατ. τόνων για πέντε χρόνια με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2023. Η νέα, βασίζεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που πλέον προωθεί η Tellurian και προβλέπει ποσότητα 1 εκατ. τόνων έναντι 1,5 δις. δολαρίων για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Παράλληλα, ο Σούκι ανέφερε ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει ήδη με τη Bechtel για την τιμή σε δικό τους συμβόλαιο ύψους 560-580 εκατ. δολαρίων, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί σύντομα.  Η Tellurian αναμένεται να λάβει μέρος σε δημοπρασία της ΔΕΠΑ για εξασφάλιση φορτίων LNG για την περίοδο 2018-2021. Η Tellurian σκοπεύει να εμπορευτεί η ίδια το 25-40% της παραγωγής της. Προς το σκοπό αυτό έχει ήδη συστήσει εμπορικό βραχίονα και προς το παρόν έχει ναυλώσει το πλοίο Maran Gas Mystras, το οποίο ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων Maran Gas, προκειμένου να παραδώσει φορτία εντός του τρέχοντος εξαμήνου.
 

No comments :

Post a Comment