17/10/2017

CNBC: Τι θα ζητήσει ο αμερικάνος Πρόεδρος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, η συνεργασία αφορά την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Ελλάδας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ανέρχονται σε 950 εκατομμύρια βαρέλια -από τα οποία έχουν διαπιστωθεί μόλις το 50 εκατ. Επίσης, έχει άμεση σχέση με την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση από τους Αμερικανούς της βάσης στη Σούδα (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν θέλει μονοετείς συμβάσεις, αλλά με διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών), χωρίς να αποκλείεται και η συζήτηση για την κατασκευή και μιας δεύτερης στρατιωτικής εγκατάστασης στο νησί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «δεύτερη» βάση στην οποία αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο θα μπορούσε να αφορά είτε στη χρήση του αεροδρομίου στο Καστέλι, είτε την στάθμευση και παραμονή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη βάση της Σούδας.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο Trump δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και τη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και συγκυρία, ειδικά εξαιτίας της αντιπαράθεσης που υπάρχει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και της προσέγγισης του Tayip Erdogan με τον Vladimir Putin. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πιο στρατηγικό ρόλο σε στρατιωτικό επίπεδο για τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και στη Βόρειο Αφρική». Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τα προβλήματα με την Τουρκία κινδυνεύουν ουσιαστικά να «αχρηστεύσουν» την βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία είχε νευραλγική σημασία για τις ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ, αλλά και μετά το τέλος του.

Όσον αφορά την οικονομία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει μια δημόσια δήλωση Trump υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αντίστοιχης με εκείνες που έχει κάνει η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αλλά και ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Barack Obama. Παράλληλα, ίσως ζητηθεί από τον αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του ώστε το ΔΝΤ να τηρήσει πιο ευέλικτη στάση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος από αυτό το καλοκαίρι του 2018. Στο ρεπορτάζ του CNBC τονίζεται, επίσης, ότι «υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως οι αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν επενδυτικά ρίσκα στην Ελλάδα». Σημειώνεται δε ότι «η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Calamos Investments αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». «Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά της Ελλάδας έχει πιάσει πάτο και ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται ενώπιον μιας ανοδικής πορείας».

http://www.liberal.gr/

CNBC: Η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρεται στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σημειώνει το CNBC. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας καθώς και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας. Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας, οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα, ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP. Και σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αναφέρεται ακόμη πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΕΞΗΧΘΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΠΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ CNBC ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΧΩΡΙΣ ΑΟΖ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΨΕΛΛΙΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ) ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑΝΑΠΑΛΙΝ. 

No comments :

Post a Comment