27/10/2017

Σύσταση νέου φορέα για το Κτηματολόγιο...

...με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς και η δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιεί το Κτηματολόγιο, ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση).

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΗΔΗ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. ΤΟ ΟΛΟΝ, ΤΟ ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΕΤΑΙ "ΜΠΑΛΑΚΙ" ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΙΔΙΩΤΩΝ (ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ). 200 ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ.

Ο νέος Οργανισμός θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚΤ) και για τις ανάγκες παρουσίας του στο εξωτερικό την ονομασία Hellenic Cadastre. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Ν», στο ΝΠΔΔ θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού στα υποθηκοφυλακεία της χώρας και στην ΕΚΧΑ.

Η επιχειρούμενη αλλαγή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά και των δασικών χαρτών. Αναφορικά με το κυρίως έργο του Κτηματολογίου και παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του διαρκεί πάνω από 20 χρόνια δεν έχουν ακόμα ανατεθεί οι μελέτες για την κτηματογράφηση περίπου 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο 63,5% της ελληνικής επικράτειας (περί τα 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας). Να σημειωθεί ότι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για τις 26 από τις 32 συμβάσεις στον διαγωνισμό με την ονομασία ΚΤΗΜΑ 16 για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, έγινε πέρσι τον Δεκέμβριο… και μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί καμιά σύμβαση, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και η υλοποίηση συμβάσεων από παλιότερες αναθέσεις. Το ερώτημα είναι πως με όλη αυτή την αναστάτωση που θα προκύψει από την αλλαγή του φορέα και τη συγχώνευση της ΕΚΧΑ με τα υποθηκοφυλακεία θα μπορέσει παράλληλα να προχωρήσει η κτηματογράφηση, ώστε να ολοκληρωθεί το 2021, όπως έχει προβλεφθεί.

Αντιδράσεις όσον αφορά τη μορφή που θα πάρει ο φορέας του Κτηματολογίου καταγράφονται και από μελετητικά γραφεία που αναλαμβάνουν την υλοποίηση της κτηματογράφησης, μεταξύ άλλων γιατί η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Κατηγορηματικά αντίθετοι με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων είναι οι υποθηκοφύλακες.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έχει πει ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή είναι τα εξής:

http://www.naftemporiki.gr/story/1288804/sustasi-neou-forea-gia-to-ktimatologio

No comments :

Post a Comment