20.10.17

ΦΜΑΠ: Νέος οικογενειακός φόρος για τα ακίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια, δηλαδή το ζευγάρι και τα ανήλικα τέκνα του. Αυτό θα το κάνει καθώς οι ιδιοκτήτες με στόχο να περιορίσουν ελαφρώς τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειας τους. Δηλαδή έσπασαν σε κομμάτια την περιουσία τους. Για να κλείσει την τρύπα η κυβέρνηση, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της περιουσίας που διαθέτει η οικογένεια, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο ενδεχομένως να προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.  Ταυτόχρονα στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια.

Το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να έχουν απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές.  Τι προβλέπει το σχέδιο:
1. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.
2. Θα προβλέπει οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας σε αντίθεση με σήμερα που κάθε ακίνητο φορολογείται ξεχωριστά για κάθε φορολογούμενο
3. Ένταξη των αγροτεμαχίων στο νέο φόρο
4. Ο νέος φόρος αναμένεταινθα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες από τον νέο φόρο. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από το φόρο.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ 2,8 ΕΚ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ. ΤΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΩΣ 50000 ΕΥΡΩ. Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. ΟΥΤΕ 500000 ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ.  

1 comment :

Anonymous said...

Οσα σπιτια, αγροτεμαχια, οικοπεδα ειναι καταγεγραμμενα στον ενφια, θα ερθει καποια στιγμη που θα τα παρουν ολα. Απο καποιους πιο συντομα, απο αλλους αργοτερα. Οδευουμε σε εναν πληρη και με την κακη εννοια κομμουνισμο.
Μενιος